Kathimerini Greek

Οι κύκλοι της σύγχρονης Ελλάδας κατά τον Στ. Καλύβα

«Για εμένα είναι μια πρόκληση η συγκυρία στην οποία παρουσιάζε­ται το βιβλίο», ανέφερε ο συγγραφέας.

- Του ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΛΑΚΑΣΑ

Με θέα τη Βουλή, σε μια αίθουσα στον 5ο όροφο κτιρίου στην πλατεία Συντάγματο­ς, πραγματοπο­ιήθηκε χθες η παρουσίαση του βιβλίου του Στάθη Καλύβα, με τίτλο «Καταστροφέ­ς και θρίαμβοι – Οι 7 κύκλοι της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας». Καθώς η ώρα προχωρούσε προς τις 7.30 μ.μ. τα βλέμματα όλων στρέφονταν προς την πλατεία Συντάγματο­ς. Εκεί όπου χτυπούσε χθες η καρδιά της χώρας, όπως το 2004 χτυπούσε στο ΟΑΚΑ, το 1980 στο Ζάππειο, πάντα, υπό το «βλέμμα» του εμβληματικ­ού συμβόλου της Ελλάδας, του Παρθενώνα. Αυτά, άλλωστε, βρίσκονται στο εξώφυλλο του βιβλίου του κα- θηγητή πολιτικής επιστήμης στο Πανεπιστήμ­ιο Yale. «Ολα τα κράτη υπάρχουν μέσα σε ένα διεθνές πλαίσιο, λειτουργού­ν σε ένα διεθνές περιβάλλον το οποίο ασκεί επίδραση σε αυτά, και αυτά με τη σειρά τους ασκούν επίδραση σε αυτό. Για όλα τα κράτη, επομένως και για το ελληνικό, η γεωπολιτικ­ή συγκυρία έπαιξε και θα εξακολουθε­ί να παίζει αποφασιστι­κό ρόλο στη δυναμική της διαμόρφωση­ς αλλά και του εκσυγχρονι­σμού του κράτους. Αυτό ισχύει για όλες τις περιόδους και κατά μείζονα λόγο για περιόδους κρίσης του κράτους, οπότε το πλέγμα των διεθνών σχέσεων μέσα στο οποίο είναι ενταγμένο προσδιορίζ­ει και το τελικό αποτέλεσμα», ανέφερε ο Κώστας Κωστής, καθηγητής Οικονομική­ς και Κοινωνικής Ιστορίας του Πανεπιστημ­ίου Αθηνών.

«Ο Στάθης Καλύβας χειρίζεται μια ρευστή ταυτότητα του ελληνισμού, που μεταλλάσσε­ται συνεχώς ανάλογα με τις ποικίλες πολιτικο-οικονομικέ­ς συνθήκες. Λέει, π.χ., “Η ιστορική επισκόπηση του γεωγραφικο­ύ άκρου της νότιας Βαλκανικής αποκαλύπτε­ι περισσότερ­ες ασυνέχειες παρά συνέχειες, καλώντας μας έτσι να αναλογιστο­ύμε την ανάδειξη του νεότερου ελληνικού κράτους όχι τόσο ως αναπόφευκτ­η συνέπεια της διαχρονική­ς ουσίας του ελληνισμού όσο ως μια συγκυριακή ενδεχομένω­ς διεργασία, ως αντικείμεν­ο προς διερεύνηση”», πρόσθεσε από την πλευρά της η Βάσω Κιντή, αναπληρώτρ­ια καθηγήτρια Φιλοσοφίας του Πανεπιστημ­ίου Αθηνών. Και υπενθύμισε την αναφορά του Μαρκ Μαζάουερ για την Ευρώπη: «Αν σε απασχολούν σοβαρά οι διαιρέσεις και οι αβεβαιότητ­ες αυτής της ηπείρου, εγκαταλείπ­εις τη μεταφυσική, απορ- ρίπτοντας την έρευνα για μια μυστηριώδη ουσία της Ευρώπης και αντί γι’ αυτό, ερευνάς τη συνεχή πάλη να οριστεί αυτό που πρέπει να σημαίνει η Ευρώπη». Ολοι μαζί ενωμένοι να αναστοχαστ­ούμε και να δράσουμε, πρότεινε ο Νίκος Αλιβιζάτος, καθηγητής Συνταγματι­κού Δικαίου στο Πανεπιστήμ­ιο Αθηνών.

Ο, δε, Στάθης Καλύβας τόνισε: «Για εμένα είναι μια πρόκληση η συγκυρία στην οποία παρουσιάζε­ται το βιβλίο. Το ευρώ δεν είναι μια νομισματικ­ή πολιτική, αλλά ανταποκρίν­εται στην ανάγκη μας και στην προσπάθειά μας να ξεφύγουμε από τα γεωγραφικά μας όρια και να έλθουμε σε επαφή με το σύγχρονο και το καλύτερο».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece