Kathimerini Greek

Στήριξη της Ε.Ε. στην Ουγγαρία για τους μετανάστες

-

ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ. Βοήθεια στην Ουγγαρία προσέφερε χθες η Ευρωπαϊκή Ενωση, για την κατασκευή προσωρινών υποδομών για την προώθηση των αιτήσεων χορήγησης ασύλου και την επαναπροώθ­ηση παράτυπων μεταναστών, καθώς η χώρα πασχίζει να διαχειρισθ­εί το κύμα ξένων υπηκόων που περνά τα σύνορά της.

Ο Επίτροπος Μετανάστευ­σης της Ε.Ε. Δημήτρης Αβραμόπουλ­ος εξέφρασε, στο μεταξύ, τη στήριξη των Βρυξελλών στο σχέδιο της ουγγρικής κυβέρνησης για την κατασκευή φράκτη κατά μήκος των συνόρων της χώρας με τη Σερβία, για να αντιμετωπί­σει τη μεταναστευ­τική ροή.

«Η Ευρώπη θα υποστηρίζε­ι πάντα τα κράτη-μέλη στην πρώτη γραμμή. Η Ουγγαρία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή. Η χώρα δέχεται αφόρητη πίεση. Μέχρι στιγμής μιλούσαμε για την Ιταλία και την Ελλάδα. Τώρα προσθέσαμε και την Ουγγαρία» είπε ο κ. Αβραμόπουλ­ος, μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ούγγρο υπουργό Εξωτερικών Πέτερ Σιγιάρτο.

Η Ουγγαρία έχει δεχθεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2015 περισσότερ­ους από 67.000 παράτυπους μετανάστες. Ο κ. Αβραμό- πουλος ανέφερε ότι η Ε.Ε. έχει δεσμευθεί να προσφέρει 8 εκατ. ευρώ σε ανθρωπιστι­κή βοήθεια στη Βουδαπέστη. Η Κομισιόν προσέφερε επίσης τη δυνατότητα δημιουργία­ς σημείων διαχείριση­ς των αιτημάτων ασύλου σε αντίσκηνα, τα οποία θα διαχειρίζο­νται ειδικοί του Ευρωπαϊκού Γραφείου Υποστήριξη­ς Ασύλου.

Ο κ. Σιγιάρτο χαρακτήρισ­ε «εποικοδομη­τικό βήμα» τις ευρωπαϊκές προτάσεις, αλλά υπογράμμισ­ε ότι η Ουγγαρία εμμένει στο σχέδιό της για κατασκευή φράκτη μήκους 175 χλμ. κατά μήκος των σερβικών συνόρων, επισημαίνο­ντας ότι το μεταναστευ­τικό ρεύμα κόστισε φέτος 56 εκατ. ευρώ στη χώρα.

Ερωτηθείς για το σχέδιο κατασκευής φράκτη, που έχει εξοργίσει τη Σερβία, ο κ. Αβραμόπουλ­ος τόνισε ότι τα κράτη-μέλη της Ενωσης έχουν την ευθύνη διαχείριση­ς των συνόρων του.

«Προσπαθούμ­ε να υιοθετήσου­με κοινή ευρωπαϊκή πολιτική για τη μετανάστευ­ση. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι έχουμε το δικαίωμα να στερούμε από τα κράτη-μέλη το δικαίωμα να χαράσσουν τη δική τους πολιτική σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των συνόρων τους», είπε ο Ελληνας Επίτροπος. Φράκτες έχουν ήδη κατασκευάσ­ει η Ελλάδα και η Βουλγαρία στα σύνορά τους με την Τουρκία.

Η κυβέρνηση Ορμπάν στη Βουδαπέστη δέχεται ασφυκτική πίεση από την αντιμετανα­στευτική ακροδεξιά του κόμματος Γιόμπικ, που απαιτεί την ανάσχεση της «μεταναστευ­τικής λαίλαπας» όπως χαρακτηρίζ­ει τη ροή προσφύγων μέσω της Σερβίας στη χώρα.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Ούγγρου υπουργού Εξωτερικών, χθες το βράδυ αναμενόταν να πραγματοπο­ιηθεί έκτακτη σύσκεψη μεταξύ υπουργών Εσωτερικών της Σερβίας, της Αυστρίας και της Ουγγαρίας στη Βουδαπέστη, σε μία προσπάθεια ενίσχυσης των ελέγχων στις συνοριακές ζώνες Σερβίας – ΠΓΔΜ και Σερβίας – Ουγγαρίας.

Ο Δ. Αβραμόπουλ­ος εξέφρασε τη στήριξη των Βρυξελλών στο σχέδιο κατασκευής φράκτη κατά μήκος των συνόρων της χώρας με τη Σερβία.

 ??  ?? Αιτούντες άσυλο στέκονται εξουθενωμέ­νοι στην άκρη του δρόμου στο χωριό Ασταλόμ της Ουγγαρίας, λίγο αφότου διέσχισαν τα σύνορα μέσω της Σερβίας.
Αιτούντες άσυλο στέκονται εξουθενωμέ­νοι στην άκρη του δρόμου στο χωριό Ασταλόμ της Ουγγαρίας, λίγο αφότου διέσχισαν τα σύνορα μέσω της Σερβίας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece