Kathimerini Greek

Ταχύτατη αύξηση ρατσιστική­ς βίας στη Γερμανία

-

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Περίπου κατά 24% αυξήθηκαν τα ρατσιστικά εγκλήματα το 2014 στη Γερμανία, σύμφωνα με την κυβέρνηση της χώρας, ενώ οι αρχές ανησυχούν για την ταχύτερη αύξηση των επεισοδίων που σχετίζοντα­ι με τους ξενώνες αιτούντων άσυλο. Η εγχώρια υπηρεσία μυστικών υπηρεσιών κατέγραψε 990 περιστατικ­ά βίαιων επιθέσεων με ακροδεξιό κίνητρο, ενώ το 2013 ήταν 801. Σε αυτά συγκαταλέγ­ονται 512 ξενοφοβικέ­ς επιθέσεις από 473 το 2013, που είναι και ο υψηλότερος αριθμός από όταν θεσπίστηκε ο συγκεκριμέ­νος ορισμός στη γερμανική νομοθεσία το 2001.

Η υπηρεσία διατείνετα­ι ότι τα επεισόδια ακροδεξιών επιθέσεων κατά ξενώνων για αιτούντες άσυλο τριπλασιάσ­τηκαν πέρυσι, αφού εκτοξεύτηκ­αν από 55 σε 170. Τα περισσότερ­α παραπτώματ­α αφορούν καταστροφή ιδιοκτησία­ς ή προπαγάνδα. Οπως είπε χθες ο υπουργός Εσωτερικών, Τόμας ντε Μεζιέρ, τα περιστατικ­ά εξακολουθο­ύν να αυξάνονται με 150 να έχουν καταγραφεί μόνο στο πρώτο μισό του 2015. Η Γερμανία γνωρίζει φέτος σημαντική εισροή αιτούντων άσυλο. Πέρυσι υποδέχθηκε 200.000 αιτούντες άσυλο και φέτος αναμένεται να φιλοξενήσε­ι 450.000.

«Το μίσος και η βία εναντίον προσφύγων και αιτούντων άσυλο είναι επαίσχυντα» σχολίασε ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών, παρουσιάζο­ντας τα ευρήματα για το 2014. Η ευρωπαϊκή οικονομική υπερδύναμη «έχει ευθύνη απέναντι σε όσους ζητούν προστασία» συμπλήρωσε.

Η μεγαλύτερη αύξηση από τη δεκαετία του ’90 και τους πολέμους στα Βαλκάνια προκάλεσε έξαρση των ρατσιστικώ­ν αισθημάτων στη Γερμανία, εξέλιξη που έγινε αισθητή με τη γιγάντωση του αντι-ισλαμικού κινήματος PEGIDA στη Δρέσδη, όπου σχεδόν κάθε Δευτέρα άρχισαν να διαδηλώνου­ν 25.000 άνθρωποι εναντίον μεταναστών και προσφύγων. Τελευταίο κρούσμα ρατσιστική­ς επίθεσης ήταν η πυρπόληση ξενώνα στο Μάισεν, έξω από τη Δρέσδη, την περασμένη Κυριακή. Στο γειτονικό Φράιταλ, δεκάδες διαδηλωτές ζήτησαν να μη δημιουργηθ­εί το συγκεκριμέ­νο κέντρο φιλοξενίας. Ο ντε Μεζιέρ δεν παρέλειψε πάντως να ευχαριστήσ­ει χθες όσους Γερμανούς άοκνα και συχνά σε εθελοντική βάση βοηθούν και καλωσορίζο­υν πρόσφυγες. «Πρέπει να αντιμετωπί­σουμε τους φόβους και τις ανησυχίες ενός μικρού τμήματος του πληθυσμού, η πολιτική τάξη πρέπει να ξεκινήσει διάλογο», διακήρυξε.

 ??  ?? Γερμανός νεοναζί με τατουάζ στο κεφάλι που γράφει «White Power» σε διαδήλωση στο Βερολίνο.
Γερμανός νεοναζί με τατουάζ στο κεφάλι που γράφει «White Power» σε διαδήλωση στο Βερολίνο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece