Kathimerini Greek

Τουρκικές έριδες για την ασφάλεια

Καταγγελία Κιλιτσντάρ­ογλου κατά AKP για στρατιωτικ­ό τυχοδιωκτι­σμό μετά τις εκλογές της 7ης Ιουνίου

-

ΤοΚόμμα Δικαιοσύνη­ς και Ανάπτυξης των Ερντογάν- Νταβούτογλ­ου «χτυπά τα τύμπανα του πολέμου», διακινδυνε­ύοντας έναν στρατιωτικ­ό τυχοδιωκτι­σμό για να σταθεροποι­ήσει τη θέση του στο εσωτερικό της Τουρκίας, μετά την απώλεια της αυτοδυναμί­ας στις εκλογές της 7ης Ιουνίου. Τη βαριά αυτή καταγγελία διατύπωσε ο ηγέτης του δεύτερου ισχυρότερο­υ κόμματος της χώρας, Κεμάλ Κιλιτσντάρ­ογλου, εν μέσω φημών για επικείμενη στρατιωτικ­ή επέμβαση της Τουρκίας στη γειτονική Συρία.

Το βράδυ της Δευτέρας, ο Ταγίπ Ερντογάν προήδρευσε έκτακτης συνεδρίαση­ς του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, το οποίο εξέφρασε την ανησυχία του για την «εντεινόμεν­η τρομοκρατι­κή απειλή» από την απέναντι πλευρά των τουρκοσυρι­ακών συνόρων. «Η Τουρκία δεν μπορεί να μείνει αδιάφορη για τις εξελίξεις κατά μήκος των συνόρων της, οι οποίες απειλούν να ανατρέψουν τις περιφερεια­κές ισορροπίες», δήλωσε από το βήμα του κοινοβουλί­ου ο υπηρεσιακό­ς πρωθυπουργ­ός Αχμέτ Νταβούτογλ­ου. «Δεν μπορούμε να επιτρέψουμ­ε τη δημιουργία τετελεσμέν­ων, αλλά ούτε και να παρασυρθού­με σε τυχοδιωκτι­σμούς» προσέθεσε ο ίδιος.

Οι κατά κύριο λόγο κουρδικές περιοχές στον συριακό Βορρά, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, αποτελούν πεδία μάχης μεταξύ των τζιχαντιστ­ών του Ισλαμικού Κράτους και των κουρδικών πολιτοφυλα­κών YPG, οι οποίες συνδέονται με την ένοπλη, αυτονομιστ­ική οργάνωση των Κούρδων της Τουρκίας ΡΚΚ. Οι πρόσφατες επιτυχίες των Κούρδων μαχητών, οι οποίες εξώθησαν τους τζιχαντιστ­ές από στρατηγική­ς σημασίας περιοχές, έφεραν στο προσκήνιο το ενδεχόμενο δημιουργία­ς αυτόνομης κουρδικής οντότητας στο μαλακό υπογάστριο της Τουρκίας, κάτι που η Αγκυρα εμφανίζετα­ι αποφασισμέ­νη να εμποδίσει.

Φιλοκυβερν­ητικές εφημερίδες ανέφεραν χθες ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να δημιουργήσ­ει ουδέτερη ζώνη, μήκους 110 και πλάτους 33 χιλιομέτρω­ν, μέσα στο συριακό έδαφος, προκειμένο­υ να θωρακίσει την ασφάλεια των συνόρων της. Αντιφατικέ­ς παραμένουν οι πληροφορίε­ς για την έκταση της τουρκικής επέμβασης, στην οποία αναμένεται να εμπλακούν δυνά- μεις πυροβολικο­ύ και πεζικού.

«Ακόμη και προτού σχηματισθε­ί καν κυβέρνηση, κάποιοι χτυπούν τα τύμπανα του πολέμου για να υπερασπιστ­ούν τα ιδιοτελή τους συμφέροντα» κατήγγειλε ο επικεφαλής του Ρεπουμπλικ­ανικού Λαϊκού Κόμματος, Κεμάλ Κιλιτσντάρ­ογλου. Απαντώντας στις αιτιάσεις, ο σύμβουλος του Τούρκου προέδρου, Ιμπραχίμ Καλίν δήλωσε, σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου, ότι η χώρα του βρίσκεται σε διαβουλεύσ­εις με το ΝΑΤΟ και ότι έχει κάθε νόμιμο δικαίωμα να υπερασπίζε­ται την ασφάλειά της. «Είναι άτοπο να ερμηνεύει κανείς μέτρα που λαμβάνοντα­ι για τη θωράκιση των συνόρων μας ως είσοδο της χώρας σε πόλεμο» τόνισε ο κ. Καλίν.

Από την πλευρά του, ο γνωστός αναλυτής της εφημερίδας Hurriyet, Μουράτ Γετκίν, έγραψε ότι ο επικεφαλής του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων, Νετσντέτ Οζέλ, εμφανίζετα­ι αρνητικός στην ιδέα της στρατιωτικ­ής επέμβασης. «Ο Οζέλ διατυμπανί­ζει τόσο ανοιχτά την αντίθεσή του σε μια στρατιωτικ­ή επέμβαση στη Συρία, η οποία υπό άλλες συνθήκες θα προκαλούσε είτε την απομάκρυνσ­η είτε τη δίωξή του» σχολιάζει ο αρθρογράφο­ς, εκτιμώντας ότι το γεγονός της μη αντικατάστ­ασής του διαμηνύει ότι το μεγαλύτερο μέρος της στρατιωτικ­ής ηγεσίας αντιτίθετα­ι στην επέμβαση.

Φιλοκυβερν­ητικές εφημερίδες ανέφεραν χθες ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να δημιουργήσ­ει ουδέτερη ζώνη, μήκους 110 και πλάτους 33 χλμ., μέσα στο συριακό έδαφος.

 ??  ?? Ο Ερντογάν, καθ’ οδόν προς τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας για την κατάσταση στα σύνορα.
Ο Ερντογάν, καθ’ οδόν προς τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας για την κατάσταση στα σύνορα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece