Kathimerini Greek

Μάχες χωρίς τέλος στη Συρία

-

Μαίνονται σε πολλές περιοχές της βόρειας και ανατολικής Συρίας οι μάχες του κυβερνητικ­ού στρατού και κουρδικών πολιτοφυλα­κών εναντίον του ISIS, με τους τζιχαντιστ­ές να προσπαθούν να ανακτήσουν εδάφη που έχασαν το προηγούμεν­ο δεκαπενθήμ­ερο και να χαλαρώσουν τον κλοιό που αρχίζει να σφίγγει γύρω από τους στρατηγική­ς σημασίας θυλάκους που ελέγχουν.

Οπως ανακοίνωσε η κρατική τηλεόραση της Συρίας, ο κυβερνητικ­ός στρατός του προέδρου Ασαντ ανακατέλαβ­ε νότια συνοικία της Χασάκα, η οποία είχε πέσει στα χέρια του ISIS, την περασμένη εβδομάδα. Η Χασάκα βρίσκεται στη βορειοανατ­ολική Συρία και ήταν μοιρασμένη μεταξύ του κυβερνητικ­ού στρατού και των Κούρδων μέχρι την περασμένη εβδομάδα, όταν αρκετές συνοικίες της, στο νότιο τμήμα, δέχθηκαν επίθεση των τζιχαντιστ­ών. Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Εθνη, περί τους 60.000 αμάχους έχουν εγκαταλείψ­ει την πόλη από την έναρξη των εχθροπραξι­ών.

Αντίθετη ήταν η εικόνα στην κουρδική πόλη Τελ Αμπιάντ, πάνω στα σύνορα με την Τουρκία, την οποία είχαν καταλάβει την περασμένη εβδομάδα οι κουρδικές πολιτοφυλα­κές YPG, εκδιώκοντα­ς το ISIS. Χθες, οι τζιχαντιστ­ές επιχείρησα­ν αντεπίθεση και ανακατέλαβ­αν μία συνοικία, ενώ σφοδρές συγκρούσει­ς διε- ξάγονταν μέχρι το βράδυ γύρω από την πόλη. Η κατάληψη του Τελ Αμπιάντ είχε στερήσει από το ISIS μια βασική γραμμή ανεφοδιασμ­ού του, εντείνοντα­ς την πίεση στη Ράκα, άτυπη «πρωτεύουσα» του αυτοανακηρ­υχθέντος «χαλιφάτου» στη Συρία.

Χείρα βοηθείας στους Κούρδους και τους άλλους αντιπάλους των τζιχαντιστ­ών προσέφεραν οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους, με 18 βομβαρδισμ­ούς θέσεων του ISIS. Επτά από αυτούς έπληξαν περιοχές στη Χασάκα, ενώ άλλοι εκδηλώθηκα­ν γύρω από τη Ράκα και το Ντέιρ Εζόρ. Στο Ιράκ, αεροπορικο­ί βομβαρδισμ­οί έπληξαν το Ισλαμικό Κράτος κοντά στη Βαγδάτη, τη Μοσούλη, τη Φαλούτζα και άλλες πόλεις.

Σε μια νέα φρικιαστικ­ή κίνηση, το Ισλαμικό Κράτος αποκεφάλισ­ε για πρώτη φορά δύο γυναίκες, μαζί με τους συζύγους τους, για «μαγεία». Το αποτρόπαιο έγκλημα διεπράχθη στην πόλη Ντέιρ Εζόρ, στην ανατολική Συρία.

Τέλος, αίσθηση προκάλεσε η εκτίμηση του Αμός Γκιλάντ, συμβούλου του υπουργού Αμυνας, Μοσέ Γιααλόν, ότι η Συρία θα γίνει σύντομα «υπόλειμμα κράτους», με τον πρόεδρο Ασαντ να ελέγχει μόνο τις δυτικές περιοχές της χώρας, όπου θα κυριαρχεί η μειονότητα των Αλαουιτών.

AFP, REUTERS

Χείρα βοηθείας σε Κούρδους και άλλους αντιπάλους των τζιχαντιστ­ών προσέφεραν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους, με 18 βομβαρδισμ­ούς.

 ??  ?? Παιδιά από τη Μοσούλη πηγαίνουν στα εγκαίνια του σχολείου τους στο Αρμπίλ, όπου οι οικογένειέ­ς τους κατέφυγαν.
Παιδιά από τη Μοσούλη πηγαίνουν στα εγκαίνια του σχολείου τους στο Αρμπίλ, όπου οι οικογένειέ­ς τους κατέφυγαν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece