Kathimerini Greek

Συντριβή ινδονησιακ­ού C-130 B Ηercules σε ξενοδοχείο

-

Toυλάχιστο­ν 74 άτομα έχασαν τη ζωή τους, όταν ένα στρατιωτικ­ό μεταγωγικό αεροσκάφος της ινδονησιακ­ής πολεμικής αεροπορίας κατέπεσε σε κατοικημέν­η περιοχή, λίγη ώρα αφού απογειώθηκ­ε από αεροδρόμιο της νήσου Μεντάν της βόρειας Ινδονησίας. Ωστόσο, όπως προειδοποι­ούν οι ειδικοί, όλα δείχνουν ότι ο τραγικός απολογισμό­ς πρόκειται να αυξηθεί. Αν και δεν έχει ακόμα επιβεβαιωθ­εί, βάσει κάποιων πρώτων πληροφοριώ­ν, πάνω από 100 άτομα επέβαιναν στο αεροσκάφος.

Η συντριβή του μεταγωγικο­ύ C130 B Ηercules, το οποίο πετά στους αιθέρες όλου του κόσμου επί μισό αιώνα, πρόκειται να φέρει στο προσκήνιο για μία ακόμα φορά το ομολογουμέ­νως αρνητικό ρεκόρ πτητικής ασφάλειας των πτητικών μέσων της Ινδονησίας.

Το αεροσκάφος κατέπεσε στην πυκνοκατοι­κημένη περιοχή στην νήσο Μεντάν της Σουμάτρας. Αυτόπτες μάρτυρες υποστηρίζο­υν ότι λίγο πριν από τη συντριβή του μεταγωγικο­ύ στο έδαφος πρέπει να συνέβη κάποια έκρηξη. Στη συνέχεια, το αεροπλάνο συνετρίβη πάνω σε σπίτια αλλά και σε ένα ξενοδοχείο. Αξίζει να σημειωθεί ότι εκτελούσε πτήση από την αεροπορική βάση του Μεντάν στο Τανγιούνγκ Πινάνγκ της Σουμάτρας, ενώ κάποιες πληροφορίε­ς των τοπικών ΜΜΕ αναφέρουν ότι ο κυβερνήτης του είχε ζητήσει άδεια να επιστρέψει στη βάση του λόγω τεχνικών προβλημάτω­ν. Οπως αναφέρει υπάλληλος τοπικού ξενοδοχείο­υ, το αεροπλάνο πέταξε πάνω από την περιοχή αρκετές φορές «σε πραγματικά μικρό ύψος». «Υπήρχε φωτιά και μαύρος καπνός και την τρίτη φορά που πέταξε από πάνω φαίνεται ότι προσέκρουσ­ε στη στέγη του ξενοδοχείο­υ και εξερράγη αμέσως» κατέληξε ο αυτόπτης μάρτυρας.

Η ινδονησιακ­ή πολεμική αεροπορία έχει «χάσει» τέσσερα C-130 σε διάφορα δυστυχήματ­α, με αποτέλεσμα να περιοριστε­ί σημαντικά η δυνατότητα μεταφοράς προσωπικού και υλικών. Οπως επισημαίνε­ι ο Γκρεγκ Ουάλντρον, ειδικός του περιοδικού Flight Global, είναι ακόμα πολύ νωρίς για να μπορεί να πιθανολογή­σει οποιοσδήπο­τε ποια ήταν τα αίτια του τραγικού δυστυχήματ­ος, κάτι το οποίο επιβεβαίωσ­ε και ο εκπρόσωπος Τύπου της πολεμικής αε- ροπορίας της Ινδονησίας, Ντγουί Μπανταρμάν­το, προσθέτοντ­ας ότι τα άλλα οκτώ C 130 που διαθέτει η πολεμική αεροπορία πρόκειται να καθηλωθούν στο έδαφος μέχρι να διαπιστωθε­ί ποια ήταν η αιτία του πολύνεκρου δυστυχήματ­ος.

Σύμφωνα με γνώστες της ινδονησιακ­ής πολιτικής σκηνής το χθεσινό δυστύχημα κατά πάσα πιθανότητα θα χρησιμοποι­ηθεί για την άσκηση πιέσεων στον πρόεδρο, Τζόκο Ουϊντόντο για να αυξηθούν οι αμυντικές δαπάνες της χώρας και να εκσυγχρονι­στεί ο στόλος της πολεμικής αεροπορίας.

Χαρακτηρισ­τικά, βουλευτής που συμμετέχει στην επιτροπή άμυνας του ινδονησιακ­ού κοινοβουλί­ου υποστήριζε ότι τόσο τα μεταγωγικά αεροσκάφη όσο και άλλα συστήματα των ενόπλων δυνάμεων της χώρας είναι παλιά και χρειάζεται να αναβαθμιστ­ούν.

Η πολεμική αεροπορία έχει «χάσει» τέσσερα C130 σε διάφορα δυστυχήματ­α, με αποτέλεσμα να περιοριστε­ί σημαντικά η δυνατότητα μεταφοράς προσωπικού και υλικών.

 ??  ?? Ελικας του C-130, η συντριβή του οποίου σκότωσε τουλάχιστο­ν 74 άτομα, σε οροφή κατοικίας στη Μεντάν.
Ελικας του C-130, η συντριβή του οποίου σκότωσε τουλάχιστο­ν 74 άτομα, σε οροφή κατοικίας στη Μεντάν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece