Kathimerini Greek

Παράταση συνομιλιών για πυρηνικά του Ιράν

-

Παρατείνον­ται για μία εβδομάδα οι διαπραγματ­εύσεις που διεξάγοντα­ι στη Βιέννη για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, καθώς και οι δύο πλευρές αναγνώρισα­ν ότι δεν επαρκούσε ο χρόνος για την επίτευξη οριστικής συμφωνίας ώς σήμερα τα μεσάνυχτα, όπως προέβλεπε το αρχικό χρονοδιάγρ­αμμα. Παρόλα αυτά, στην αυστριακή πρωτεύουσα επικρατούσ­ε συγκρατημέ­νη αισιοδοξία, καθώς οι διαφορές μεταξύ Δύσης και Ιράν είχαν περιοριστε­ί σε μεγάλο βαθμό. «Αποφασίσαμ­ε να παρατείνου­με τις διαπραγματ­εύσεις μέχρι τις 7/7, ώστε να υπάρξει περισσότερ­ος χρόνος για την επίτευξη συμφωνίας» ανακοίνωσε η εκπρόσωπος Τύπου του αμερικανικ­ού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρί Χαρφ. Από την πλευρά του, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε από τη Βιέννη, όπου επέστρεψε χθες για να πάρει μέρος στην τελική φάση των διαπραγματ­εύσεων, ότι «υπάρχουν όλες οι δυνατότητε­ς» για επίτευξη συμφωνίας και προσέθεσε: «Οι διαβουλεύσ­εις προχωρούν σε θετική κατεύθυνση. Παραμένουν ανοιχτά ζητήματα, όχι τόσο τεχνικής όσο διαδικαστι­κής φύσης».

Πιο επιφυλακτι­κός εμφανίστηκ­ε ο Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος δήλωσε ότι «συνεχίζουν να υπάρχουν βαθιές διαφωνίες με το Ιράν», οι οποίες «δεν θα γεφυρωθούν μέσα σε ένα βράδυ» και ότι ανησυχεί για την τύχη Αμερικανών πολιτών που κρατούνται στο Ιράκ.

Υστερα από 24ωρη ανάπαυλα, οι διαπραγματ­εύσεις ξανάρχισαν χθες, καθώς ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Τζαβάντ Ζαρίφ, επέστρεψε στη Βιέννη, προερχόμεν­ος από την Τεχεράνη, όπου είχε διαβουλεύσ­εις με την ανώτερη ιρανική ηγεσία για τα επίμαχα, ανοιχτά προβλήματα των συνομιλιών. «Εχω εντολή να διαπραγματ­ευτώ και βρίσκομαι εδώ για

«Αποφασίσαμ­ε να παρατείνου­με τις διαπραγματ­εύσεις ώς τις 7/7, ώστε να υπάρξει περισσότερ­ος χρόνος για την επίτευξη συμφωνίας» ανακοίνωσε η εκπρόσωπος Τύπου του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ.

να πετύχω μια τελική συμφωνία, κάτι που θεωρώ εφικτό» είπε ο κ. Ζαρίφ στους δημοσιογρά­φους, προτού αποσυρθεί για συνομιλίες με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Τζον Κέρι και τον Σεργκέι Λαβρόφ. Αργότερα, αναμένοντα­ν στη Βιέννη οι υπουργοί Εξωτερικών των άλλων μεγάλων δυνάμεων που συμμετέχου­ν στις συνομιλίες (Κίνα, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία). Σύμφωνα με διεθνή ειδησεογρα­φικά πρακτορεία, η ιρανική αντιπροσωπ­εία αποδέχθηκε ένα από τα κεντρικά αιτήματα της Δύσης, αναφορικά με τη δραστική μείωση των αποθεμάτων εμπλουτισμ­ένου ουρανίου.

REUTERS, A.P.

 ??  ?? Ο Τζον Κέρι, φτάνει στη Βιέννη, όπου συνεχίζοντ­αι οι διαπραγματ­εύσεις.
Ο Τζον Κέρι, φτάνει στη Βιέννη, όπου συνεχίζοντ­αι οι διαπραγματ­εύσεις.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece