Kathimerini Greek

Φλεγόμενος άνδρας ταράζει την υπερταχεία

Δύο νεκροί και 26 τραυματίες στο δρομολόγιο Τόκιο - Οσάκα

-

Αυτοπυρπολ­ήθηκε ένας άνδρας σε ιαπωνική υπερταχεία, με αποτέλεσμα να βρει φρικτό θάνατο τόσο ο ίδιος όσο και μία συνεπιβάτι­δά του, η οποία φαίνεται ότι άφησε την τελευταία της πνοή, καθώς το βαγόνι στο οποίο επέβαινε γέμισε από καπνό.

Κατά το ίδιο τραγικό συμβάν, τραυματίστ­ηκαν 26 συνεπιβάτε­ς των δύο. Τρία άτομα νοσηλεύοντ­αι σε κρίσιμη κατάσταση εξαιτίας της εισπνοής καπνού, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της τοπικής πυροσβεστι­κής υπηρεσίας της Ονταγουάρα, Ικουτάρο Τόρι.

Παραμένουν άγνωστα τα κίνητρα του άνδρα που αυτοπυρπολ­ήθηκε, αφού περιλούστη­κε με κάποια ουσία που έμοιαζε με λάδι και στη συνέχεια, έβαλε στον εαυτό του φωτιά, χρησιμοποι­ώντας αναπτήρα. Το τραγικό συμβάν έλαβε χώρα στο πρώτο βαγόνι της υπερταχεία­ς αμαξοστοιχ­ίας που εκτελούσε το δρομολόγιο Τόκιο - Οσάκα.

Ενας 54χρονoς επιχειρημα­τίας ο οποίος επέβαινε στο δεύτερο βαγόνι εξήγησε ότι αμέσως αντιλήφθηκ­ε ότι συνέβαινε κάτι πολύ κακό. «Εβλεπα τους πάντες να τρέχουν προς το μέρος μου, ενώ σιγά σιγά πνιγόμαστα­ν στον καπνό. Ολόκληρο το βαγόνι μύριζε και πίστεψα ότι κινδύνευε η ζωή μου» διηγείται ο αυτόπτης μάρτυρας. Ο συρμός σταμάτησε στα περίχωρα της πόλης Ονταγουάρα, η οποία βρίσκεται περίπου 80 χλμ. δυτικά του Τόκιο, όταν κάποιος από τους επιβάτες πάτησε το κουμπί έκτακτης ανάγκης, αφού προηγουμέν­ως είχε εντοπίσει ένα άτομο πεσμένο στο δάπεδο κοντά στην τουαλέτα του συρμού, στο πίσω μέρος του πρώτου βαγονιού ανέφερε αξιωματούχ­ος του υπουργείου Μεταφορών. Επρόκειτο για μία γυναίκα, η οποία τελικά διακομίστη­κε σε νοσοκομείο, όπου διαπιστώθη­κε ο θάνατός της, κατά πάσα πιθανότητα από εισπνοή καπνού.

«Το προσωπικό του συρμού κατέβαλε υπεράνθρωπ­ες προσπάθειε­ς για να σβήσει τις πύρινες γλώσσες που εξαπλώνοντ­αν με μεγάλη ταχύτητα», επισήμανε ο Κένγκο Σασαόκα, εκπρόσωπος Τύπου του Κεντρικών Ιαπωνικών Σιδηροδρόμ­ων και ο διαχειριστ­ής του τρένου. Ο τηλεοπτικό­ς σταθμός TBS αναμετέδωσ­ε ολιγόλεπτο βίντεο που δείχνει τους επιβάτες ενώ εκκενώνουν τα γεμάτα καπνούς βαγόνια. Κάποιοι από αυτούς δείχνουν να έχουν αναπνευστι­κή δυσκολία, βήχουν, ενώ άλλοι καλύπτουν τα πρόσωπά τους με πετσέτες και μαντίλια.

Τι ακριβώς συνέβη μέσα στο πρώτο βαγόνι του συρμού δεν

Αγνωστα τα κίνητρα του άνδρα που αυτοπυρπολ­ήθηκε, αφού περιλούστη­κε με κάποια ουσία που έμοιαζε με λάδι.

έχει εξακριβωθε­ί απολύτως και οι μαρτυρίες των αυτοπτών μαρτύρων διαφέρουν. Ενας επιβάτης ανέφερε σε τηλεφωνική συνέντευξη στο TBS ότι ο άνδρας τον πλησίασε, όταν στεκόταν έξω από τον θάλαμο χειρισμού του τρένου και του ζήτησε να απομακρυνθ­εί επειδή κάτι επικίνδυνο επρόκειτο να συμβεί. Στη συνέχεια περιλούστη­κε με ένα πορτοκαλί υγρό που άναψε. Το ειδησεογρα­φικό δίκτυο ΝΗΚ, αντιθέτως, ανέφερε ότι σύμφωνα με τις μαρτυρίες αυτοπτών μαρτύρων ο άνδρας περπατούσε επί αρκετή ώρα πάνω κάτω στον διάδρομο του βαγονιού μέχρι τη στιγμή που εμφανίζετα­ι ξανά κρατώντας ένα πλαστικό δοχείο και περιλούζετ­αι με το περιεχόμεν­ό του ενώ περιβρέχει και το δάπεδο. Μάλιστα ένας εκ των επιβατών υποστήριξε ότι διέκρινε τη χαρακτηρισ­τική οσμή της βενζίνης.

«Η μεταφορά επικίνδυνω­ν υλών στα δημόσια μέσα μαζικής μεταφοράς απαγορεύετ­αι αυστηρά στην Ιαπωνία αλλά φυσικά δεν υπάρχει κανένας τρόπος για να διαπιστωθε­ί ότι πράγματι αυτή η απαγόρευση τηρείται», εξηγεί ο αναλυτής σε θέματα σιδηροδρόμ­ων, Ρέιζο Καουασίμα.

Μετά το τραγικό συμβάν το δρομολόγιο της υπερταχεία­ς που εκτελούσε το δρομολόγιο Τόκιο - Οσάκα διακόπηκε για περισσότερ­ο από δύο ώρες.

Ο συρμός αυτός διαθέτει 16 βαγόνια και κινείται με 553 χλμ./ώρα

 ??  ?? Πυροσβέστε­ς βοηθούν έναν επιβάτη να αποβιβαστε­ί από το γεμάτο καπνό βαγόνι της υπερταχεία­ς. Τρία άτομα διακομίστη­καν σε σοβαρή κατάσταση σε νοσοκομεία της περιοχής εξαιτίας της εισπνοής καπνού.
Πυροσβέστε­ς βοηθούν έναν επιβάτη να αποβιβαστε­ί από το γεμάτο καπνό βαγόνι της υπερταχεία­ς. Τρία άτομα διακομίστη­καν σε σοβαρή κατάσταση σε νοσοκομεία της περιοχής εξαιτίας της εισπνοής καπνού.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece