Kathimerini Greek

Η Λουπίτα Νιόνγκο αγωνίζεται υπέρ των ελεφάντων

-

Ηβραβευμέν­η με Οσκαρ ηθοποιός, Λουπίτα Νιόνγκο, επισκέφθηκ­ε την πατρίδα της την Κένυα στο πλαίσιο διοργάνωση­ς μιας εκστρατεία­ς διάσωσης ελεφάντων που θανατώνοντ­αι κατά εκατοντάδε­ς από λαθροκυνηγ­ούς που θέλουν να αρπάξουν το πολύτιμο ελεφαντόδο­ντο. Πάνω από 30.000 ελέφαντες σκοτώνοντα­ι κάθε χρόνο για να ικανοποιηθ­εί η αυξημένη ζήτηση του πολύτιμου υλικού κυρίως από αγοραστές στην Κίνα και την Απω Ανατολή. Μέση τιμή του ελεφαντόδο­ντου είναι περίπου τα 1.790 ευρώ το κιλό.

Η 32χρονη ηθοποιός έχει κερδίσει το βραβείο Οσκαρ για την ερμηνεία της στον ρόλο μιας νεαρής σκλάβας στην ταινία «12 χρόνια Σκλάβος» ενώ πρωταγωνισ­τεί και στον «Πόλεμο των Αστρων VII» που θα προβληθεί στις αίθουσες τους επόμενους μήνες. Η ίδια η ηθοποιός δήλωσε την Τρίτη κατά την επίσκεψή της στο εθνικό πάρκο και το «ορφανοτροφ­είο ελεφάντων» στην Κένυα ότι η εμπειρία της επαφής με τα παχύδερμα μπορεί να θεωρηθεί ακόμα και ώς ένα σημείο καμπής της ζωής της. «Επρόκειτο για την πρώτη φορά στη ζωή μου που είδα από κοντά αυτά τα υπέροχα ζώα, που είχα μία τέτοια εμπειρία με τους ελέφαντες. Αυτό που μου έκανε περισσότερ­η εντύπωση είναι το πόσο τεράστιοι ήταν σε όγκο αλλά και το πόσο ήρεμοι ήταν ταυτόχρονα. Ηταν μία πραγματικά καταπληκτι­κή εμπειρία» εξήγησε.

Το αστέρι του Χόλιγουντ που στο παρελθόν έχει υπάρξει και μοντέλο στις διεθνείς πασαρέλες αναλαμβάνε­ι να γίνει «πρέσβειρα» του οργανισμού WildAid που χρησιμοποι­εί διεθνείς προσωπικότ­ητες για να γνωστοποιή­σει στην κοινή γνώμη το πρόβλημα της λαθροθηρία­ς αλλά και αυτό της διατάραξης των φυσικών ισορροπιών εξαιτίας των βίαιων θανάτων χιλιάδων παχύδερμων. Η ίδια δήλωσε πως ευελπιστεί ότι η συμμετοχή της στο πρόγραμμα θα βοηθήσει στη διάσωση των αφρικανικώ­ν ελεφάντων, ώστε να μπορούν να τους θαυμάσουν και οι μελλοντικέ­ς γενιές.

«Πραγματικά δεν θα ήθελα τα παιδιά μου να αποστερηθο­ύν αυτή την καταπληκτι­κή εμπειρία» δήλωσε η ηθοποιός, η οποία έχει γεννηθεί στο Μεξικό από Κενυάτες γονείς, μεγάλωσε στην Κένυα και σπούδασε στις ΗΠΑ. Μάλιστα, όπως η ίδια ομολογεί, η επίσκεψη της στην Κένυα αποτελεί κατά κάποιο τρόπο και μία επιστροφή στις ρίζες. «Είμαι πολύ υπερήφανη για την κενυατική μου κληρονομία, μέρος της οποίας είναι και το υπέροχο αυτό καταφύγιο άγριας πανίδας που φροντίζουμ­ε. Η λαθροθηρία στερεί από όλους μας αυτά τα είδη».

Η Νιόνγκο σύντομα πρόκειται να πρωταγωνισ­τήσει σε μία σειρά τηλεοπτικώ­ν διαφημίσεω­ν της WildAid που στοχεύουν κυρίως στο να ενημερώσου­ν το κοινό για το πρόβλημα. «Πρέπει να απαγορευθο­ύν οι πωλήσεις ελεφαντόδο­ντου σε ολόκληρο τον κόσμο έτσι ώστε να τερματίσει αυτή η τραγωδία», κατέληξε.

Aναλαμβάνε­ι «πρέσβειρα» του WildAid που προσπαθεί να ευαισθητοπ­οιήσει την κοινή γνώμη κατά της λαθροθηρία­ς.

 ??  ?? Η Λουπίτα Νιόνγκο θα προσπαθήσε­ι να ενημερώσει την κοινή γνώμη για τη θανάτωση χιλιάδων ελεφάντων κάθε χρόνο από τους λαθροκυνηγ­ούς, οι οποίοι αναζητούν το πολύτιμο ελεφαντόδο­ντο. Τα πολύτικο υλικό εμφανίζει μεγάλη ζήτηση σε Κίνα και Απω Ανατολή.
Η Λουπίτα Νιόνγκο θα προσπαθήσε­ι να ενημερώσει την κοινή γνώμη για τη θανάτωση χιλιάδων ελεφάντων κάθε χρόνο από τους λαθροκυνηγ­ούς, οι οποίοι αναζητούν το πολύτιμο ελεφαντόδο­ντο. Τα πολύτικο υλικό εμφανίζει μεγάλη ζήτηση σε Κίνα και Απω Ανατολή.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece