Kathimerini Greek

Απεβίωσε ο Φινλανδός «πατέρας» των SMS

-

Σε ηλικία 63 ετών, ύστερα από ασθένεια, απεβίωσε ο Φινλανδός δημιουργός των σύντομων γραπτών μηνυμάτων κινητής τηλεφωνίας (SMS), Μάτι Μακόνεν. O Φινλανδός πρωτοπόρος συνέλαβε την ιδέα του γραπτού μηνύματος το 1984 σ’ ένα συνέδριο τηλεπικοιν­ωνιών, όταν ακόμη εργαζόταν ως δημόσιος υπάλληλος.

Παρά το προσωνύμιο του «πατέρα» των SMS, ο ίδιος συχνά υπογράμμιζ­ε ότι δεν εφηύρε από μόνος του τη διάσημη τεχνολογία, η οποία, όπως είχε αναφέρει το 2012, «θα επιβίωνε για πάντα σε κάποια μορφή» ακόμη και με άλλη ονομασία. Σε ομιλία του για την 20ή επέτειο του πρώτου SMS, ο Μακόνεν είχε εκφράσει την άποψη ότι η δημιουργία των γραπτών μηνυμάτων υπήρξε μια συνεργατικ­ή προσπάθεια και είχε υπογραμμίσ­ει τη συμβολή της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας Nokia στην προώθηση της υπηρεσίας μέσω του πρώτου κινητού τηλεφώνου.

Ο συνεργάτης του Μακόνεν, Jarmo Matilainen, διευθύνων σύμβουλος της φινλανδική­ς εταιρείας τηλεπικοιν­ωνιών Finnet Associatio­n, περιέγραψε τον Φινλανδό εφευρέτη ως έναν «μεγάλο έμπειρο άνδρα της βιομηχανία­ς της κινητής τηλεφωνίας». «Είναι πολύ λυπηρό –σχεδίαζε να συνταξιοδο­τηθεί και έπρεπε

Συνέλαβε την ιδέα του γραπτού μηνύματος το 1984, σ’ ένα συνέδριο τηλεπικοιν­ωνιών, όταν ακόμη εργαζόταν ως δημόσιος υπάλληλος.

να έχει πολλά χρόνια ακόμη μπροστά του», είπε ο Ματιλάινεν, ο οποίος πρόσθεσε ότι η αγάπη που έτρεφε ο Μακόνεν για τις τηλεπικοιν­ωνίες ήταν ασυγκράτητ­η. «Μας άρεσε να μιλάμε συνέχεια για τα SMS, για το 3G και ούτω καθεξής», δήλωσε ο ίδιος.

Ο «πατέρας» των SMS αξιο- ποιούσε ανελλιπώς την τεχνολογία που δημιούργησ­ε, αλλά είχε διευκρινίσ­ει ότι δεν χρησιμοποι­εί τη γλώσσα των γραπτών μηνυμάτων με συντομογρα­φίες ή αλλιώς txt spk. Ο Μακόνεν, ωστόσο, είχε υποστηρίξε­ι ότι η τεχνολογία της ανταλλαγής γραπτών μηνυμάτων μπορούσε να έχει μεγάλη επίδραση στη διαμόρφωση της γλώσσας.

Αν και η τεχνολογία των γραπτών μηνυμάτων κινητής τηλεφωνίας δεν είναι τόσο διαδεδομέν­η όσο παλαιότερα, παραμένει ένας από τους πιο δημοφιλείς τρόπους επικοινωνί­ας, ενώ τρισεκατομ­μύρια μηνύματα αποστέλλον­ται καθημερινά.

 ??  ?? Αγοραστές σε εμπορικό κέντρο στέλνουν γραπτά μηνύματα με το κινητό τους τηλέφωνο. Απεβίωσε ο Μάτι Μακόνεν σε ηλικία 63 ετών, ύστερα από ασθένεια.
Αγοραστές σε εμπορικό κέντρο στέλνουν γραπτά μηνύματα με το κινητό τους τηλέφωνο. Απεβίωσε ο Μάτι Μακόνεν σε ηλικία 63 ετών, ύστερα από ασθένεια.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece