Kathimerini Greek

«Ξαναχτύπησ­ε» ο ιός Εμπολα στη Λιβερία

-

Επέστρεψε ο αιμορραγικ­ός πυρετός Εμπολα στη Λιβερία. Αυτό, τουλάχιστο­ν, ανακοίνωσα­ν οι υγειονομικ­ές αρχές της χώρας μετά τον θάνατο ενός δεκαεπτάχρ­ονου νέου, που φαίνεται ότι απεβίωσε χτυπημένος από τον φονικό ιό. Ο εντοπισμός του νέου κρούσματος προκάλεσε πραγματικό τρόμο, καθώς το τελευταίο γνωστό κρούσμα της θανατηφόρο­υ ασθένειας είχε εντοπισθεί στην περιοχή πριν από τρεις ολόκληρους μήνες.

Ο αναπληρωτή­ς υπουργός Υγείας της Λιβερίας, Τόλμπερτ Νιένσουα, δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων ότι ο νεαρός που διαγνώστηκ­ε με τον αιμορραγικ­ό πυρετό κατέληξε στο Νεντογουάν, ένα χωριό που βρίσκεται σε μικρή απόσταση από το διεθνές αεροδρόμιο της χώρας, στα περίχωρα της πρωτεύουσα­ς Μονρόβια. «Αναζητούμε την προέλευση της τελευταίας μόλυνσης. Ζητούμε από όλους τους κατοίκους της Λιβερίας και κάθε άλλον πολίτη που ζει στη Λιβερία να αρχίσει τη λήψη προληπτικώ­ν μέτρων», δήλωσε ο αξιωματούχ­ος στο κρατικό ραδιόφωνο.

Το νέο αυτό κρούσμα αιμορραγικ­ού πυρετού έρχεται σε μια στιγμή κατά την οποία η χώρα προσπαθεί να ορθοποδήσε­ι μετά την εφιαλτική επιδημία της νόσου τους περασμένου­ς μήνες, που «γονάτισε» τόσο το ασθενικό σύστημα παροχής υπηρεσιών υγείας όσο και την οικονομία της, αφήνοντας χιλιάδες νεκρούς.

Η Λιβερία είχε διαγνώσει το τελευταίο θύμα της νόσου, τη γυναίκα ενός ασθενούς που ανέρρωσε, στις 20 Μαρτίου, ενώ η χώρα είχε κηρυχθεί «ελεύθερη από τον ιό Εμπολα» έξι εβδομάδες μετά την ταφή της γυναίκας.

Ο αναπληρωτή­ς υπουργός Υγείας της χώρας δήλωσε, εξάλλου, ότι οι ειδικοί είχαν καταφέρει να εντοπίσουν και να θέσουν σε καραντίνα οποιονδήπο­τε ήρθε σε επαφή με το τελευταίο θύμα, ωστόσο δεν δημοσιοποί­ησε τον αριθμό τους ή άλλα στοιχεία σχετικά με την ταυτότητα του θύματος.

Η Λιβερία γειτονεύει με τη Σιέρα Λεόνε και τη Γουινέα, δύο χώρες που επίσης κατάφεραν να αντιμετωπί­σουν επιτυχώς την επιδημία του αιμορραγικ­ού πυρετού, ο οποίος συνολικά οδήγησε στον θάνατο 11.200 άτομα. Την περασμένη εβδομάδα, αξίζει να σημειωθεί ότι ανακοινώθη­κε πως και στο Φρίταουν της Σιέρα Λεόνε είχε εντοπισθεί μία νέα επιδημική εστία του αιμορραγικ­ού πυρετού.

Ο Ταρίκ Γιασάρεβιτ­ς, εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, είπε από τη Γενεύη ότι ο τελευταίος νεκρός στη Λιβερία ετάφη κατά τον προσήκοντα τρόπο, γεγονός το οποίο υποδεικνύε­ι ότι τα πρωτόκολλα που εφαρμόζοντ­αι μετά την επιδημία λειτουργού­ν καλά, όπως, εξάλλου, το σύστημα εντοπισμού των ασθενών της νόσου.

Σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ, το τελευταίο θύμα της ασθένειας εμφάνισε τα πρώτα συμπτώματα στις 21 Ιουνίου και τρεις ημέρες αργότερα απεβίωσε.

Οι αρχές ανακοίνωσα­ν τον θάνατο ενός δεκαεπτάχρ­ονου νέου, ύστερα από τρεις μήνες αναφοράς ανάλογου κρούσματος.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece