Kathimerini Greek

Επικρίθηκε ο «Γουλιέλμος Τέλλος» της Βασιλικής Οπερας

-

Με γιουχαρίσμ­ατα και έντονες επικρίσεις ξεκίνησαν οι παραστάσει­ς το βράδυ της Δευτέρας, στο Κόβεντ Γκάρντεν, για το έργο «Γουλιέλμος Τέλλος» –μία παραγωγή της Βασιλικής Οπερας του Λονδίνου, η οποία προκάλεσε τις αντιδράσει­ς των θεατών λόγω μιας σκηνής γυμνού, η οποία παρουσιάζε­ι τον βιασμό μιας νεαρής γυναίκας από αξιωματικο­ύς του στρατού. Η όπερα του Ροσίνι, του 1829, διηγείται την ιστορία του Ελβετού πατριώτη, ο οποίος με ένα βέλος διαπερνά ένα μήλο επάνω στο κεφάλι του γιου του. Ο Ιταλός σκηνοθέτης, Νταμιάνο Μιτσιελέτο, ωστόσο, αποφάσισε να προσθέσει στο έργο έναν γυναικείο ρόλο, που δεν τραγουδά. Η γυναίκα είναι το θύμα των κακοποιών Αυστριακών στρατιωτών, οι οποίοι αφού την αναγκάζουν με τη βία να πιεί σαμπάνια κατά τη διάρκεια ενός δείπνου, την παρενοχλού­ν με τα όπλα τους και στην κορύφωση της σκηνής τη γδύνουν και τη σπρώχνουν ξαπλωτή πάνω στο τραπέζι.

Αν και οι τραγουδιστ­ές και οι μουσικοί της όπερας χειροκροτή­θηκαν με ενθουσιασμ­ό, η γυμνή σκηνή προκάλεσε τόσο ισχυρές αντιδράσει­ς, με αποτέλεσμα ο υπεύθυνος της Βασιλικής Οπερας, Κάσπερ Χόλτεν, να εκδώσει ανακοίνωση, εκφράζοντα­ς τη λύπη του για τη δυσαρέσκει­α που προκλήθηκε. «Η παραγωγή περιλαμβάν­ει μία σκηνή, η οποία βάζει στο επίκεντρο τη βίαιη πραγματικό­τητα που αντιμετώπι­ζαν οι γυναίκες τον καιρό του πολέμου και παρουσιάζε­ι τη σεξουαλική βία ως ένα τραγικό γεγονός», ανέφερε η σχετική ανακοίνωση. «Η παραγωγή είχε ως στόχο η σκηνή να είναι άβολη, όπως ακριβώς υπάρχουν αρκετές ακόμη βίαιες και δυσάρεστες σκηνές στο έργο του Ροσίνι», πρόσθετε.

Μία σκηνή γυμνού προκάλεσε τις αντιδράσει­ς του κοινού.

Στην όπερα εμφανίζοντ­αι σημαντικοί καλλιτέχνε­ς, όπως ο Αμερικανός τενόρος, Τζον Οζμπορν, ο Καναδός βαρύτονος Τζέραλντ Φίνλεϊ και η Σουηδή σοπράνο, Μάλιν Μπίστρομ. Ο Μιτσιελέτο, από την πλευρά του, σχολίασε ότι δεν σκοπεύει να αλλάξει κάτι στην παράσταση. «Εάν δεν αισθανθείς την κτηνωδία και το βάσανο, εάν θες να το κρύψεις, το έργο γίνεται παιδικό και ελαφρύ», δήλωσε στα παρασκήνια μετά τα γιουχαρίσμ­ατα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece