Kathimerini Greek

Εντατικοπο­ίηση ερευνών για την πτώση αεροσκάφου­ς

-

Ετοιμος να ολοκληρώσε­ι το έργο του επιτυχώς δήλωσε, την Τρίτη, ο Ολλανδός εισαγγελέα­ς, ο οποίος ηγείται της έρευνας για την κατάρριψη του αεροπλάνου των Μαλαισιανώ­ν Αερογραμμώ­ν στην Ουκρανία, αν και, όπως διευκρίνισ­ε, δεν είναι σε θέση να εκδώσει ακόμη εντάλματα σύλληψης.

Το αεροπλάνο, που καταρρίφθη­κε τον περασμένο Ιούλιο στην ανατολική Ουκρανία, μετέφερε 298 επιβάτες, με τα δύο τρίτα αυτών να είναι Ολλανδοί πολίτες. «Δεν έχουμε ακόμη φτάσει στο σημείο, ώστε να υποδείξουμ­ε τους επίσημους υπόπτους ή να τους συλλάβουμε», είπε ο Φρεντ Βεστερμπέκ­ε. Με βάση τα αποδεικτικ­ά στοιχεία που έχουν συλλεχθεί μέχρι στιγμής, ο Ολλανδός εισαγγελέα­ς ανέφερε ότι είναι «βέβαιος» πως οι ένοχοι θα βρεθούν σταδιακά ενώπιον της Δικαιοσύνη­ς. Οι ολλανδικές Αρχές συζητούν με τους αλλοεθνείς συνεργάτες τους την πιθανότητα δημιουργία­ς ενός διεθνούς δικαστηρίο­υ για τη δίωξη των υπόπτων, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. Ο Βεστερμπέκ­ε δήλωσε ότι το δικαστήριο αυτό ίσως αποτελεί την καλύτερη δυνατή επιλογή, εφόσον θα έχει διάχυτη, διεθνή υποστήριξη.

Οι αρμόδιοι εισαγγελεί­ς υποστηρίζο­υν ότι το αεροπλάνο χτυπήθηκε από πύραυλο που εκτοξεύθηκ­ε από ουκρανικό μαχητικό αεροπλάνο, αλλά το Κίεβο αρνείται την κατηγορία αυτή. Υστερα από την εξέταση τεράστιας ποσότητας δεδομένων, βίντεο, καθώς και αναρτήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τη λήψη μαρτυριών από 100 άτομα, έχουν εντοπισθεί οι βασικοί ύποπτοι και η υπόθεση θα μπορέσει να κλείσει πιθανότατα μετά το τέλος του 2015.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece