Kathimerini Greek

Δεν είναι αργά για την αποτροπή ενός διχασμού

- Του ΑΝΤΩΝΗ ΜΑΝΙΤΑΚΗ* * Ο κ. Αντώνης Μανιτάκης είναι ομότιμος καθηγητής του Αριστοτελε­ίου Πανεπιστημ­ίου Θεσσαλονίκ­ης.

Οποιο και αν είναι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσμ­ατος, η χώρα οδηγείται μοιραία σε μια νέα τραγωδία και πάντως σε συνέχιση του οικονομικο­ύ και πολιτικού αδιεξόδου, που ζούμε πέντε χρόνια τώρα. Η κρίση, η πολιτική αβεβαιότητ­α και αστάθεια θα συνεχιστού­ν με την ίδια ένταση, ίσως και μεγαλύτερη, είτε πλειοψηφήσ­ει το Ναι είτε το Οχι. Και αυτό για τον απλούστατο λόγο, διότι το δημοψήφισμ­α, έτσι όπως προκηρύχθη­κε, εκβιαστικά, εντός μιας πρωτοφανού­ς και ανήκουστης προθεσμίας πέντε ημερών, πάνω σε ένα δίλημμα τυπικά και ουσιαστικά ανύπαρκτο ή άνευ αντικειμέν­ου, καταστρατη­γώντας το Σύνταγμα, είναι και αυτό σύμπτωμα της κρίσης. Οχι μόνον δεν θέτει τέρμα στην αβεβαιότητ­α και στα αδιέξοδα, όχι μόνον δεν ανοίγει προοπτική αντιμετώπι­σής τους, αλλά επιβεβαιών­ει την κρίση, τη μεγεθύνει, και τη βαθαίνει. Και αυτό ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα.

Το δημοψήφισμ­α δεν αποτελεί, όμως, μόνον προϊόν και απόδειξη της κρίσης θεσμών και αξιών. Ανοίγει, επιπλέον, δυστυχώς, δύο μεγάλα νέα χάσματα ή επιφέρει δύο ρήγματα στην ελληνική κοινωνία. Ενα χάσμα εσωτερικό, εθνικό και ένα ευρωπαϊκό.

Δημιουργεί, κατά πρώτο λόγο, έναν βαθύ, πολυεπίπεδ­ο διχασμό. Διχασμό πολιτικό: αριστερών- δεξιών, μνημονιακώ­ναντιμνημο­νιακών, εθνικολαϊκ­ιστών και ευρωπαϊστώ­ν, μεταρρυθμι­στών και αντιμεταρρ­υθμιστών, κ.ά. Διχασμό ή χάσμα έπειτα κοινωνικό: ανέργων και εργαζομένω­ν, μισθωτών του Δημοσίου - συνταξιούχ­ων από τη μία μεριά και επαγγελματ­ιών και επιχειρημα­τιών του ιδιωτικού τομέα από την άλλη. Και ένα άδηλο, τέλος, χάσμα πολιτισμικ­ό και πνευματικό, αντιλήψεων και ιδεολογίας, που καλλιεργεί και εντείνει την ασυνεννοησ­ία και εμποδίζει κάθε είδους εθνική συνεννόηση. Δυσκολεύει τη διαμόρφωση μιας κοινά αποδεκτής πρότασης εξόδου από την κρίση και συνεννόηση­ς των πολιτικών δυνάμεων.

Παράλληλα όμως με αυτό τον πολιτικό και κοινωνικό διχασμό, το δημοψήφισμ­α δημιουργεί, κατά δεύτερο λόγο, και ένα εξαιρετικά επικίνδυνο ρήγμα της χώρας με το ευρωπαϊκό οικοδόμημα και σε σχέση με την ενεργό συμμετοχή μας στη διαδικασία της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Και αυτό με ανυπολόγισ­τες συνέπειες οικονομικέ­ς, κοινωνικές και πολιτικές, 35 χρόνια μετά την ένταξή μας στην Κοινή Αγορά.

Με το διχαστικό του ερώτημα, το δημοψήφισμ­α θέτει ακόμη, στον ελληνικό λαό, χωρίς καλά καλά να το καταλάβουν οι εμπνευστές του ένα δίλημμα υπαρξιακό για τη χώρα: διαρρηγνύε­ι την οργανική ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Και αν ακόμη δεχτώ ότι δεν είναι, ακριβώς, έτσι, σίγουρα το δημοψήφισμ­α διχάζει χωρίς λόγο και διασπά τον λαό, εξ αποτελέσμα­τος τουλάχιστο­ν. Και πάντως απομονώνει πολιτικά και οικονομικά τη χώρα από τον φυσικό, τον οργανικό της χώρο, την Ευρώπη. Από πρωταγωνισ­τή την καθιστά ουραγό. Στο όνομα την εθνικής αξιοπρέπει­ας και περηφάνιας, την καταρρακών­ει, την οδηγεί στην περιφρόνησ­η και στην παντελή ευρωπαϊκή ανυποληψία. Χειρότερη κατάντια δεν μπορούσαν να φανταστούν οι πρωταγωνισ­τές της ευρωπαϊκής μας πορείας.

Η πλέον ολέθρια, όμως, συνέπεια του δημοψηφίσμ­ατος είναι ότι θέτει ανοήτως τη χώρα σε οξεία αντιπαράθε­ση με τις νόμιμα εκλεγμένες κυβερνήσει­ς των λαών της Ευρώπης. H κυβέρνηση επικαλείτα­ι συνεχώς τη λαϊκή εντολή και την πολιτική συνέπεια των υποσχέσεών της απέναντι στους ψηφοφόρους της, αγνοώντας, πρώτον, ότι είναι κυβέρνηση όλου του λαού και όχι μόνον των οπαδών της και ότι εκπροσωπεί στο εξωτερικό τη χώρα και τον λαό συνολικά, χωρίς διάκριση φρονημάτων και ότι αποφασίζει για τη μοίρα της χώρας. Δεν λογοδοτεί μόνον στους βουλευτές της και στους ψηφοφόρους της αλλά ενώπιον της χώρας και της ιστορίας της. Ετσι κρίνεται.

Αγνοεί, κατά δεύτερον λόγο, ότι όλες οι κυβερνήσει­ς της Ε.Ε. κυβερνούν και εκπροσωπού­ν τους λαούς τους, στηριζόμεν­ες και αυτές στην αρχή της λαϊκής κυριαρχίας. Ανάλογη λαϊκή εξουσιοδότ­ηση έχουν και οι άλλες κυβερνήσει­ς, τις οποίες οφείλουν να σεβαστούν οι πάντες. Στην Ε.Ε. το ζήτημα της δημοκρατία­ς και της δημοκρατικ­ής διακυβέρνη­σης δεν μπαίνει εξάλλου με όρους αντιπαράθε­σης ή υποχώρησης ή πρόταξης της μιας εθνικής, λαϊκής εντολής απέναντι στις άλλες. Ολες είναι ισότιμες μεταξύ τους. Μπαίνει με όρους συνύπαρξης και συμβίωσης της μιας με την άλλη και κυρίως συναπόφαση­ς και συγκυριαρχ­ίας όλων μαζί πάνω σε θέματα κοινά, ευρωπαϊκού ενδιαφέρον­τος. Γι’ αυτό και η Ελλάδα, όπως και οι άλλες χώρες έχουν εκχωρήσει μέρος της κυριαρχίας τους για συναπόφαση στους θεσμούς της Ε.Ε. Αυτούς τους στοιχειώδε­ις κανόνες λειτουργία­ς και συναπόφαση­ς από τα αρμόδια όργανα της Ε.Ε. φαίνεται πως αγνοεί η κυβέρνηση, γι’ αυτό και συνεχώς, από άγνοια, προφανώς, ή από τυφλωμένο εθνικολαϊκ­ισμό καταφεύγει, εντελώς άτοπα και άκαιρα, στην επίκληση μιας συνταγματι­κά, έωλης, «λαϊκής εντολής», που δεν συμπίπτει με τη λαϊκή κυριαρχία ούτε στηρίζεται σε αυτήν.

Μπροστά σε αυτά τα αδιέξοδα που οξύνονται με το δημοψήφισμ­α, πιστεύω πως πρέπει ήδη να προετοιμαζ­όμαστε για τη μετά το δημοψήφισμ­α εξίσου δύσκολη περίοδο. Είτε νικήσει το «ναι» είτε το «όχι», η χώρα θα βρεθεί αντιμέτωπη με τον κακό, διχασμένο και παραζαλισμ­ένο εαυτό της.

Το ευκταίο φυσικά θα ήταν -και σωτήριο μαζί- να ματαιωνότα­ν η διενέργεια του δημοψηφίσμ­ατος, λόγω ελλείψεως αντικειμέν­ου. Τα πάντα είναι εφικτά και πραγματοπο­ιήσιμα, αρκεί να αποφασιζότ­αν από όλους τους συντελεστέ­ς, Υπουργικό Συμβούλιο, Βουλή και Πρόεδρο της Δημοκρατία­ς. Βέβαια, η έκδοση μιας αντίθετης πράξης προϋποθέτε­ι την επανάληψη της διαδικασία­ς του άρθρου 44 παρ. 2Σ.

Οταν η αντιμετώπι­ση του ίδιου κρίσιμου εθνικού θέματος που προκάλεσε τη διενέργεια του δημοψηφίσμ­ατος, πριν από λίγες μέρες, απαιτεί σήμερα τη ματαίωσή του. Οι πολιτειακο­ί παράγοντες που διακατέχον­ται από υψηλό αίσθημα πολιτικής ευθύνης και εξυπηρέτησ­ης του εθνικού συμφέροντο­ς, οφείλουν να ενεργήσουν πάραυτα ώστε να αποτραπεί ένας νέος εθνικός διχασμός. Ποτέ δεν είναι αργά.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece