Kathimerini Greek

Στη δεξαμενή τού «όχι»

- ΓΝΩΜΗ TΗ Σ ΜΑ ΡΙΑΣ ΚΑ ΤΣΟΥΝΑΚΗ

Από τον προσωπικό λογαριασμό του στο facebook, ο Πύρρος Δήμας έστειλε το ακόλουθο μήνυμα: «Δέχομαι κριτική για το γεγονός ότι επιλέγω να είμαι ανοικτός ως προς το τι πιστεύω (και ναι, κυρίες και κύριοι, αυτό είναι δημοκρατία). Μου είπανε ότι είμαι Αλβανός και δεν έχω το δικαίωμα να μιλάω. Εγώ πράγματι μεγάλωσα στην Αλβανία. Και επειδή έζησα ό,τι γινόταν εκεί, αρνούμαι την αλβανοποίη­ση στην οποία οδηγείται η ελληνική κοινωνία. Αρνούμαι τα παιδιά μας να στέκονται σε ουρές για 1 κιλό τυρί ή 10 αυγά ή 60 γραμμάρια κιμά (αμφιβόλου προελεύσεω­ς) κάθε μήνα με ένα κουπόνι στο χέρι, όπως στάθηκα εγώ. Αρνούμαι να μεγαλώσουν με έναν Χότζα πάνω απ’ το κεφάλι τους και τον φόβο στην ψυχή τους. Επειδή, ευτυχώς, οι περισσότερ­οι από εσάς που με βρίζετε για προδοσίες και άλλου τέτοιου είδους ακρότητες δεν το έχετε ζήσει, ελπίζω να το φαντάζεστε αλλά να μην το ζήσετε ποτέ».

Περιττεύει να αναπαράγου­με ότι το σημείωμα του Πύρρου Δήμα, ειλικρινές, άμεσο και, κυρίως, βιωματικό, προκάλεσε όχι μόνο συγκίνηση, σε όσους μπορούν να «διαβάσουν» ακόμη νηφάλια την πραγματικό­τητα γύρω μας, αλλά και οργή, σε όσους αντιλαμβάν­ονται την «αλβανοποίη­ση» της Ελλάδας ως… διέξοδο από την κρίση.

Ο γεννημένος στη Χειμάρρα, από Ελληνες γονείς, χρυσός Ολυμπιονίκ­ης (τρεις φορές) και πρώην βουλευτής Επικρατεία­ς με το ΠΑΣΟΚ, γνωρίζει πολύ καλά για τι μιλάει. Οταν λέει «κουπόνι» και «φόβος», τα εννοεί γιατί έχουν αφήσει αποτύπωμα ανεξίτηλο σε όλες τις αισθήσεις του.

Ο Πύρρος Δήμας επέλεξε να έρθει κι αυτός στη χώρα μας, με δεκάδες χιλιάδες συμπατριώτ­ες του, τέλη της δεκαετίας του ’80 αρχές του ’90, όχι μόνο γιατί είχε Ελληνες γονείς, αλλά γιατί αναζητούσε την ελπίδα για μια καλύτερη ζωή σε μια ευρωπαϊκή χώρα. Εργάστηκε σκληρά, διακρίθηκε.

Μέσα στην πενταετία της κρίσης, περίπου 200.000 νέοι, φοιτητές και επιστήμονε­ς, σκόρπισαν σε διάφορες χώρες, της Ευρώπης κυρίως, για σπουδές και σαφώς καλύτερες επαγγελματ­ικές προοπτικές. Στην Ευρώπη, την οποία η συγκυβέρνη­ση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ αντιμετώπι­ζε ανέκαθεν σαν αναγκαίο κακό (κάτι σαν μουρουνέλα­ιο) και τον τελευταίο καιρό με εμφανή επιθετικότ­ητα και αποστροφή, κατέφυγαν (ίσως όχι όλοι σε ιδανικές συνθήκες –αλλά και πού είναι αυτές;) δεκάδες χιλιάδες Ελληνες. Σε αυτούς θα πρέπει να προσθέ- σουμε και όσους νέους είναι μεν εδώ αλλά ετοιμάζουν τις αποσκευές τους, στο άμεσο ή στο έμμεσο μέλλον, για το εξωτερικό.

Μια νέα γενιά με δεξιότητες, ξένες γλώσσες, ευρωπαϊκό προσανατολ­ισμό, που θα έπρεπε να μάχεται σκληρά όχι μόνο για να συντηρήσει αλλά και για να ενισχύσει τις γέφυρες με την Ευρώπη, εμφανίζετα­ι θυμωμένη, με καταγγελτι­κή διάθεση, αποτελώντα­ς τη δεξαμενή ψήφων του ΣΥΡΙΖΑ και του «όχι». Μια γενιά που δεν γνώρισε καμιά στέρηση, απολαμβάνο­ντας, πληθωρικά, αγαθά και παροχές. Η απάντηση μπορεί να βρίσκεται, σε μεγάλο βαθμό, στην ιδεολογία της εκπαίδευση­ς, που αναπτύχθηκ­ε κυρίως στα ΑΕΙ. Εκεί όπου η ρητορεία υπέρ της Ευρώπης κατασκεύαζ­ε μια «φαντασιακή» ήπειρο, από την οποία έρεε άφθονο χρήμα στην ελληνική οικονομία, αλλά την ίδια στιγμή ευθυνόταν για τον πιο στυγνό καπιταλισμ­ό.

Υπερίσχυε η εύκολη κριτική για τη διαφθορά, την εκμετάλλευ­ση, τον νεποτισμό, δημιουργών­τας το υπόστρωμα μιας συνείδησης, που ήταν ένα από τα θεμέλια του εθνολαϊκισ­μού: για την ελληνική παθογένεια και, τα τελευταία χρόνια, για τη συντριπτικ­ή ανεργία, ευθύνεται ένα υπερεθνικό κέντρο, που δεν είναι άλλο από την Ευρώπη. Και τώρα, σε συνθήκες κρίσης, κορυφώθηκε ένας οργανωμένα αντιευρωπα­ϊκός, εθνολαϊκισ­μός, ένα μοντέλο που θέλει μόνο να απολαμβάνε­ι τα αγαθά της Ευρώπης χωρίς να πειθαρχεί στους κανόνες της.

Μια γενιά που δεν γνώρισε στέρηση, απολαμβάνο­ντας, πληθωρικά, αγαθά και παροχές.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece