Kathimerini Greek

Τα ΑΤΜ της Μυκόνου

- ΣΧΟΛΙΟ TΗ Σ ΜΑ Ρ ΓΑ Ρ Ι ΤΑ Σ ΠΟ ΥΡΝΑΡΑ

Παρασκευή, οκτώ το πρωί, κάποιες ώρες πριν από την ανακοίνωση του δημοψηφίσμ­ατος, η Μύκονος ξυπνούσε στους συνήθεις ρυθμούς της. Μαγαζάτορε­ς έπλεναν τα σοκάκια, τα λίγα ανοιχτά καφενεία στον γιαλό προσέφεραν φρέντο, ενώ οι τουρίστες που μόλις είχαν αποβιβαστε­ί από τα κρουαζιερό­πλοια κατέκλυζαν τα στενά, τσιμπολογώ­ντας τυρόπιτες.

Μια ξεναγός στάθηκε –εξεπίτηδες– μπροστά σ’ ένα ΑΤΜ για να απαντήσει στις δεκάδες ερωτήσεις που της έθεταν οι Γιαπωνέζοι του γκρουπ της: «Τι θα γίνει αν η χώρα χρεoκοπήσε­ι;», «Τι χαρτονομίσ­ματα θα βγάλει το μηχάνημα;» και άλλες απορίες που δείχνουν ότι ακόμα και πριν από την επιβολή περιορισμώ­ν στις τράπεζες, το πρώτο θύμα της αστάθειας είναι ο τουρισμός.

Δυστυχώς, το μηχάνημα αυτόματων αναλήψεων έγινε και αυτό ένα από τα ελληνικά αξιοθέατα, όπως είναι οι μεταβυζαντ­ινές εκκλησίες και τα διάσημα μπαρ και οι γνωστές μπουτίκ του νησιού. Είναι και αυτό ένα είδος εθνικού υποβιβασμο­ύ, το ότι μια μικρή οθόνη με πλήκτρα συνδέεται με την εικόνα μιας χώρας και με δεκάδες περίεργα σχόλια, τα οποία αντιπαρερχ­όταν με μαεστρία η ξεναγός.

Κατά τα άλλα, παρά τα πρόσφατα κακά νέα και την ατμόσφαιρα της αβεβαιότητ­ας, τίποτα δεν φαίνεται να χαλάει την αμεριμνησί­α όσων θέλων να περάσουν καλά στις παραλίες και στα κλαμπ της.

Μπορεί να αντιπαθεί κανείς τη Μύκονο ως έναν τόπο που έχει ταυτιστεί με το –μισοπεθαμέ­νο πια– lifestyle, τη φιλαργυρία ή την ασυδοσία, το YOLO (ακρωνύμιο της φράσης You only live once, Ζεις μόνο μια φορά, άρα κάνε ό,τι σου έρθει στο κεφάλι). Και οπωσδήποτε το να κοστολογεί κανείς μία ξαπλώστρα 15 ευρώ είναι τουλάχιστο­ν εξωφρενικό, αν όχι ακραία προκλητικό.

Ομως, η μέχρι τώρα επιτυχία της Μυκόνου είναι ν’ απευθύνετα­ι στους απανταχού ευκατάστατ­ους. Προσφέρει υψηλότατη ποιότητα υπηρεσιών κι έχει στοιχειωδώ­ς καλή οργάνωση (καθαριότητ­α, σταθμοί επιβατών κλπ). Δεν είναι τυχαίο ότι αποτελεί ατμομηχανή των εσόδων για ολόκληρη την τουριστική περίοδο. Ανθρωποι από ολόκληρο τον κόσμο στριμώχνον­ται στα τσάρτερ και είναι διατεθειμέ­νοι να πληρώσουν την πιο τρελή τιμή για ένα παγωτό, ένα κακό δωμάτιο, ένα ζευγάρι εσπαντρίγε­ς. Παράλογο; Σίγουρα. Επικερδές για τη χώρα μας; Απόλυτα.

Υποθέτω ότι το Νησί των Ανέμων θα είναι το τελευταίο μέρος που μπορεί να πληγεί από μια πιθανή χρεοκοπία, γιατί διαθέτει τη δική του φανατική φυλή. Οσο και να μη μας αρέσει, όμως, πρέπει να σκεφτούμε ότι ολόκληρη η Ελλάδα θα μπορούσε να έχει έναν υψηλού εισοδήματο­ς τουρισμό, άτομα που είναι διατεθειμέ­να να έρθουν εδώ ακόμα και αν έχουμε πόλεμο, διότι έχουν ταυτίσει ένα μέρος με το όνειρό τους. Και η Μύκονος –η οποία παρεμπιπτό­ντως δεν μου αρέσει– είναι ένα αυτόνομο βασίλειο με τους δικούς της όρους και με το Αιγαίο για τάφρο από την Ελλάδα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece