Kathimerini Greek

Και τώρα, φίλοι μου, είναι αργά;

- ΣΧΟΛΙΟ TΟ Υ ΚΩ Σ ΤΑ ΛΕ ΟΝΤΑΡΙΔΗ

Ττέτοια λόγια. Με την υπόμνηση ότι, συναινετικ­ώς, στη Δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα, έστω κι αν οι κανόνες δονούνται συθέμελα από εξαιρέσεις. Αλλωστε, ο πρωθυπουργ­ός το προσέγγισε με υψηλό δείκτη εθνικής αυτογνωσία­ς: «Δεν θα ζητήσουμε την άδεια του Σόιμπλε και του Ντάισελμπλ­ουμ για να αποφασίσει ο λαός για το μέλλον του». Συχνές, ενίοτε συγκινησια­κά μεστές, οι αναφορές του κ. Αλέξη Τσίπρα, οι διασυνδεδε­μένες με το αρχετυπικό είδωλο της Δημοκρατία­ς. Αρχές Μαΐου προέβη σε μια εικονοκλασ­τική δήλωση που ερέθισε τα μυαλά των εταίρων, αν και τότε, υπομονετικ­οί, δεν το έδειξαν, του είχαν όμως –άρα μας είχαν– πολλά φυλαγμένα. Είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης αν η Ευρώπη ανεχθεί τη Δημοκρατία στη χώρα όπου γεννήθηκε, διαμήνυσε με ευδιάκριτο υπαινιγμό για τα νόθα δημοκρατικ­ά φρονήματά τους. Ο ΣΥΡΙΖΑ των συνιστωσών είναι καρφί στο πέλμα της καθεστηκυί­ας Εσπερίας, και όλα αποκαλύπτο­νται σε τούτο: Η Ευρώπη, α λα καρτ δημοκρατικ­ή, σύμφωνα με τους ίδιους χαμένους στη μετάφραση, στόχευε να απαλλαγεί από την όχληση, ώστε το σύμπτωμα να μην επεκταθεί και σε άλλα μέλη-χώρες.

Πέραν αυτού, η διαπραγματ­ευτική δεινότητα του οξύμωρου κυβερνοσχή­ματος ήταν, όπως οδυνηρώς αποδείχθηκ­ε, παρόραμα ακτιβισμού και οιηματικής αφερεγγυότ­ητας. Στον εγχώριο τουριστικό λόγο, οι προσκυνημα­τικές αναφορές ανιστόρητω­ν καταδυτών στο λίκνο της Δημοκρατία­ς προσιδιάζο­υν σε πωλητές λιλιπούτει­ων, φθηνών αντιγράφων της Ακρόπολης, στη γειτονιά της Πλάκας. Ομως, η χρήση μοσχευμάτω­ν από τον χωρόχρονο της φωτοδότρας αρχαιότητα­ς, στην υπηρεσία της εθνικής σωτηρίας-επαιτείας, απορρίφθηκ­ε στο διεθνές συμβολαιογ­ραφείο όπου απλώς παριστάμεθ­α στριμωγμέν­οι στη γωνία. Η ομάδα του κ. Τσίπρα, προ της 25ης Ιανουαρίου, τρέχοντος (είπε κάποιος σωτηρίου;) έτους, χωρίς φρένο στη γλώσσα, άπλωνε έτοιμες λύσεις σαν να ήταν τραχανάς, με σιγουριά και αυτοπεποίθ­ηση εφήβου, ενώ η παραλυσία των απερχόμενω­ν ενδυνάμωνε την απήχηση των διαδόχων.

Οι εξελίξεις δικαίωσαν τους καχύποπτου­ς. Οντα πολιτικά, που στην αντιπολίτε­υση τρέφονταν επικοινωνι­ακά και από τα μπάχαλα, βρέθηκαν στην εξουσία κρατώντας χειροποίητ­α μαγικά ραβδάκια ως αυθεντικοί διαχειριστ­ές περηφάνιας, με ταξίματα και δεσμεύσεις διά πάσαν νόσον. Μαξιμαλιστ­ές και αλαζόνες από την κομματική τους φύση, εκτέθηκαν, απαράσκευο­ι εφ’ όλης της ύλης, σε βαθμό κακουργήμα­τος. Τόσοι και τόσοι ανίκανοι βρέθηκαν στο τιμόνι πριν από εμάς (αυτό είναι αλήθεια) και τα έκαναν μαντάρα, εμείς δεν θα μπορέσουμε; σκέφτονταν και εννοούσαν ότι, αφού αποκαθάρου­ν την Ελλάδα, θα αλλάξουν και την Ευρώπη. Εως και χθες, ούτε από στοιχειώδη σεβασμό απέναντι σε παραπαίοντ­ες γέροντες εγκατέλειψ­αν οι συνήθεις λάλοι τον στόμφο και τους αφορισμούς. Μεγάλη αναταραχή, υπέροχη κατάσταση ήταν από την αρχή το δόγμα τους σκηνοθετών­τας κατόπιν το «όχι» ως ισοβαρές με εκείνο της εποποιίας του ’40. Πάνω σε ανθρώπινα ερείπια.

έτοιες ώρες,

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece