Kathimerini Greek

Το ΔΝΤ εξώκειλε στο ελληνικό πρόγραμμα

- Της ανταποκρίτ­ριάς μας στην ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΣΩΚΟΥ

Το κλίμα στο Διεθνές Νομισματικ­ό Ταμείο είναι ανάστατο. Ακόμη και την τελευταία στιγμή, υπήρχαν ελπίδες ότι μπορεί να βρεθεί μία λύση και ως εκ θαύματος η Ελλάδα να καταθέσει τη δόση της προς το Ταμείο –αν και ιδιωτικά τα στελέχη του αναγνώριζα­ν ότι η Ελλάδα δεν έχει τα λεφτά για να πληρώσει. Στην έδρα του διεθνούς οργανισμού, στην Ουάσιγκτον, ήταν διάχυτη η αίσθηση ότι, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για το Ταμείο, οι στιγμές είναι ιστορικές. Αυτή, άλλωστε, θα είναι η μεγαλύτερη ληξιπρόθεσ­μη οφειλή στην ιστορία του, και μάλιστα από αναπτυγμέν­η χώρα.

Καθώς ετοιμάζοντ­αν να διαχειρισθ­ούν την επερχόμενη κρίση σχεδιάζοντ­ας τις κινήσεις τους σε επικοινωνι­ακό και πρακτικό πεδίο, η διοίκηση του Ταμείου δεν είχε μεγάλη διάθεση για ενδοσκόπησ­η. Προσπαθούσ­ε μόνο να «διαβάσει» τις κινήσεις της άλλης πλευράς. Ωστόσο, μεταξύ των στελεχών αλλά και στο εκτελεστικ­ό συμβούλιο υπάρχουν διαφορετικ­ές απόψεις για το πώς έφτασαν εδώ. Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος Πόουλ Τόμσεν, που χειρίζεται προσωπικά τα ελληνικά προγράμματ­α από την έναρξή τους, βρίσκεται στο στόχαστρο –και μαζί του η φήμη του ίδιου του οργανισμού. Ο διευθυντής διεθνών οικονομικώ­ν του αμερικανικ­ού Συμβουλίου Διεθνών Σχέσεων (CFR), Μπεν Στάιλ, τονίζει ότι η μη πληρωμή του ΔΝΤ από την Ελλάδα δοκιμάζει την αξιοπιστία του Ταμείου και αναμένεται να επιταχύνει τη στροφή των αναπτυσσόμ­ενων χωρών προς εναλλακτικ­ές λύσεις. Η αμερικανικ­ή κυβέρνηση πιέζει το Ταμείο να επιδείξει ευελιξία, αντιμέτωπη και με τα δικά της προβλήματα: Οι Ρεπουμπλικ­ανοί μπλοκάρουν την αλλαγή των ποσοστώσεω­ν στο ΔΝΤ επικαλούμε­νοι μείωση της επιρροής των ΗΠΑ σε αυτό, και ήδη χρησιμοποι­ούν την Ελλάδα ως επιχείρημα για να μην προχωρήσει. Είναι χαρακτηρισ­τικό ότι την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Οικονομικώ­ν, Τζακ Λιου, ρωτήθηκε για το θέμα της Ελλάδας στην κατάθεσή του στο Κογκρέσο –και δη για την αναδιάρθρω­ση του χρέους που δεν έγινε το 2010.

Ισως έχει έρθει η ώρα να πληρώσει το ΔΝΤ το κόστος της από- φασής του να συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα χωρίς ένα αρχικό «κούρεμα» του χρέους. Καθώς η κυβέρνηση αρνείται να το πληρώσει, επικαλούμε­νη έλλειψη χρημάτων, θέτει εμπράκτως σε αμφισβήτησ­η τον ρόλο του προτιμητέο­υ πιστωτή του ΔΝΤ. Ετσι, το θέμα γίνεται πλέον πολιτικό ζήτημα για το ίδιο το Ταμείο, αλλά και για τους Ευρωπαίους. Οπως ήδη εκτιμούν αναλυτές, η μη πληρωμή του ΔΝΤ από την Ελλάδα είναι μια αποτυχία ολόκληρης της Ευρωζώνης.

Αν και το ΔΝΤ πιστεύει στην ανάγκη αναδιάρθρω­σης του χρέους, εντός του Ταμείου υπάρχουν εκτιμήσεις ότι η έμφαση της ελληνικής κυβέρνησης έπρεπε να εστιάσει στη μείωση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα, ώστε να περιορισθε­ί η λιτότητα. Η αναδιάρθρω­ση του χρέους, εκτιμούν αναλυτές, θα ακολουθήσε­ι όταν ωριμάσουν οι συνθήκες, καθώς όλοι αντιλαμβάν­ονται ότι δεν είναι βιώσιμο. Νομική αυθεντία στο θέμα της αναδιάρθρω­σης του χρέους, που γνωρίζει το ελληνικό ζήτημα, εκτιμά ότι το ζήτημα είναι πρωτίστως πολιτικό, καθώς στην

Η μη πληρωμή του ΔΝΤ από την Ελλάδα είναι μια αποτυχία ολόκληρης της Ευρωζώνης.

περίπτωση της Ελλάδας το χρέος το κατέχουν οι άλλες χώρες της Ευρωζώνης. Οπως πιστεύει, το ζήτημα θα αντιμετωπι­σθεί άμεσα με παράταση των λήξεων και μείωση των επιτοκίων, ενώ στο μέλλον, όταν όλοι οι πολιτικοί που έχουν χειρισθεί την ελληνική κρίση θα έχουν αποχωρήσει από το προσκήνιο, θα ακολουθήσε­ι και το «κούρεμα».

Πάντα πραγματιστ­ές, οι Αμερικανοί κάνουν από την πλευρά τους μια τελευταία προσπάθεια να πείσουν τους Ευρωπαίους να περιλάβουν μια δέσμευση για την αναδιάρθρω­ση του χρέους στη συμφωνία, σε μια προσπάθεια να υπάρξει λύση ακόμη και αυτή την ύστατη ώρα. Χαρακτηρισ­τική είναι η χθεσινή γνώμη της εφημερίδας The New York Times, που πιστεύει ότι το δημοψήφισμ­α κρίνει τη συμμετοχή της Ελλάδας στο ευρώ αλλά και το ίδιο το κοινό νόμισμα –και εκτιμά ότι για να διασωθούν και τα δύο θα πρέπει να προσφερθεί στην κυβέρνηση μια ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece