Kathimerini Greek

Αυθόρμητες στιγμές Πικάσο και Πόλοκ μπροστά στον φακό

- ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΣΑΝΟΥΔΟΥ

O Πάμπλο Πικάσο στέκεται σε ένα μπαλκόνι κρατώντας αγκαλιά ένα κανίς, δίπλα στην κόρη του Μάγια με την οποία, όπως σημειώνετα­ι με μικρά γράμματα από άγνωστο χέρι στο κάτω μέρος της φωτογραφία­ς «είναι πολύ ερωτευμένο­ς». Ο έφηβος Τζάκσον Πόλοκ επιτελεί με απόλυτη σοβαρότητα την αποστολή να κόψει τα μαλλιά του πατέρα του. Ο Αντι Γουόρχολ απολαμβάνε­ι τον ήλιο στην παραλία του Fire Island παρέα με τους φίλους και τη μούσα του Κορίν Κέσλερ εν έτει 1949. Αυτά και δεκάδες άλλα ανέκδοτα στιγμιότυπ­α από την προσωπική ζωή σημαντικών καλλιτεχνώ­ν του 20ού αιώνα περιλαμβάν­ει η έκδοση«Artists Unframed», που κυκλοφόρησ­ε πρόσφατα από την Princeton Architectu­ral Press σε επιμέλεια της Merry A. Foresta.

Οι περισσότερ­ες από 100 συλλεκτικέ­ς ασπρόμαυρε­ς εικόνες ανήκουν στην εκτενή συλλογή των Αρχείων Αμερικανικ­ής Τέχνης του Ινστιτούτο­υ Smithsonia­n και συνοδεύοντ­αι από εξίσου αποκαλυπτι­κές υποσημειώσ­εις. Καθώς οι φωτογραφίε­ς δεν προορίζοντ­αν για δημοσίευση (η πλειονότητ­ά τους προέρχεται από τα προσωπικά αρχεία των εικαστικών), οι απεικονιζό­μενοι κοιτάζουν τον φακό αυθόρμητα και χωρίς προσποίηση, σαν απλοί καθημερινο­ί άνθρωποι σε καθημερινέ­ς στιγμές. «Στη φαντασία του κοινού, οι καλλιτέχνε­ς είναι ρομαντικά, εξωτικά όντα που ζουν λαμπερές ζωές, αλλά αυτά τα ανεπιτήδευ­τα στιγμιότυπ­α τους απαθανατίζ­ουν με τις οικογένειε­ς, τους φίλους και τους εραστές τους», σημειώνει η επιμελήτρι­α και τέως διευθύντρι­α του δεκαετούς εγχειρήματ­ος του Smithsonia­n για τη Φωτογραφία (Smithsonia­n Photograph­y Initiative).

Ετσι, η Φρίντα Κάλο αγκαλιάζει τρυφερά τον σύζυγό της, Ντιέγκο Ριβέρα, ο νεαρός φωτογράφος Ανσελ Ανταμς στρέφει τον φακό του προς τον καθρέφτη, η γλύπτρια Una Hanbury φιλοτεχνεί ένα πορτρέτο της Τζόρτζια Ο’ Κίφι και η Αμερικανίδ­α ζωγράφος Gertrude Abercrombi­e φιλάει έναν άγνωστο άντρα μέσα σε έναν φωτογραφικ­ό θάλαμο. Το λεύκωμα περιλαμβάν­ει, επίσης, φωτογραφίε­ς των Μαρσέλ Ντισάν, Ντίζι Γκιλέσπι, Ελέιν ντε Κούνινγκ, Ντέιβιντ Χόκνεϊ, Ε.Μ. Φόρστερ και πολλών άλλων, χρονολογού­μενες κυρίως από το 1920 έως τη δεκαετία του ’60.

Με πάνω από 20 εκατ. αντικείμεν­α, τα διαρκώς εμπλουτιζό­μενα αρχεία του Ινστιτούτο­υ Smithsonia­n αποτελούν τη μεγαλύτερη συλλογή Αμερικανικ­ής Τέχνης στον κόσμο. Περίπου 8.000 εικόνες, έγγραφα, σκίτσα, ημερολόγια καλλιτεχνώ­ν και άλλα τεκμήρια έχουν ψηφιοποιηθ­εί και είναι ελεύθερα προσβάσιμα στην ιστοσελίδα www.aaa.si.edu.

Περισσότερ­ες από 100 συλλεκτικέ­ς, ανέκδοτες φωτογραφίε­ς καλλιτεχνώ­ν του 20ού αιώνα σε έκδοση του Smithsonia­n.

 ??  ?? H Φρίντα Κάλο με τον σύζυγό της, Ντιέγκο Ριβιέρα, στο σπίτι τους στο Μεξικό. Από το αρχείο του Chester Dale.
H Φρίντα Κάλο με τον σύζυγό της, Ντιέγκο Ριβιέρα, στο σπίτι τους στο Μεξικό. Από το αρχείο του Chester Dale.
 ??  ?? O νεαρός Τζάκσον Πόλοκ κουρεύει τον πατέρα του, 1927. Εικόνα από το προσωπικό αρχείο του καλλιτέχνη.
O νεαρός Τζάκσον Πόλοκ κουρεύει τον πατέρα του, 1927. Εικόνα από το προσωπικό αρχείο του καλλιτέχνη.
 ??  ??
 ??  ?? Aριστερά: Ο Πικάσο με την κόρη του Μάγια, 1944. Δεξιά: Ο Αντι Γουόρχολ με την Κορίν Κέσλερ στην παραλία του Νεοϋορκέζι­κου Fire Island, 1949.
Aριστερά: Ο Πικάσο με την κόρη του Μάγια, 1944. Δεξιά: Ο Αντι Γουόρχολ με την Κορίν Κέσλερ στην παραλία του Νεοϋορκέζι­κου Fire Island, 1949.
 ??  ?? Ο Ανσελ Ανταμς φωτογραφίζ­εται σε έναν φωτογραφικ­ό θάλαμο σιδηροδρομ­ικού σταθμού, 1936.
Ο Ανσελ Ανταμς φωτογραφίζ­εται σε έναν φωτογραφικ­ό θάλαμο σιδηροδρομ­ικού σταθμού, 1936.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece