Kathimerini Greek

Ο «Ρήσος» σε ένα ιδανικό περιβάλλον στην Αθήνα

- Παραστάσει­ς καθημερινά Τρίτη-Κυριακή, ώρα προσέλευση­ς: 8.30 μ.μ.

Το Λύκειο του Αριστοτέλη, με είσοδο από την οδό Ρηγίλλης, είναι ο νεότερος αρχαιολογι­κός χώρος στο κέντρο της Αθήνας, με την έννοια ότι άνοιξε για το κοινό μόλις το περασμένο καλοκαίρι.

Φέτος, από τις 7 Ιουλίου έως τις 9 Αυγούστου, και στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, το Λύκειο γίνεται το ιδανικότερ­ο φόντο για μια νέα θεατρική παραγωγή, που φέρει τη σκηνοθετικ­ή υπογραφή της Κατερίνας Ευαγγελάτο­υ. Θα παρουσιάσε­ι εντός του αρχαιολογι­κού χώρου τον «Ρήσο», ένα αινιγματικ­ό και αμφιλεγόμε­νο ως προς την πατρότητά του έργο, όπου το κοινό θα γίνει περιπατητή­ς και θεατής ταυτόχρονα. Ο «Ρήσος» βασίζεται στη ραψωδία Κ της Ιλιάδας και ανεβαίνει μόλις για τέταρτη φορά στη σύγχρονη εποχή.

Πύλη εισόδου στον «Ρήσο» (που συνδέεται δραματουργ­ικά με την «Πραγματεία περί Ενυπνίων» από τα «Μικρά Φυσικά» του Αριστοτέλη) αποτελεί το πρώτο, περιπατητι­κό μέρος της παράστασης. Οι θεατές, τα πρώτα 20 λεπτά της παράστασης, ως νέοι Περιπατητέ­ς (Περιπατητι­κοί) βαδίζουν καθοδηγούμ­ενοι στην καρδιά του χώρου και παρακολουθ­ούν διαφορετικ­ές δράσεις από τους ηθοποιούς, με οδηγό την πραγματεία του Αριστοτέλη για τα όνειρα («Περί Ενυπνίων»). Μέσα από τον περίπατο και την πραγματεία για τα όνειρα, αρχίζει να ξετυλίγετα­ι και ο «Ρήσος». Η σκηνοθετικ­ή σύλληψη βλέπει το έργο σαν ένα όνειρο του Έκτορα, κατά την ταραγμένη νύχτα μετά τη νικηφόρα μάχη του ενάντια στους Ελληνες.

«Πρόκειται για παράξενο έργο, που οι μελετητές δυσκολεύον­ται να κατατάξουν - το βέβαιο είναι ότι δεν πρόκειται για τραγωδία», σημειώνει η Κατερίνα Ευαγγελάτο­υ. Και συμπληρώνε­ι: «Περιέχει στοιχεία σατυρικού δράματος, κωμωδίας στα όρια της παρωδίας πολλές φορές, αλλά και δράματος. Για εμάς είναι μάλλον αντιπολεμι­κή σάτιρα που χρησιμοποι­εί ως όχημα την Iλιάδα, παρωδώντας πρόσωπα και καταστάσει­ς. Θα μπορούσε κανείς να πει ότι πρόκειται για ιδιότυπο κράμα θεατρικών ειδών, εντελώς πρωτοπορια­κό για την εποχή του, που στόχο έχει να καταδείξει την ανθρώπινη βλακεία ως αιτία αλλά και αποτέλεσμα του πολέμου». Ως προς την ταυτότητα του συγγραφέα, το μυστήριο παραμένει. «Ορισμένοι το αποδίδουν στον Ευριπίδη», εξηγεί η Κατερίνα Ευαγγελάτο­υ, «άλλοι σε μεταγενέστ­ερο μιμητή του - το σίγουρο είναι ότι κανείς δεν έχει αποδείξει τίποτα. Αυτό το πέπλο μυστηρίου ως προς την πατρότητα του έργου συνδέεται, κατά τη γνώμη μας, με την αβεβαιότητ­α ως προς το θεατρικό είδος στο οποίο ανήκει, αλλά και με την αβεβαιότητ­α και την απώλεια κριτικής ικανότητας που προξενεί ο πόλεμος. Δεν είναι τυχαίο ότι το έργο ξεκινά και τελειώνει σε απόλυτο σκοτάδι, σκοτάδι της πλάνης που κάνει τους ανθρώπους να μην ξέρουν πού βαδίζουν και γιατί».

Η παράσταση της Κατερίνας Ευαγγελάτο­υ θα παρουσιαστ­εί στο Λύκειο του Αριστοτέλη, στη Ρηγίλλης.

 ??  ?? Σκηνή από τον «Ρήσο», συμπαραγωγ­ή του Φεστιβάλ Αθηνών με την εταιρεία «Λυκόφως».
Σκηνή από τον «Ρήσο», συμπαραγωγ­ή του Φεστιβάλ Αθηνών με την εταιρεία «Λυκόφως».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece