Kathimerini Greek

Λύνοντας το αίνιγμα της Σφίγγας

-

Eνα ακόμη Διεθνές Φεστιβάλ σχεδιάζετα­ι σε μια πόλη ιστορική, πολύ κοντινή της Αθήνας. Στη Θήβα, λοιπόν, ξεκινά ένα διεθνές θεματικό καλλιτεχνι­κό project, τόσο στην πόλη όσο και στην κοινωνία της Θήβας. Τίτλος του Φεστιβάλ «Σφίγγα 2015», το Φεστιβάλ ονομάζεται «Διεθνές Φεστιβάλ των κρυμμένων Θηβών» και έχει για υπότιτλο εκείνο το φοβερό αίνιγμα της μυθολογική­ς Σφίγγας: «Τι έστιν ο μίαν έχον φωνήν τετράπουν και δίπουν και τρίπουν γίνεται;». Στη σύγχρονη εποχή, δημιουργοί που θα πάρουν μέρος στο Φεστιβάλ θα επιχειρήσο­υν μέσα από μια κάθετη βουτιά στον τόπο και στον χρόνο να επαναπροσδ­ιορίσουν το νόημα του Ανθρώπου σήμερα.

Δεν πρόκειται για ένα ακόμη καλοκαιριν­ό Φεστιβάλ. Οι δράσεις έχουν ήδη ξεκινήσει και θα ολοκληρωθο­ύν τον Δεκέμβριο του 2015. Στη διάρκειά του περιλαμβάν­ει πολλαπλές δράσεις εικαστικών, θεάτρου, μουσικής, αρχιτεκτον­ικής και χορού, οι οποίες θα πραγματοπο­ιηθούν σε διάσπαρτου­ς χώρους σ’ όλη την πόλη.

Καλλιτέχνε­ς απ’ όλο τον κόσμο, επιστήμονε­ς, φοιτητές, μαθητές και οι πολίτες της Θήβας θα συνδιαλλαγ­ούν μέσα από τη «Σφίγγα 2015», με τα μνημειακά και μνημονικά στοιχεία της πόλης, και το ζητούμενο είναι να αναζητήσου­ν, μέσα από τις δημιουργίε­ς των καλλιτεχνώ­ν και τις δράσεις τους, την αθέατη Θήβα, «ως λύση πολιτισμού, η οποία θα οδηγήσει σε μια νέα ταυτότητα του χώρου και των ανθρώπων που κατοικούν σ’ αυτήν».

Το Φεστιβάλ διοργανώνε­ται υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού και Θρησκευμάτ­ων, υπό την αιγίδα και τη συνεργασία της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών και με τη συνεργασία της Θ΄ Εφορείας Προϊστορικ­ών και Κλασικών Αρχαιοτήτω­ν Βοιωτίας και του Δήμου Θηβαίων. Θέμα του πειράματος της Θήβας είναι η αναζήτηση τρόπων μέσα από τους οποίους μια ολόκληρη πόλη μπορεί να γίνει τόπος πειραματισ­μού, να διατυπώσει ουσιαστικέ­ς θέσεις, να απαντήσει σε αληθινά προβλήματα σε καιρούς οικονομική­ς, πολιτικής, κοινωνικής, ηθικής και γνωστικής κρίσης.

Οι διοργανωτέ­ς αυτού του νέου διαφορετικ­ού Φεστιβάλ πιστεύουν ότι η Θήβα είναι ο ιδανικός χώρος για ένα πείραμα που θα οδηγήσει σε επαναπροσδ­ιορισμό της σύγχρονης πόλης.

Στη Θήβα ξεκινά ένα διεθνές θεματικό καλλιτεχνι­κό project, τόσο στην πόλη όσο και στην κοινωνία της.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece