Kathimerini Greek

Το καθοριστικ­ό δεκαήμερο των συναυλιών

Μετά την ενδεχόμενη αύξηση του ΦΠΑ, το δημοψήφισμ­α φέρει επιπλέον βάρος στον χώρο της μουσικής

- Της ΓΙΩΤΑΣ ΣΥΚΚΑ

Λες και το ήξερε ο Διονύσης Ποτσολάκης, ένας από τους πιο έμπειρους διοργανωτέ­ς συναυλιών, όταν προέβλεπε (δημοσίευμα της «Κ» 13/6) πως το φετινό καλοκαίρι «θα είναι χειρότερο από κάθε άλλη χρονιά, όπως χειρότερη είναι η Ελλάδα τού σήμερα». Αναφερόταν βέβαια στις αναταράξει­ς που θα έφερνε η αύξηση των συντελεστώ­ν του ΦΠΑ στον χώρο του θεάματος. Ειδικά στις συναυλίες και στα λάιβ που κλυδωνίζον­ται τα τελευταία χρόνια και κυρίως τον περασμένο χειμώνα. Κι ενώ καλλιτέχνε­ς και εταιρείες παραγωγής διοργάνωση­ς πολιτιστικ­ών εκδηλώσεων προσπαθούν ακόμη να ξεπεράσουν τις συνέπειες της πτώσης του 15% που άφησε πίσω της η προηγούμεν­η περίοδος, η αναγγελία του δημοψηφίσμ­ατος έφερε κύμα αναβολών και ακυρώσεων. Κυρίως μια μεγάλη αμηχανία.

«Το επόμενο δεκαήμερο θα είναι καθοριστικ­ό», συμφωνούν πολλά γραφεία διοργάνωση­ς, αφού δεν γνωρίζουν τις αντιδράσει­ς του κοινού. Οπου υπάρχουν καλές προπωλήσει­ς εισιτηρίων, οι εκδηλώσεις πραγματοπο­ιούνται, αλλά εκείνες που δεν έχουν το συγκεκριμέ­νο αβαντάζ αναβάλλοντ­αι για αργότερα. Κάποιες επ’ αόριστον, ενώ η επαρχία –ένα δυνατό συναυλιακό πεδίο δράσης κάθε καλοκαίρι– έχει «κρεμαστεί» στο τηλέφωνο ρωτώντας ποιες εκδηλώσεις θα πραγμα- τοποιηθούν και ποιες όχι.

Η αναστάτωση προκαλεί αγωνία κυρίως στα μικρά γραφεία που δεν έχουν περιθώρια για νέες δοκιμασίες. Αν μάλιστα συνεχιστεί η αστάθεια, τότε κάποια μπορεί να μην αποφύγουν το λουκέτο ή τις συνενώσεις.

Η αλήθεια είναι ότι ο χώρος του πολιτισμού δοκιμάστηκ­ε έντονα στην αρχή της κρίσης το 2009, φέρνοντας νέες συμπεριφορ­ές. Στο θέατρο σχεδόν καθιερώθηκ­ε η απλήρωτη εργασία ανάμεσα στις νεανικές ομάδες ή τα ποσοστά, τα οποία σπανίως αφήνουν κέρδη. Στη μουσική οι ανταλλαγές, η ανταποδοτι­κότητα, ενώ οι αμοιβές των τραγουδιστ­ών τσεκουρώθη­καν. Ετσι κι αλλιώς, σε μια Ελλάδα που δεν είχε να πληρώσει, τα παλιά μεροκάματα έμοιαζαν με πρόκληση. Συναυλίες και λάιβ, τότε, έπεσαν κατά 50%- με 60%, οι τιμές των εισιτηρίων καθιερώθηκ­αν στα 10 με 12 ευρώ, οι καλλιτέχνε­ς άρχισαν να πληρώνοντα­ι με ποσόστωση επί των εσόδων, ενώ η νεότερη γενιά άνοιξε την αγορά της επαρχίας «κάθε μέρα σε άλλη πόλη», που οι παλιότεροι δεν καταδέχοντ­αν. Τα παλιά κέρδη, στις ημέρες της κρίσης, έγιναν όνειρο απατηλό ακόμη και στην περίπτωση των sold out συναυλιών ή και εκείνων με 1.000 θεατές. Σε πολλές περιπτώσει­ς, τα γραφεία παραγωγής ισχυρίζοντ­αι ότι δεν έχουν κέρδη ακόμη κι αν γεμίσουν οι συναυλιακο­ί χώροι, αφού έχουν να αντιμετωπί­σουν τις μετακινήσε­ις, τα έξοδα για τον ΦΠΑ (13%), την ΑΕΠΙ (7%), την Εισφορά Οργανισμού Πρόνοιας ή φόρο Φρειδερίκη­ς (για Αθήνα και Θεσσαλονίκ­η 5%), το ποσοστό μισθώσεως (5% ή το 10 % επί των εισπράξεων), μαζί βέβαια με τα έξοδα για φωτισμούς, ηχητικά, διαφήμιση κ.ά.

Οι πρώτες συναυλίες του καλοκαιριο­ύ, ειδικά όσες είχαν επετειακό χαρακτήρα (Πασχαλίδης, Κότσιρας κ.ά.) ξεκίνησαν δυναμικά και ανέλπιστα καλά. Ομως χθες, τα περισσότερ­α γραφεία ήταν αναστατωμέ­να, ενώ οι λέξεις που ακούγονταν ήταν: «Θα περιμένουμ­ε». Μια αναστάτωση που έφτανε ώς το εξωτερικό, για εκείνους τους καλλιτέχνε­ς και τα γκρουπ που βγαίνουν εκτός συνόρων για συναυλίες σε πανεπιστημ­ιακές κοινότητες, κλαμπ κ.α.

Κάθε πολιτική αστάθεια χτυπά πρώτα τον χώρο του θεάματος και ειδικά αυτόν που το κοινό θεωρεί πολυτέλεια. Oπως συμβαίνει σ’ αυτές τις περιπτώσει­ς, όσοι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της προτίμησης του κοινού (Γιάννης Χαρούλης, Νατάσσα Μποφίλιου, Κωστής Μαραβέγιας, Ελεωνόρα Ζουγανέλη κ.ά.), δηλαδή καλλιτέχνε­ς και δημιουργοί που καθιερώθηκ­αν στην κρίση κερδίζοντα­ς βήμα βήμα το κοινό τους, έχουν τις μικρότερες απώλειες. Ομως η μέση κατηγορία των καλλιτεχνώ­ν και δημιουργών θα υποστεί τις μεγαλύτερε­ς συνέπειες. Προς το παρόν, όλοι μοιάζουμε το ίδιο αμήχανοι.

Οσες εκδηλώσεις έχουν ικανή προπώληση πραγματοπο­ιούνται, αλλά όπου ελλείπει το συγκεκριμέ­νο αβαντάζ αναβάλλοντ­αι κάποιες επ’ αόριστον.

 ??  ?? Καλλιτέχνε­ς και εταιρείες παραγωγής διοργάνωση­ς συναυλιών προσπαθούν ακόμη να ξεπεράσουν τις συνέπειες της πτώσης του 15% που άφησε πίσω της η προηγούμεν­η περίοδος.
Καλλιτέχνε­ς και εταιρείες παραγωγής διοργάνωση­ς συναυλιών προσπαθούν ακόμη να ξεπεράσουν τις συνέπειες της πτώσης του 15% που άφησε πίσω της η προηγούμεν­η περίοδος.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece