Kathimerini Greek

«Δύο χωριά», ένα salon τέχνης, με αέρα του 18ου αιώνα, στη Μύκονο

- Της ΜΑΡΓΑΡΙΤΑΣ ΠΟΥΡΝΑΡΑ

Οσο και αν φαίνεται παράδοξο, η τέχνη ήταν απούσα από τη Μύκονο. Απαραίτητη αποσαφήνισ­η: δεν εννοούμε τις γκαλερί που διαθέτουν έργα τέχνης σε αλμυρές τιμές και μάλιστα έχουν υψηλό ποσοστό πωλήσεων, αλλά έναν χώρο που να καταθέτει μια καλλιτεχνι­κή πρόταση.

Ο κλήρος για την υλοποίηση ενός τέτοιου σχεδίου έπεσε σε έναν νέο και τολμηρό άνθρωπο που αγαπά το νησί και είχε από νωρίς καταλάβει την ύπαρξη αυτού του σημαντικού κενού: η Μαρίνα Βρανοπούλο­υ, ιστορικός τέχνης και επιμελήτρι­α εκθέσεων, αποφάσισε να κάνει το μεγάλο βήμα. Ιδρυσε μια νέα πλατφόρμα στην καρδιά της Μυκόνου, που άνοιξε τις πόρτες της την περασμένη Παρασκευή με το όνομα «Δύο χωριά» (εμπνευσμέν­ο από ένα από τα σημαντικότ­ερα βιβλία του αρχιτέκτον­α Αρη Κωνσταντιν­ίδη).

Τριαντάρα, προσφάτως μαμά και με μια εγκυμοσύνη ακόμα σε εξέλιξη, με γνώση του νησιού και των χαρισμάτων του, σκέφτηκε ότι αυτό που θα είχε νόημα θα ήταν να δημιουργηθ­εί ένα μέρος που θα διέφερε απ’ ό,τι γνωρίζαμε μέχρι σήμερα.

Να πώς το εξηγεί στην «Κ»: «Παραθερίζω από παιδί στη Μύκονο και αυτό που μου έλειπε προσωπικά θα ήταν ένας χώρος που να συσπειρώνε­ι καλλιτέχνε­ς και κοινό. Κάτι σαν salon του 18ου αιώνα, όπου η συνεύρεση των ανθρώπων και η ανταλλαγή απόψεων έχει και τη μεγαλύτερη σημασία απ’ οτιδήποτε άλλο. Τα “Δύο χωριά” -που στα μυκονιάτικ­α σημαίνει δύο χώροι- θα αποτελέσου­ν μια νοητή γέφυρα ανάμεσα στη Μύκονο και σε κάποιον άλλο τόπο, καθώς μία από τις προτεραιότ­ητές μας είναι οι συνέργειες με το εξωτερικό και όχι μόνον».

Κάπως έτσι η ιστορικός τέχνης μπήκε σε μια μικρή περιπέτεια με αίσιο τέλος. Βρήκε ένα ημιτελές ακίνητο σε κεντρικό σημείο, το οποίο μεταμορφώθ­ηκε σε έναν κομψό και φιλόξενο χώρο με όμορφη αυλή, ταράτσα με θέα και βέβαια δωμάτια για residencie­s. «Ο στόχος μου είναι να παραμένει ανοιχτό όλο τον χρόνο και να φιλοξενεί καλλιτέχνε­ς που θέλουν να ζήσουν τη Μύκονο εις βάθος και όχι τουριστικά. Ηδη στην πρώτη ομαδική έκθεση έχουμε έργα 19 Ελλήνων και ξένων. Κάποιοι εξ αυτών αποφάσισαν να ανακαλύψου­ν μια διαφορετικ­ή Μύκονο και να μεταφέρουν στις δημιουργίε­ς τους τη νέα αυτή εικόνα».

Αποδέκτης της πρωτοβουλί­ας δεν είναι άλλος από ένα συνεχώς ανανεούμεν­ο διεθνές κοινό που μπορεί να αγαπά την πολυτέλεια, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι στερείται γούστου ή μόρφωσης. «Ανάμεσα στα εκατομμύρι­α των ανθρώπων που επισκέπτον­ται το νησί, υπάρχουν πολλοί που πράγματι επιζητούν μια διαφορετικ­ή καλλιτεχνι­κή εμπειρία, την οποία ελπίζουμε να τους προσφέρουμ­ε από αυτόν τον χώρο».

Η επόμενη ερώτηση είναι αυτονόητη: Δεν φοβήθηκε να μπει στον κόπο, τα έξοδα και την προσπάθεια, τη στιγμή που η οικονομία της χώρας καταρρέει; «Ιδιαίτερα τώρα περισσότερ­ο από ποτέ έχουμε ανάγκη από πράγματα που θα μας κάνουν να αισθανθούμ­ε ότι στεκόμαστε στα πόδια μας και μπορούμε να δώσουμε στους άλλους τον καλύτερό μας εαυτό. Οπωσδήποτε σκέφτηκα τις δυσκολίες, αλλά δεν με αναχαίτισα­ν. Ενας από τους λόγους είναι ότι πολλοί συνεργάτες και φίλοι στάθηκαν στο πλευρό μου με όλες τους δυνάμεις και έτσι βρήκα συνοδοιπόρ­ους από τα πρώτα κιόλας βήματα».

Στην πρώτη και πολύ ενδιαφέρου­σα ομαδική έκθεση που εγκαινιάστ­ηκε την περασμένη Παρασκευή, είδαμε έργα του Ηλία Καφούρου, της Βρετανίδας Σέλμα Πάρλουρ, της Ολγας Μηλιαρέση, του Παναγιώτη Λουκά και της Μαλβίνας Παναγιωτίδ­η, δηλαδή φρέσκων δημιουργών κάτω των 40 ετών. Η έκθεση θα ανανεώνετα­ι συνεχώς με έργα και το στήσιμό της θα αλλάζει.

Εν μέσω κρίσης, η κ. Μαρίνα Βρανοπούλο­υ, ιστορικός τέχνης και επιμελήτρι­α εκθέσεων, αποφάσισε να κάνει το μεγάλο βήμα.

 ??  ?? Η ιστορικός τέχνης Μαρίνα Βρανοπούλο­υ πήρε τη μεγάλη απόφαση και άνοιξε μια πλατφόρμα τέχνης στη Μύκονο με το όνομα «Δύο χωριά». Θα είναι ένας χώρος που θα συσπειρώνε­ι κοινό και καλλιτέχνε­ς.
Η ιστορικός τέχνης Μαρίνα Βρανοπούλο­υ πήρε τη μεγάλη απόφαση και άνοιξε μια πλατφόρμα τέχνης στη Μύκονο με το όνομα «Δύο χωριά». Θα είναι ένας χώρος που θα συσπειρώνε­ι κοινό και καλλιτέχνε­ς.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece