Kathimerini Greek

Σε εφαρμογή το σχέδιο Τζόρτζεβιτ­ς

Ο ΠΑΟ ανακοίνωσε τον Σέρβο τεχνικό από τον οποίο περιμένει να υλοποιήσει το πλάνο της ελληνοποίη­σης

- Γ. Β.

Η εποχή του Αλεξάντερ Τζόρτζεβιτ­ς στην τεχνική ηγεσία του Παναθηναϊκ­ού άρχισε, με τη δέσμευση του Σέρβου προπονητή για την αξιοποίηση νέων Ελλήνων παικτών στους οποίους θα δίνεται η ευκαιρία συμμετοχής στην ανδρική ομάδα, ενώ για τους κύριους στόχους της επόμενης περιόδου, προτίμησε να τοποθετηθε­ί μετά τις όποιες αντικαταστ­άσεις παικτών. Η ανακοίνωση της έναρξης συνεργασία­ς του Παναθηναϊκ­ού με τον τεχνικό της Εθνικής Σερβίας για τα επόμενα δύο χρόνια, συνοδεύτηκ­ε από τη γραπτή δήλωση του Τζόρτζεβιτ­ς και την αναφορά στην ταύτιση απόψεων για το μοντέλο ελληνικής στελέχωσης.

«Αποτελεί τιμή και προνόμιο να εργάζεσαι στον Παναθηναϊκ­ό που ανήκει στην ελίτ του ευρωπαϊκού μπάσκετ και νιώθω ενθουσιασμ­ό

Τέλος οι Σλότερ και Μπατίστα από τους «πράσινους» - Παρουσίαση της ακαδημίας μπάσκετ με επικεφαλής τον Αλβέρτη.

για να αρχίσω αυτό το ταξίδι. Κάθε μεγάλο κλαμπ πρέπει να τοποθετεί τις βάσεις ώστε να έχει διαρκώς πολλούς παίκτες από τις ακαδημίες του στην πρώτη ομάδα. Ετσι δουλεύει και η μπασκετική σχολή της χώρας μου. Θέλουμε να δημιουργήσ­ουμε τα νέα παιδιά κατά τέτοιο τρόπο ώστε να προοδεύσου­ν ως αθλητές και ως άνθρωποι. Αισθάνομαι υπέροχα που αποτελώ μέρος αυτού του πλάνου» τόνισε ο Τζόρτζεβιτ­ς, ενώ πρόσθεσε ότι «η δυνατή βάση των Ελλήνων παικτών χρειάζεται πρόσθεση κι άλλων κομματιών». Ο Εϊ Τζέι Σλότερ αποτελεί από χθες και τυπικά παρελθόν για τον ΠΑΟ, ενώ προς Κίνα οδεύει ο Μπατίστα.

Είναι χαρακτηρισ­τικό ότι για πρώτη φορά στο τεχνικό επιτελείο του «τριφυλλιού» δεν υπάρχει Ελληνας προπονητής και οι συνεργάτες του Τζόρτζεβιτ­ς, θα είναι ο γνώριμος από τις θητείες του σε Πανιώνιο, Ολυμπιακό και Αρη, Μίλαν Μίνιτς, ο Γκόραν Μπιέντοφ και ο πρώην παίκτης του ΠΑΟ, Σάνι Μπετσίροβι­τς.

Ο Παναθηναϊκ­ός παρουσίασε τη δημιουργία ακαδημίας μπάσκετ, σε αγαστή συνεργασία με τον ερασιτεχνι­κό σύλλογο και με τον Φραγκίσκο Αλβέρτη να αναλαμβάνε­ι την υλοποίηση «φυτωρίου» παικτών, ενώ χθες αποκτήθηκε ο 16χρονος Γιώργος Καλαϊτζάκη­ς (μέλος της Εθνικής Παίδων). «Πρόκειται για ένα όραμα που έφτασε η ώρα να πάρει σάρκα και οστά. Πάντα πιστεύαμε ότι ο Παναθηναϊκ­ός θα πρέπει να έχει τα φυτώριά του. Πέραν της παραγωγική­ς διαδικασία­ς των νέων παικτών, είναι να φτιάξουμε αθλητές με σωστή νοοτροπία. Η φιλοσοφία και το πλάνο θα είναι κοινό με την πρώτη ομάδα» είπε ο διευθυντής της «πράσινης» ακαδημίας που θα έχει συνεργάτες τους πρώην συμπαίκτες του, Γιώργο Καλαϊτζή και Γιάννη Σιούτη.

Τέσσερις διοργανώσε­ις

Εκατό ομάδες (ρεκόρ συμμετοχών) από 40 χώρες, θα απαρτίζουν τη νέα ευρωπαϊκή διοργάνωση που θα θεσπιστεί άμεσα από την περίοδο 201516 και θα τελεί υπό την αιγίδα της FIBA, ύστερα από την ασυμφωνία με την Ευρωλίγκα. Το ευρωπαϊκό μπάσκετ θα έχει συνολικά τέσσερις διοργανώσε­ις, στην επόμενη περίοδο (Ευρωλίγκα, Γιούροκαπ και δύο πρωταθλήμα­τα από τη FIΒΑ).

Η παγκόσμια ομοσπονδία θα αναβαθμίσε­ι, ουσιαστικά, το Γιούρο Τσάλεντζ που θα είναι η δεύτερη τη τάξει διοργάνωσή της, ενώ στα πλάνα της FIBA, υπάρχει και η θέσπιση της αντίστοιχη­ς Ευρωλίγκας, με τη συμμετοχή 16 ομάδων. Εξ αυτών, οι έξι θα έχουν άδεια τύπου Α (θα είναι οι μόνιμες), ενώ οι άλλες δέκα θα προκύπτουν από προκριματι­κό γύρο. Ευκαιρία συμμετοχής θα έχουν όλες οι ευρωπαϊκές «λίγκες». Στο σύστημα διεξαγωγής της δεύτερης τη τάξει διοργάνωση­ς, οι θέσεις θα δοθούν βάσει αθλητικών αποτελεσμά­των των συλλόγων, στις εθνικές λίγκες και τις ευρωπαϊκές διοργανώσε­ις. Η παγκόσμια ομοσπονδία ανακοίνωσε την αναγνώρισή της στην Αδριατική λίγκα (ΑΒΑ).

 ??  ?? Τάιλερ Ντόρσεϊ και Κώστας Μήτογλου (δεξιά) πρωταγωνίσ­τησαν στη νίκη της Εθνικής Εφήβων κόντρα στη Σερβία.
Τάιλερ Ντόρσεϊ και Κώστας Μήτογλου (δεξιά) πρωταγωνίσ­τησαν στη νίκη της Εθνικής Εφήβων κόντρα στη Σερβία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece