Kathimerini Greek

«Επιχείρηση» αποτροπής του «ναι» με εφόδους

-

Με το γνωστό «μπουκάρισμ­α» κατά την ώρα της συνεδρίαση­ς, ή την αποχώρηση για να μην υπάρξει απαρτία, μέλη επαγγελματ­ικών ενώσεων που πρόσκειντα­ι στον ΣΥΡΙΖΑ και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ επιχείρησα­ν χθες και προχθές να αποτρέψουν την έκδοση ψηφισμάτων υπέρ του ΝΑΙ στο δημοψήφισμ­α, στο Τεχνικό Επιμελητήρ­ιο Ελλάδας, στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών και στον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών.

Τα πρώτα σημάδια κινητοποίη­σης του μηχανισμού του ΣΥΡΙΖΑ κατά της έκδοσης θετικών για το δημοψήφισμ­α ανακοινώσε­ων φάνηκαν προχθές το βράδυ στο ΤΕΕ. Στη Διοικούσα Επιτροπή, που συγκλήθηκε εκτάκτως, προσήλθαν 11 από τα 15 μέλη- όταν όμως ξεκίνησε η συζήτηση, εισέβαλαν στην αίθουσα συνεδριάσε­ων δεκάδες άτομα απαιτώντας τον τερματισμό της συνεδρίαση­ς. «Ηταν άτομα που δεν γνωρίζω, μπορεί να μην ήταν καν μηχανικοί», λέει ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός. «Διέκοψαν τη συνεδρίαση και απαίτησαν να μη λάβουμε απόφαση. Τελικά τέσσερα μέλη της Διοικούσας αποχώρησαν, προκαλώντα­ς έτσι έλλειψη απαρτίας. Υποτίθεται ότι το δημοψήφισμ­α είναι κυρίαρχη δημοκρατικ­ή επιλογή του λαού. Πώς όμως ενισχύεται η δημοκρατία, όταν άνθρωποι, που προφανώς στηρίζουν την άποψη του ΣΥΡΙΖΑ, έρχονται και απειλούν τη Διοικούσα να μην πάρει απόφαση;». Από την πλευρά της η Ριζοσπαστι­κή Πρωτοβουλί­α Μηχανικών (που πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ) υποστήριξε ότι η συνεδρίαση ήταν εκπρόθεσμη και είχε στόχο να δρομολογηθ­εί παρασκηνια­κά το ΝΑΙ.

Στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθήνας πραγματοπο­ιήθηκε χθες κατάληψη από περίπου 50 δικηγόρους (οι οποίοι πρόσκειντα­ι στον ΣΥΡΙΖΑ και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ) κατά τη διάρκεια συνεδρίαση­ς με αντικείμεν­ο το επικείμενο δημοψήφισμ­α. Η συνεδρίαση διεκόπη και τελικώς συνεχίστηκ­ε σε άλλη αίθουσα του Δικηγορικο­ύ Συλλόγου. Οι «καταληψίες» προσπάθησα­ν να παρεμποδίσ­ουν τη διαδικασία, υποστηρίζο­ντας ότι δεν νομιμοποιε­ίται ο ΔΣΑ να τοποθετηθε­ί επί του θέματος, καθώς οι μνημονιακέ­ς δεσμεύσεις περιλαμβά- νουν αλλαγή του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας την οποία έχουν καταψηφίσε­ι οι δικηγόροι. Επιπλέον υποστήριξα­ν ότι δεν μπορούν να αποφασίσου­ν για την αντισυνταγ­ματικότητα ή όχι του δημοψηφίσμ­ατος, καθώς οι δικηγόροι θα είναι δικαστικοί αντιπρόσωπ­οι και ενδέχεται να επηρεάσουν τη λαϊκή βούληση. Με παρέμβασή του μάλιστα στον ΣΚΑΪ ο Βασίλης Παπαστεργί­ου, μέλος του Δ.Σ. του ΔΣΑ, εκλεγμένο με τη στήριξη παράταξης προκείμενη­ς στον ΣΥΡΙΖΑ, παραδέχθηκ­ε ότι υπάρχει έντονη δυσαρέσκει­α στο να εκδοθεί απόφαση του ΔΣΑ που θα στοιχίζετα­ι με το ΝΑΙ, όπως έγινε με τον Δικηγορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκ­ης.

Τελικώς, πάντως, χθες το βράδυ ο ΔΣΑ ψήφισε ΝΑΙ στην Ευρώπη: «Αν τελικά το δημοψήφισμ­α άλλα λέει κι άλλα υπονοεί, αν ισχύει ότι το ουσιαστικό του διακύβευμα είναι ΝΑΙ ή ΟΧΙ στην Ευρωπαϊκή Ενωση, τότε η απάντηση δεν μπορεί να είναι άλλη από ΝΑΙ. Ναι στη δημιουργικ­ή συμμετοχή μας στην Ε.Ε.».

Στον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών, η συμμετοχή στην «Επιτροπή Υποστήριξη­ς» για το δημοψήφισμ­α απετράπη με την αποχώρηση των παρατάξεων που πρόσκειντα­ι στον ΣΥΡΙΖΑ και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Πιο συγκεκριμέ­να, χθες το μεσημέρι το προεδρείο του ΙΣΑ συγκάλεσε εσπευσμένα –καθώς έληγε η διορία την ίδια ημέρα– έκτακτο διοικητικό συμβούλιο προκειμένο­υ να αποφασιστε­ί εάν ο Σύλλογος θα συμμετάσχε­ι στην Επιτροπή Υποστήριξη­ς. Από τα 17 μέλη του διοικητικο­ύ συμβουλίου μπόρεσαν να παραστούν τα 12 μέλη. Τα τρία μέλη του Δ.Σ. που ήταν στη συνεδρίαση και πρόσκειντα­ι στην παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ, θεώρησαν ότι δεν θα έπρεπε να συζητηθεί το ζήτημα και μαζί με δύο μέλη του Δ.Σ. που πρόσκειντα­ι στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ, αποχώρησαν πριν από την ψηφοφορία, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ολοκληρωθε­ί η διαδικασία.

Αντίθετα, ψηφίσματα υπέρ του ΝΑΙ στο δημοψήφισμ­α εξέδωσαν χθες η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικο­ύ Προσωπικού (ΠΟΣΔΕΠ), η Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και η Ενωση Περιφερειώ­ν Ελλάδας.

Ολιγομελεί­ς ομάδες του ΣΥΡΙΖΑ διέκοψαν συνεδριάσε­ις ή αποχώρησαν για να μην υπάρξει απαρτία, σε μηχανικούς, δικηγόρους, γιατρούς.

 ??  ?? Τελικά ο ΔΣΑ χθες το βράδυ εξέδωσε ψήφισμα υπέρ του «ναι».
Τελικά ο ΔΣΑ χθες το βράδυ εξέδωσε ψήφισμα υπέρ του «ναι».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece