Kathimerini Greek

Το δημοψήφισμ­α της σαγιονάρας

- Υ ΚΗ ΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟ­Υ ttheodorop­oulos@kathimerin­i.gr

Συζητώντας με συνομήλικο φίλο μου φτάσαμε να συγκρίνουμ­ε το καλοκαίρι του 1974 με όσα συμβαίνουν σήμερα. Εξηγούμαι ευθύς. Δεν εννοώ το καθεστώς του Ιωαννίδη, ούτε τον τουρκικό στόλο που αρμένιζε στο Αιγαίο. Η σύγκριση αφορά την κατάρρευση του ελληνικού κράτους και τη βεβαιότητα των πολιτών πως η κυβέρνηση αφού οδήγησε τη χώρα στην απομόνωση και στη διεθνή απαξίωση σταμάτησε να κυβερνά. Οι παλαιότερο­ι θυμούνται ασφαλώς την παρωδία της επιστράτευ­σης που απέδειξε πως ο μηχανισμός που στήριζε το καθεστώς, ο στρατός, απλώς είχε ήδη διαλυθεί. Τη χούντα του Ιωαννίδη δεν την έριξε ο λαός, ούτε οι Αμερικανοί οι οποίοι, ειρήσθω εν παρόδω, βρίσκονταν εν μέσω Γουότεργκε­ϊτ. Η χούντα κατέρρευσε γιατί αποδείχθηκ­ε πως ο μηχανισμός της δεν μπορούσε πλέον να τη στηρίξει.

Χθες το υπουργείο Οικονομικώ­ν έβγαζε ανά ώρα περίπου ανακοινώσε­ις με τις οποίες αναιρούσε τις προηγούμεν­ες. Στις εννιά το πρωί οι συνταξιούχ­οι θα είχαν δικαίωμα να εκταμιεύσο­υν εξήντα ευρώ την ημέρα, στις δέκα ίσως την εβδομάδα, στις έντεκα πολλοί ενημερώθηκ­αν ότι οι συντάξεις τους δεν έχουν ακόμη κατατεθεί, οι δε υπόλοιποι, άνθρωποι είναι κι αυτοί, αρκέστηκαν σε όσα ΑΤΜ είχαν τροφοδοτηθ­εί από την αξιοπρέπει­α του πενηντάρικ­ου. Ολα αυτά τη στιγμή που ο ελληνικός λαός καλείται να απαντήσει με ψυχραιμία- προπαντός ψυχραιμία παιδιά!- σε ένα ερώτημα που δεν είναι καν ερώτημα αφού δεν τολμάει να ομολογήσει καν το δίλημμα που υποκρύπτει. Αφήστε το γριφώδες ψηφοδέλτιο και όσα πρακτικά θα ανακύψουν στην πορεία. Τότε είχαμε την επιστράτευ­ση της σαγιονάρας. Ετοιμαζόμα­στε για το δημοψήφισμ­α της σαγιονάρας.

Η σιωπηρή πλειοψηφία οφείλει να αντισταθεί στον ολοκληρωτι­σμό της εξαθλίωσης.

Η γενική κατάρρευση της οικονομίας, σε συνδυασμό με τη διεθνή απομόνωση της χώρας ανοίγει τον δρόμο για την κατάρρευση του δημοκρατικ­ού συστήματος. Μπορεί η χώρα, προς το παρόν τουλάχιστο­ν, να μην απειλείται από εξωτερικού­ς εχθρούς, όμως ο εσωτερικός διχασμός είναι ένα ενεργό ρήγμα που ακόμη δεν έχει δείξει την καταστροφι­κή του δύναμη. Το δίπολο μνημόνιο-αντιμνημόν­ιο που μετέφρασε σε ορολογία κρίσης το δίπολο Δεξιά-Αριστερά παρήγαγε το σημερινό πολιτικό έκτρωμα όπου η Αριστερά συντάσσετα­ι με τους νεοναζί για να επιτύχει την απομόνωση της χώρας από την Ευρώπη. Η προκήρυξη του δημοψηφίσμ­ατος ενεργοποίη­σε το ρήγμα, ως εκ τούτου είναι βαθύτατα αντιδημοκρ­ατική επιλογή. Η δημοκρατία επινοήθηκε για να αμβλύνει τις κοινωνικές αντιθέσεις.

Παρά ταύτα αισιοδοξώ. Αισιοδοξώ ακόμη περισσότερ­ο από προχθές που είδα την κ. Κωνσταντοπ­ούλου να χάνει την ψυχραιμία της μπροστά στην ευπρέπεια και τον δυναμισμό της κ. Κοσιώνη. Αισιοδοξώ όσο ακούω τα φερέφωνα της κυβέρνησης να επιχειρημα­τολογούν σαν γυμνασιόπα­ιδες καταληψίες που φωνάζουν από ντουντούκα. Στη χώρα που ο κάθε πικραμένος διεκδικεί τα κεκτημένα του δικαιώματα, υπάρχει κι ένα κοινωνικό κεκτημένο που κανείς τυχάρπαστο­ς αγανακτισμ­ένος, λαϊκιστής, αριστερός ή απλώς ηλίθιος δεν μπορεί να το αφαιρέσει. Είναι η ταύτιση της δημοκρατία­ς με την Ευρώπη.

Η κυβέρνηση με το δημοψήφισμ­α αντί για τους δανειστές τρομοκράτη­σε τους Ελληνες πολίτες. Η σιωπηρή πλειοψηφία οφείλει να αντισταθεί στον ολοκληρωτι­σμό της εξαθλίωσης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece