Kathimerini Greek

Σε λάθος στιγμή ο περιορισμό­ς στην κίνηση κεφαλαίων

- Tου OLAF STORBECK / REUTERS BREAKINGVI­EWS

Οι περιορισμο­ί στην κίνηση κεφαλαίων έπληξαν την ελληνική οικονομία ακριβώς τη λάθος στιγμή. Το κλείσιμο των τραπεζών για μια εβδομάδα που ανακοίνωσε η ελληνική κυβέρνηση στις 28 Ιουνίου θα ήταν κακή εξέλιξη για την Αθήνα οποτεδήποτ­ε και αν συνέβαινε. Ομως οι περιορισμο­ί στην κίνηση κεφαλαίων έρχονται ακριβώς τη στιγμή που αρχίζει η περίοδος υψηλής ζήτησης για τον βασικό εξαγωγικό τομέα της Ελλάδας, τον τουρισμό.

Η τουριστική βιομηχανία αποτελεί έναν από τους πυλώνες της ελληνικής οικονομίας. Το 2014 ο τουριστικό­ς τομέας απέφερε 29 δισ. ευρώ, ή το 17% του Ακαθάριστο­υ Εγχώριου Προϊόντος, σύμφωνα με στοιχεία του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ταξιδίων και Τουρισμού (WTTC). Περίπου 700 χιλιάδες θέσεις εργασίας, δηλαδή το ένα πέμπτο της συνολικής απασχόληση­ς στην Ελλάδα, εξαρτώνται από τον τουριστικό τομέα. Αυτός γνώρισε ισχυρή ανάπτυξη το 2014 και στις αρχές του τρέχοντος έτους. Ατυχώς, όμως, σχεδόν τα δύο τρίτα των ετήσιων εσόδων από τον τουρισμό παράγονται στη διάρκεια του τρίτου τριμήνου, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας. Η τουριστική δραστηριότ­ητα είναι εξαιρετικά ευάλωτη σε πολιτικές και οικονομικέ­ς αναταράξει­ς. Στο πρώτο στάδιο της ελληνικής κρίσης, το 2009-2010, οι βίαιες διαδηλώσει­ς οδήγησαν σε μείωση των εσόδων του τουριστικο­ύ τομέα κατά 10% για δύο συναπτά έτη. Χάθηκε σχεδόν το 15% όλων των θέσεων εργασίας στον τουρισμό σε σχέση με την περίοδο ακμής πριν από την κρίση, δηλαδή το 2006.

Η ελληνική κυβέρνηση τονίζει ότι οι ξένοι επισκέπτες μπορούν να κάνουν απεριόριστ­ες αναλήψεις μετρητών - σε αντίθεση με τους κατοίκους της Ελλάδας των οποίων οι αναλήψεις έχουν περιοριστε­ί σε 60 ευρώ την ημέρα. Παρ’ όλα αυτά οι ξένοι επισκέπτες θα πρέπει να βρουν μηχάνημα αυτόματης ανάληψης μετρητών που να πε- ριέχει μετρητά. Ηδη, μια σειρά ευρωπαϊκών κυβερνήσεω­ν έχει αλλάξει τις ταξιδιωτικ­ές οδηγίες προς τους πολίτες, συνιστώντα­ς να πάρουν μαζί τους επιπλέον μετρητά όταν επισκέπτον­ται την Ελλάδα. Το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel» μεταδίδει ότι οι Ελληνες ταξιδιωτικ­οί πράκτορες δέχτηκαν μαζικές ακυρώσεις από την Κυριακή και μετά.

Οι μετοχές του γερμανικού οργανισμού ταξιδίων TUI, ο οποίος δέχτηκε και το πλήγμα της τρομοκρατι­κής επίθεσης που σημειώθηκε την περασμένη εβδομάδα σε ξενοδοχείο της Τυνησίας, υποχώρησαν κατά 7% στις 29 Ιουνίου.

Αρχικά η πρόβλεψη ήταν ότι η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 2,5% του Ακαθάριστο­υ Εγχώριου Προϊόντος κατά τη διάρκεια του 2015. Ωστόσο σύμφωνα με τις πλέον πρόσφατες ενημερώσει­ς, η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί ελάχιστα στη διάρκεια του έτους. Ηδη, η ελληνική οικονομία βρισκόταν σε ύφεση το πρώτο τρίμηνο του 2015. Η άστοχη στιγμή που επιλέχθηκε για την επιβολή περιορισμώ­ν στην κίνηση κεφαλαίων θα δυσχεράνει σημαντικά την κατάσταση. Αν οι Ελληνες πολίτες ψηφίσουν στο δημοψήφισμ­α της 5ης Ιουλίου κατά των μέτρων οικονομικώ­ν διάσωσης που έχει προτείνει η Ευρωζώνη, γεγονός που θα μπορούσε να σημαίνει ότι η χώρα θα βγει από το ευρώ, τότε η δυσκολία πραγματοπο­ίησης οικονομικώ­ν συναλλαγών θα μπορούσε να δώσει τη θέση της σε κοινωνική αναστάτωση. Σε αυτή την περίπτωση, η Ελλάδα θα έμενε με λιγότερους τουρίστες και ακόμη λιγότερα χρήματα.

Ερχονται ακριβώς τη στιγμή που αρχίζει η περίοδος υψηλής ζήτησης για τον βασικό εξαγωγικό τομέα της Ελλάδας, τον τουρισμό.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece