Kathimerini Greek

Εφιαλτικό το μέλλον των ελληνικών τραπεζών χωρίς συμφωνία

Κίνδυνος να τεθούν αφερέγγυες – Απειλή για «κούρεμα» καταθέσεων – Πρόβλημα για τις θυγατρικές τους στο εξωτερικό

-

Αλμα στο κενό πραγματοπο­ιεί η χώρα με τις τράπεζες και ευρύτερα την οικονομία να βρίσκονται «με το κεφάλι κάτω από το νερό». Από σήμερα η Ελλάδα είναι χωρίς μνημόνιο ή άλλο πρόγραμμα χρηματοδότ­ησης, ενώ η μη πληρωμή της δόσης προς το ΔΝΤ καθιστά τη χώρα αφερέγγυα ενεργοποιώ­ντας σειρά σοβαρών νομικών επιπτώσεων. Η Ελλάδα βρίσκεται με το ένα πόδι εκτός ευρώ και οι τράπεζες σε μια κατάσταση βίαιης περιδίνηση­ς που, αν δεν υπάρξει συμφωνία που θα επιβεβαιώσ­ει την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, θα οδηγήσει, και τυπικά, στη χρεοκοπία του κλά- δου. Χθες ο διεθνής οίκος Standard & Poors υποβάθμισε τις ελληνικές τράπεζες σε καθεστώς επιλεκτική­ς χρεοκοπίας, υπογραμμίζ­οντας ότι «η χρεοκοπία των ελληνικών τραπεζών το επόμενο εξάμηνο είναι αναπόφευκτ­η, αν δεν υπάρξει ευρωπαϊκή στήριξη». Με το ελληνικό Δημόσιο αφερέγγυο, η ΕΚΤ θα μπορούσε να θεωρήσει αφερέγγυα τα έντοκα γραμμάτια του ελληνικού Δημοσίου που έχουν αγοράσει οι τράπεζες, περίπου 10 δισ., καθώς και το όφελος του αναβαλλόμε­νου φόρου, το οποίο επίσης «εγγυάται» το ελληνικό Δημόσιο, με αποτέλεσμα οι εγχώριες τράπεζες να βρε- θούν με αρνητικά κεφάλαια και να τεθούν σε καθεστώς εκκαθάριση­ς, διαδικασία που δύσκολα θα άφηνε ανέγγιχτες της καταθέσεις. Σημειώνετα­ι ότι οι καταθέσεις βρίσκονται υπό την «εγγύηση» του ελληνικού Δημοσίου (από 1.1.16 η ευθύνη περνά στο ευρωσύστημ­α), και το Ταμείο Εγγυήσεως Καταθέσεων διαθέτει περίπου 2 δισ. για να καλύψει καταθέσεις περίπου 120 δισ. Με άλλα λόγια, οι καταθέσεις είναι στο αέρα! Τέλος, από την επόμενη εβδομάδα σε θανάσιμο κίνδυνο θα βρίσκονται και οι θυγατρικές των εγχώριων τραπεζών στο εξωτερικό.

 ??  ?? Οι καταθέσεις βρίσκονται υπό την «εγγύηση» του ελληνικού Δημοσίου (από 1.1.16 η ευθύνη περνά στο ευρωσύστημ­α), και το Ταμείο Εγγυήσεως Καταθέσεων διαθέτει περίπου 2 δισ. για να καλύψει καταθέσεις περίπου 120 δισ.
Οι καταθέσεις βρίσκονται υπό την «εγγύηση» του ελληνικού Δημοσίου (από 1.1.16 η ευθύνη περνά στο ευρωσύστημ­α), και το Ταμείο Εγγυήσεως Καταθέσεων διαθέτει περίπου 2 δισ. για να καλύψει καταθέσεις περίπου 120 δισ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece