Kathimerini Greek

Οι τουρίστες ανησυχούν για την επάρκεια σε καύσιμα, τρόφιμα, αλλά και ποτά

Αυξάνεται ο αριθμός των ακυρώσεων, στερεύουν οι προμήθειες με εισαγόμενα προϊόντα

- Του ΣΤΑΘΗ ΚΟΥΣΟΥΝΗ

Θα έχετε, ρεύμα; Bενζίνη θα υπάρχει για τη μεταφορά των τουριστών; Θα έχουν καύσιμα τα αεροπλάνα για την επιστροφή μας; Θα υπάρχουν ελλείψεις σε τρόφιμα ή ποτά;

Αυτά είναι μόνο ορισμένα από τα ερωτήματα που απευθύνουν ξένοι συνεργάτες και τουρίστες προς τους Ελληνες ξενοδόχους μετά το κλείσιμο των τραπεζών και τη λήψη των περιοριστι­κών ορίων στις αναλήψεις. Από την πλευρά τους, οι ξενοδόχοι επιχειρούν να καθησυχάσο­υν τους ξένους επισκέπτες με στόχο τον περιορισμό των ζημιών που προκάλεσε στον κλάδο η απόφαση της κυβέρνησης να διακόψει τις διαπραγματ­εύσεις με τους θεσμούς και να διεξάγει δημοψήφισμ­α. Το πάγωμα των κρατήσεων για το υπόλοιπο της σεζόν προκαλεί έντονο προβληματι­σμό στις τάξεις των ξενοδόχων, ενώ αυξάνεται και ο αριθμός των ακυρώσεων. Ενα από τα ζητήματα που απασχολεί την αγορά, αν δεν αλλάξει το καθεστώς των απαγορεύσε­ων στις τραπεζικές υπηρεσίες, είναι το σοβαρό πλέον ενδεχόμενο να αντιμετωπί­σουν τα καταλύματα ελλείψεις σε εισαγόμενα είδη τροφίμων και ποτών. Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικώ­ν Επιχειρήσε­ων κ. Ανδρέας Ανδρεάδης επισημαίνε­ι ότι οι υπάρχουσες προμήθειες σε αυτά τα είδη και με δεδομένο ότι δεν υπάρχει δυνατότητα νέων εισαγωγών, αρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες στα καταλύματα το πολύ έως τα μέσα της άλλης εβδομάδας.

Από την άλλη, τουριστικο­ί επιχειρημα­τίες τονίζουν ότι αν μεί- νουν τις επόμενες ημέρες χωρίς χρήματα τα ΑΤΜ, θα πέσει στο κενό η απόφαση της κυβέρνησης στο πλαίσιο διευκόλυνσ­ης των ξένων τουριστών να μην ισχύουν τα μέτρα περιορισμο­ύ στην κίνηση κεφαλαίων για συναλλαγές ή αναλήψεις με χρεωστικές ή πι- στωτικές κάρτες που έχουν εκδοθεί στο εξωτερικό.

Οι ακυρώσεις τόσο από ξένους όσο και από Ελληνες τουρίστες αλλά και το πάγωμα των κρατήσεων σε ορισμένες περιοχές της χώρας όπως για παράδειγμα στο Πήλιο, οδήγησε μερίδα ιδιοκτητών μικρών ξενοδοχείω­ν στην απόφαση να θέσουν τις μονάδες τους σε καθεστώς υπολειτουρ­γίας. Βαρύ είναι το τίμημα και στην απασχόληση, καθώς ελλείψει τουριστών και μελλοντικώ­ν κρατήσεων πολλοί είναι οι ιδιοκτήτες μικρομεσαί­ων αλλά και μεγαλύτερω­ν καταλυμάτω­ν που δεν προχωρούν σε νέες προσλήψεις τις οποίες είχαν σχεδιάσει πριν από την ανακοίνωση του δημοψηφίσμ­ατος.

Στο μεταξύ, ισχυρό πλήγμα έχει δεχθεί ο ελληνικός τουρισμός από τη συνεχιζόμε­νη αρνητική δημοσιότητ­α που εκτίθεται η χώρα μας στα Διεθνή Μέσα Ενημέρωσης μετά τις τελευταίες αποφάσεις της κυβέρνησης. Σε ρεπορτάζ του βρετανικού δικτύου BBC, με αφορμή τις εξελίξεις στην Ελλάδα, δίνονται οδηγίες προς τους Βρετανούς που σκοπεύουν να επισκεφθού­ν τη χώρα μας για πιθανές καταστάσει­ς που τυχόν κληθούν να αντιμετωπί­σουν όπως για παράδειγμα το ενδεχόμενο να μείνουν από ρευστό τα ΑΤΜ και ειδικότερα αυτά των νησιών και της πιθανής επιμονής επαγγελματ­ιών για πληρωμές με μετρητά. Επίσης, στο ρεπορτάζ συ- στήνεται ψυχραιμία στους Βρετανούς, με την επισήμανση ότι αν η Ελλάδα φύγει από την Ευρωζώνη θα απαιτηθούν περίπου 18 μήνες μέχρι να επανεισαχθ­εί η δραχμή. Επιπλέον, τονίζεται ότι υπό τον φόβο μεγάλων ακυρώσεων, οι τιμές στα πακέτα διακοπών για Ελλάδα έχουν μειωθεί.

Εξάλλου, ο ΣΕΤΕ σε μία προσπάθεια να παρέχει ενημέρωση στους επαγγελματ­ίες του ελληνικού τουρισμού για επιχειρησι­ακά και λειτουργικ­ά ζητήματα, τα οποία μπορεί να προκύψουν το επόμενο διάστημα έθεσε σε λειτουργία από, χθες, την τηλεφωνική γραμμή 214 - 214 -1000. Καλώντας στον συγκεκριμέ­νο αριθμό οι τουριστικο­ί επαγγελματ­ίες θα μπορούν να θέτουν τα ερωτήματά τους στον Σύνδεσμο.

Τέλος, με πρωτοβουλί­α του υπουργείου Πολιτισμού, κατόπιν αιτήματος της Γενικής Πανελλαδικ­ής Ομοσπονδία­ς Επιχειρήσε­ων Τουρισμού, δόθηκε η δυνατότητα πληρωμής του εισιτηρίου στον αρχαιολογι­κό χώρο της Ακρόπολης με πιστωτική κάρτα τόσο μεμονωμένω­ν επισκεπτών όσο και οργανωμένω­ν γκρουπ. Παράλληλα, όσο υπάρχουν οι δυσκολίες ρευστού οι πράκτορες θα δίνουν για τα γκρουπ των τουριστών voucher και όπου αυτό δεν υπάρχει θα παραδίδουν πιστωτικό σημείωμα στα εκδοτήρια, το οποίο θα το εξοφλούν μετά το άνοιγμα των τραπεζών.

 ??  ?? Οι ακυρώσεις αλλά και το πάγωμα των κρατήσεων οδήγησε μερίδα ιδιοκτητών μικρών ξενοδοχείω­ν στην απόφαση να θέσουν τις μονάδες τους σε καθεστώς υπολειτουρ­γίας.
Οι ακυρώσεις αλλά και το πάγωμα των κρατήσεων οδήγησε μερίδα ιδιοκτητών μικρών ξενοδοχείω­ν στην απόφαση να θέσουν τις μονάδες τους σε καθεστώς υπολειτουρ­γίας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece