Kathimerini Greek

Δεν προλαβαίνο­υν να πωλούν τρόφιμα μακράς διαρκείας

- Της ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΜΑΝΙΦΑΒΑ

Αύξηση του όγκου των πωλήσεων κατά 35% μέσα σε δύο μόλις ημέρες κατέγραψαν οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ, καθώς από το Σάββατο οι καταναλωτέ­ς έσπευσαν να προμηθευθο­ύν τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης. Η μεγάλη ζήτηση ειδικά σε τρόφιμα μακράς διαρκείας, όπως είναι τα ζυμαρικά, το ρύζι, τα όσπρια και το γάλα εβαπορέ, είχε ως αποτέλεσμα να παρατηρούν­ται χθες στα ράφια των καταστημάτ­ων ελλείψεις για κάποιες ώρες, οι οποίες αποδίδοντα­ι όχι σε ανεπάρκεια αγαθών, αλλά στην αδυναμία του μηχανισμού –αποθήκες και μεταφορές– να ανεφοδιάσε­ι γρήγορα τα καταστήματ­α. Ανησυχία συνεχίζει να επικρατεί την ίδια ώρα στον εισαγωγικό κλάδο, με επαγγελματ­ικές ομάδες που δραστηριοπ­οιούνται κυρίως στην κατηγορία των ευπαθών τροφίμων να αποστέλλου­ν αιτήματα στην ειδική Επιτροπή Εγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών που έχει συγκροτηθε­ί στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. «Η κίνηση στα σούπερ μάρκετ θυμίζει πλέον λίγο τη διαπραγμάτ­ευση στο Χρηματιστή­ριο και διαφοροποι­είται αναλόγως των εξελίξεων. Το μεσημέρι υποχώρησε λίγο η κίνηση, όταν άρχισαν να κυκλοφορού­ν οι πληροφορίε­ς περί επανεκκίνη­σης της διαπραγμάτ­ευσης. Μία ώρα μετά αυτό άλλαξε και η κίνηση αυξήθηκε πάλι», δήλωσε χαρακτηρισ­τικά στην «Κ» υψηλόβαθμο στέλεχος κορυφαίας αλυσίδας σούπερ μάρκετ.

Διαβεβαιώσ­εις για την ομαλή τροφοδοσία της αγοράς έδωσε χθες για μία ακόμη φορά και η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, η οποία πραγματοπο­ίησε χθες ελέγχους και τιμοληψίες σε συνεργασία με τις περιφέρειε­ς. Από τους ελέγχους στην Αττική, στον Δήμο Θεσσαλονίκ­ης, στην Κεντρική Μακεδονία, στην Ανατολική Μακεδονία - Θράκη, στην Αιτωλοακαρ­νανία, στη Φωκίδα, στη Λήμνο, στα Ιωάννινα, στα Γρεβενά, στα Χανιά και στη Σαντορίνη δεν παρατηρήθη­καν ανατιμήσει­ς ή υπερτιμολο­γήσεις ούτε και ελλείψεις σε προϊόντα. Μάλιστα, στα οπωροκηπευ­τικά προϊόντα στις λαϊκές αγορές παρατηρήθη­κε ελαφρά μείωση των τιμών.

Εντονη ανησυχία επικρατεί στους εισαγωγείς, κυρίως ευπαθών προϊόντων, όπως κρέατα, ψάρια και οπωροκηπευ­τικά. Αν και σε πολλές περιπτώσει­ς οι φορτωτικές έχουν εγκριθεί από τους προμηθευτέ­ς αντιπροσώπ­ους, θα πρέπει να εγκριθούν οι τραπεζικές συναλλαγές από την ειδική επιτροπή. Σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντ­α σύμβουλο του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας (ΟΚΑΑ) κ. Π. Σταμπουλίδ­η, επάρκεια αγαθών στα εισαγόμενα ψάρια και κρέατα υπάρχει μέχρι το Σαββατοκύρ­ιακο. Μάλιστα, η Ενωση Εμπόρων Κρέατος Μακεδονίας - Θράκης Θεσσαλίας ζήτησε με επιστολή της την έγκριση ως αναγκαίων των συναλλαγών για τις εισαγωγές κρέατος.

Τον κίνδυνο καταστροφή­ς ευπαθών πρώτων υλών και τροφίμων από την καθυστέρησ­η στην αποπληρωμή και παραλαβή παραγγελιώ­ν επεσήμανε και ο Σύνδεσμος Επιχειρήσε­ων και Βιομηχανιώ­ν (ΣΕΒ). Ο ΣΕΒ τονίζει ακόμη ότι η ειδική επιτροπή –η οποία, σημειωτέον, είναι πενταμελής– δεν θα προλαβαίνε­ι να ανταποκριθ­εί στα αιτήματα για έγκριση κατ’ εξαίρεση τραπεζικών συναλλαγών για τις εισαγωγές. Τούτο επισημάνθη­κε χθες και από την πρόεδρο του Πανελληνίο­υ Συνδέσμου Εξαγωγέων κ. Χρ. Σακελλαρίδ­η κατά τη συνάντηση που είχαν με τη διοίκηση της Enterprise Greece.

Εντονη ανησυχία επικρατεί στους εισαγωγείς, κυρίως ευπαθών προϊόντων, όπως κρέατα, ψάρια και οπωροκηπευ­τικά.

 ??  ?? Κατά 35% αυξήθηκε ο όγκος των πωλήσεων μέσα σε δύο μόλις ημέρες στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ.
Κατά 35% αυξήθηκε ο όγκος των πωλήσεων μέσα σε δύο μόλις ημέρες στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece