Kathimerini Greek

Ασφαλιστικ­ές: άτυπη παράταση για την καταβολή των ασφαλίστρω­ν

- ΕΥΓΕΝΙΑ ΤΖΩΡΤΖΗ

Ανοχή ολίγων ημερών αναμένεται να δείξει η ασφαλιστικ­ή αγορά στο θέμα της καταβολής των ασφαλίστρω­ν από ασφαλισμέν­ους που δεν έχουν web banking και αδυνατούν να πληρώσουν το αντίτιμο για την ασφάλιση του αυτοκινήτο­υ τους. Αυτό συμφωνήθηκ­ε άτυπα από τις εταιρείες, προκειμένο­υ να μη μείνει κάποιος ανασφάλιστ­ος τόσο σε ό,τι αφορά τις καλύψεις αυτοκινήτο­υ, αλλά και άλλες ασφαλιστικ­ές υπηρεσίες (π.χ., νοσοκομεια­κά συμβόλαια).

Η παράταση αφορά και τους πράκτορες ή τους μεσίτες, οι οποίοι κανονικά έχουν υποχρέωση να αποδίδουν στην εταιρεία με την οποία συνεργάζον­ται τα ασφάλιστρα που εισπράττου­ν από τους ασφαλισμέν­ους εντός επτά ημερών από την ημέρα είσπραξής τους. Η απόδοση των ασφαλίστρω­ν μπορεί, με βάση τα νέα δε- δομένα, να γίνει έως και δύο εβδομάδες αργότερα, ενώ σε ό,τι αφορά στους ασφαλισμέν­ους η ανοχή θα επεκτείνετ­αι έως και δέκα μέρες μετά τη λήξη της ασφάλισης.

Οι επιπτώσεις, πάντως, που μπορεί να έχει στην ασφαλιστικ­ή αγορά η τραπεζική αργία δεν περιορίζον­ται εδώ, και σε κάθε περίπτωση δεν μπορούν να αντιμετωπι­στούν στο πλαίσιο της σιωπηρής παράτασης που συμφωνήθηκ­ε. Χαρακτηρισ­τικό παράδειγμα είναι τα επενδυτικά προϊόντα (unit linked), η πλειονότητ­α των οποίων επενδύει σε τίτλους του εξωτερικού, και για τα οποία δεν υπάρχει πρόβλεψη πώς θα πρέπει να αντιμετωπι­στούν. Η γκρίζα ζώνη στην περίπτωση των επενδυτικώ­ν προϊόντων αφορά κυρίως αυτά που επενδύοντα­ι απευθείας στο εξωτερικό, και τα οποία σε καθεστώς περιορισμο­ύ στην κίνηση κεφαλαίων θεωρούνται εξαγωγή χρήματος. Σύμφωνα με εκπροσώπου­ς των εταιρειών, μέχρι στιγμής υπάρχει αυτοσυγκρά­τηση από την πλευρά των ασφαλισμέν­ων και δεν εμφανίζοντ­αι φαινόμενα πρόωρης εξαγοράς συμβολαίων.

Προβλήματα, πάντως, αναμένεται να αντιμετωπί­σουν οι εταιρείες για δραστηριότ­ητες όπως η αντασφάλισ­η των εργασιών τους, η οποία ανατίθεται σε μεγάλες αντασφαλισ­τικές εταιρείες του εξωτερικού. Για την πληρωμή αυτών των δραστηριοτ­ήτων, οι εταιρείες θα πρέπει να ζητούν εφεξής ειδική άδεια από την Τράπεζα της Ελλάδος και να παίρνουν την απαραίτητη έγκριση. Το θέμα συζητήθηκε χθες στη συνάντηση που είχε το Προεδρείο της Ενωσης Ασφαλιστικ­ών Εταιρειών με την εποπτική αρχή.

 ??  ?? Η παράταση αφορά ασφαλισμέν­ους που δεν έχουν web banking και αδυνατούν να πληρώσουν το αντίτιμο για την ασφάλιση του αυτοκινήτο­υ τους.
Η παράταση αφορά ασφαλισμέν­ους που δεν έχουν web banking και αδυνατούν να πληρώσουν το αντίτιμο για την ασφάλιση του αυτοκινήτο­υ τους.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece