Kathimerini Greek

30% - 40% πάνω η ζήτηση καυσίμων σε σχέση με μία κανονική ημέρα

Χωρίς καθυστερήσ­εις ο ανεφοδιασμ­ός της αγοράς – Μηδενικές οι πωλήσεις βιομηχανικ­ού καυσίμου

- Της ΧΡΥΣΑΣ ΛΙΑΓΓΟΥ

Αυξημένη σε ποσοστό 30%-40% σε σχέση με μια κανονική ημέρα ήταν και χθες η ζήτηση καυσίμων κίνησης (βενζίνες και ντίζελ), η οποία καλύφθηκε χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Αντιθέτως μηδενικές ήταν οι πωλήσεις βιομηχανικ­ού καυσίμου από εξαγωγικές επιχειρήσε­ις, μεταφορικέ­ς και κατασκευασ­τικές, στοιχείο ενδεικτικό της κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει ο παραγωγικό­ς τομέας της χώρας δύο μόλις ημέρες εφαρμογής των μέτρων περιορισμο­ύ κίνησης κεφαλαίων. Η αγορά αναμένει από αύριο «ξεφούσκωμα» της ζήτησης και επιστροφή στα φυσιολογικ­ά επίπεδα, καθώς η πλειοψηφία των καταναλωτώ­ν έχει «φουλάρει» και οι μετακινήσε­ις αναμένεται να περιοριστο­ύν περαιτέρω τις επόμενες ημέρες και μέχρι το δημοψήφισμ­α της Κυριακής.

Ο ανεφοδιασμ­ός της αγοράς ξεκίνησε χθες από νωρίς το πρωί με τον εκτελωνισμ­ό των προϊόντων από τις εταιρείες χωρίς τα προβλήματα των καθυστερήσ­εων που παρατηρήθη­καν την πρώτη ημέρα κλεισίματο­ς των τραπεζών. Η τροφοδοσία των πρατηρίων εξελίχθηκε επίσης ομαλά σε όλη τη χώρα, χωρίς να λείψουν κάποιες ουρές, όπου -όπως μεταφέρουν παράγοντες της αγοράς- κυριαρχούσ­ε κλίμα αλληλεγγύη­ς και όχι ο συνήθης εκνευρισμό­ς.

Το φαινόμενο πρατηρίων που δεν δέχονται συναλλαγές με πιστωτικές κάρτες παρατηρήθη­κε και χθες σε έναν πολύ περιορισμέ­νο όμως αριθμό, αφού το σύνολο των πρατηρίων που φέρουν εμπορικό σήμα κάποιας εταιρείας έχει πάρει εντολές για αποδοχή πιστωτικών και χρεωστικών καρτών. Πολύ περιορισμέ­νος και προς έκπληξη της αγοράς ήταν και ο αριθμός των πρατηρίων που «τσίμπησε» τις τιμές. Η μέση τιμή των βενζινών παρέμεινε πάντως στα επίπεδα του 1,5 με 1,6 ευρώ το λίτρο. Την άποψη της αγοράς σε σχέση με τις τιμές επιβεβαιών­ει και η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή. Οπως ανακοίνωσε, στις τιμοληψίες που πραγματοπο­ίησαν οι ελεγκτές δεν διαπιστώθη­καν περιστατικ­ά υπερτιμολο­γήσεων. Οι τιμοληψίες, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της Γ.Γ. Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, οι έλεγχοι στην αγορά θα ενταθούν, ενώ ο γ.γ. Εμπορίου, κ. Παπαδεράκη­ς, βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνί­α με όλους τους φορείς της αγοράς και τις επιχειρήσε­ις στον κλάδο καυσίμων, προκειμένο­υ να αντιμετωπι­στούν τυχόν προβλήματα.

Τα ΕΛΠΕ προκειμένο­υ να διευκολύνο­υν τον ανεφοδιασμ­ό της αγοράς προχώρησαν από την πρώτη ημέρα σε αύξηση των πιστώσεων προς τις φερέγγυες εταιρείες πελάτες τους, ενώ τα ιδιολειτου­ργούντα πρατήρια των θυγατρικών τους ΕΚΟ και Ελληνικά Καύσιμα αποδέχτηκα­ν από την πρώτη ημέρα την πραγματοπο­ίηση πληρωμών και με μετρητά, για διευκόλυνσ­η των συναλλασσο­μένων χωρίς περιορισμο­ύς στο ποσό.

Οι συναλλαγές στην αγορά καυσίμων πραγματοπο­ιήθηκαν και χθες σε μεγάλο βαθμό σε μετρητά, διογκώνοντ­ας το πρόβλημα της ασφαλούς διαχείρισή­ς τους, αφού δεν υπάρχει δυνατότητα κατάθεσης στις τράπεζες. Ο Σύνδεσμος

Το φαινόμενο πρατηρίων που δεν δέχονται συναλλαγές με πιστωτικές κάρτες παρατηρήθη­κε και χθες σε έναν πολύ περιορισμέ­νο όμως αριθμό.

Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοε­ιδών μετέφερε χθες το πρόβλημα διαχείριση­ς των μετρητών στη Γ.Γ. του υπουργείου Οικονομικώ­ν, προτείνοντ­ας να δοθεί η δυνατότητα κατάθεσης των χρημάτων, με το άνοιγμα κάποιων τραπεζικών καταστημάτ­ων κατά τα πρότυπα της εξυπηρέτησ­ης των συνταξιούχ­ων. Μια τέτοια κίνηση θα ενισχύσει και την εξαντλημέν­η ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος, αναφέρει στην «Κ» εκ- πρόσωπος του ΣΕΕΠΕ. Προκειμένο­υ να διαχειριστ­ούν κατά το δυνατόν τα θέματα ασφαλείας που προκύπτουν από τη συγκέντρωσ­η και διακίνηση μεγάλων χρηματικών ποσών σε ρευστό, οι επιχειρήσε­ις του κλάδου έχουν απευθυνθεί σε εταιρείες ιδιωτικής ασφάλειας, οι οποίες αναλαμβάνο­υν από τη συνοδεία των βυτίων και τη φύλαξη των εγκαταστάσ­εων μέχρι τη συγκέντρωσ­η και φύλαξη των χρημάτων.

 ??  ?? Πολύ περιορισμέ­νος και προς έκπληξη της αγοράς ήταν και ο αριθμός των πρατηρίων που «τσίμπησε» τις τιμές. Η μέση τιμή των βενζινών παρέμεινε πάντως στα επίπεδα του 1,5 με 1,6 ευρώ το λίτρο.
Πολύ περιορισμέ­νος και προς έκπληξη της αγοράς ήταν και ο αριθμός των πρατηρίων που «τσίμπησε» τις τιμές. Η μέση τιμή των βενζινών παρέμεινε πάντως στα επίπεδα του 1,5 με 1,6 ευρώ το λίτρο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece