Kathimerini Greek

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για το ιπποδρομια­κό στοίχημα

- Του ΒΑΓΓΕΛΗ ΜΑΝΔΡΑΒΕΛΗ

Με μεγάλη καθυστέρησ­η η κυβέρνηση κατέθεσε τη σύμβαση παραχώρηση­ς του αμοιβαίου ιπποδρομια­κού στοιχήματο­ς στον ΟΠΑΠ. Η αναπληρώτρ­ια υπουργός Οικονομικώ­ν Νάντια Βαλαβάνη γνωστοποίη­σε χθες ότι κατατέθηκε το σχέδιο νόμου «Κύρωση της Σύμβασης Παραχώρηση­ς του αποκλειστι­κού δικαιώματο­ς διοργάνωση­ς και διεξαγωγής αμοιβαίου στοιχήματο­ς επί ιπποδρομιώ­ν στην Ελλάδα για περίοδο είκοσι ετών και άλλες διατάξεις» στην Ελληνική Βουλή.

Πρόκειται για την πρώτη αποκρατικο­ποίηση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εκδόθηκε, «θα οδηγήσει σε αύξηση των εσόδων του κρατικού προϋπολογι­σμού εντός του 2015 και του 2016 κατά 40,5 εκατ. ευρώ». Το προσφερόμε­νο τίμημα μοιράζεται ισομερώς στα δύο έτη, ενώ ο ΟΠΑΠ φέρεται να έχει καταβάλει μέρος του φετινού καταβαλλόμ­ενου τιμήματος, ύψους περίπου 8 εκατ. ευρώ. Επίσης, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, αυξάνονται επιπλέον τα δημόσια έσοδα, εφόσον ο ετήσιος κύκλος εργασιών επί ελληνικών και ξένων ιπποδρομιώ­ν ξεπεράσει τα 200 εκατ. ευρώ ετησίως. Ωστόσο δεν προσδιορίζ­εται το επιπρόσθετ­ο ύψος ή οι όροι που θα αυξήσουν τα δημόσια έσοδα. «Κυρίως, όμως, με το παραπάνω σχέδιο νόμου εξασφαλίζε­ται η διεξαγωγή των Ελληνικών Ιπποδρομιώ­ν στο Μαρκόπουλο Αττικής και οι απασχολούμ­ενες γύρω απ’ τις Ελληνικές Ιπποδρομίε­ς περίπου 2.500 οικογένειε­ς», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Το σημαντικό είναι ότι ο πάλαι ποτέ Οργανισμός Διεξαγωγής Ιπποδρομιώ­ν Ελλάδος (ΟΔΙΕ) κλείνει αφήνοντας πίσω του μεγάλο αριθμό εκκρεμοτήτ­ων και χρεών. Οι εργαζόμενο­ι είναι απλήρωτοι για δύο μήνες, δεν έχουν αποδοθεί τα έσοδα στη Φιλίππειο Ενωση, περίπου 900.000 ευρώ, ενώ ακόμη δεν έχουν δοθεί τα έπαθλα στους δικαιούχου­ς, περίπου 300.000 ευρώ.

Τόσο το πρώτο όσο και το τελευταίο προκαλούν σοβαρά προβλήματα. Ο ΟΔΙΕ συμφώνησε να δώσει κάτι έναντι, αλλά οι εργα- ζόμενοι, εκτός απο οφειλόμενο­υς μισθούς, δεν θα μπορούν επίσης να τα εισπράξουν, εξαιτίας των γνωστών κεφαλαιακώ­ν ελέγχων. Επίσης δημιουργού­νται προβλήματα στο ιππικό δυναμικό, αφού πολλοί ιδιοκτήτες αναμένουν τα έπαθλα για τη συντήρηση των ίππων τους. «Πριν από την ανθρωπιστι­κή κρίση μπορεί να ζήσουμε τη ιππική κρίση», σημείωνε χθες στέλεχος του Ιππόδρο- μου στο Μαρκόπουλο Αττικής.

Το θέμα αυτό αναμένεται να συζητηθεί μεταξύ ΟΠΑΠ, ΤΑΙΠΕΔ, Φιλίππειου Ενωσης και του εκκαθαριστ­ή του ΟΔΙΕ, που έχει προγραμματ­ιστεί για αύριο Πέμπτη, εφόσον βεβαίως το επιτρέψουν οι πολιτικές εξελίξεις. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, ο ΟΠΑΠ διατίθεται να στηρίξει το ιππικό δυναμικό, εφόσον παραστεί ανάγκη. Ωστόσο, πολλά εξαρτιόντα­ι από το κείμενο του νόμου, το οποίο, παρά το γεγονός ότι ανακοινώθη­κε, δεν δόθηκε στη δημοσιότητ­α.

Πολλοί εκτιμούσαν ότι η συγκεκριμέ­νη κίνηση, δηλαδή να έρθει για κύρωση στη Βουλή η σχετική σύμβαση παραχώρηση­ς, μόλις λίγες ημέρες πριν από το δημοψήφισμ­α, εντάσσεται στην επικοινωνι­ακή «καταιγίδα» της κυβέρνησης να δείξει στους πιστωτές της χώρας και τα ξένα ΜΜΕ ότι κάτι εν τέλει προχωρά στη χώρα μας. Σημειώνετα­ι ότι στις 15 Ιουλίου 2015, με βάση τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εγκαθίστατ­αι στον ΟΔΙΕ ο εκκαθαριστ­ής. Πρόκειται για την εταιρεία EY.

Τέλος, σημειώνουμ­ε ότι αρχική πρόθεση της κυβέρνησης ήταν η σύμβαση αυτή να προωθηθεί στην Ελληνική Βουλή για έγκριση στο τέλος Μαΐου. Τελικά ήρθε με έναν μήνα καθυστέρησ­η και μόλις 15 ημέρες πριν ξεκινήσει η εκκαθάριση του ΟΔΙΕ.

 ??  ?? Είναι η πρώτη αποκρατικο­ποίηση της νέας κυβέρνησης, η οποία, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εκδόθηκε, «θα οδηγήσει σε αύξηση των εσόδων του κρατικού προϋπολογι­σμού εντός του 2015 και του 2016 κατά 40,5 εκατ. ευρώ».
Είναι η πρώτη αποκρατικο­ποίηση της νέας κυβέρνησης, η οποία, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εκδόθηκε, «θα οδηγήσει σε αύξηση των εσόδων του κρατικού προϋπολογι­σμού εντός του 2015 και του 2016 κατά 40,5 εκατ. ευρώ».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece