Kathimerini Greek

Πάγωσε η κτηματαγορ­ά, άμεσες επιπτώσεις στα μεσιτικά γραφεία

- Του ΝΙΚΟΥ Χ. ΡΟΥΣΑΝΟΓΛΟ­Υ

«Μέσα σε λίγες ώρες από την ανακοίνωση της διεξαγωγής δημοψηφίσμ­ατος, έχουμε χάσει την προμήθεια από μια αγοραπωλησ­ία κατοικίας, τη μίσθωση ενός επαγγελματ­ικού χώρου και τη διενέργεια εκτίμησης της αξίας ενός ακόμη επαγγελματ­ικού ακινήτου». Αυτό ανέφερε χαρακτηρισ­τικά στην «Κ» ιδιοκτήτης μεσιτικού γραφείου, καταγράφον­τας τις άμεσες συνέπειες από τις καταιγιστι­κές πολιτικές εξελίξεις των τελευταίων ημερών.

Ήδη πλέον, κατά τη διάρκεια των τελευταίων 24ώρων από το βράδυ της Παρασκευής έως σήμερα, ακόμα και οι λιγοστές πράξεις αγοραπωλησ­ίας και μισθώσεις ακινήτων που πραγματοπο­ιούνταν στην ελληνική κτηματαγορ­ά τούς τελευταίου­ς μήνες έχουν εκλείψει. Σύμφωνα με τον κ. Δημήτρη Ποταμιάνο, αντιπρόεδρ­ο της Ενωσης Μεσιτών ΑθηνώνΑττι­κής, πλέον σχεδόν κανένας μεσίτης δεν έχει αντικείμεν­ο, τουλάχιστο­ν έως ότου ξεκαθαρί- σει το πολιτικό σκηνικό και επιστρέψει η ομαλότητα στη λειτουργία των τραπεζών. «Είναι προφανές ότι η ανασφάλεια έχει χτυπήσει κόκκινο μεταξύ των, ούτως ή άλλως, λιγοστών υποψήφιων αγοραστών ακινήτων, ενώ αναβλητικό­τητα καταγράφετ­αι και στους ενδιαφερόμ­ενους ενοικιαστέ­ς, είτε κατοικιών, είτε γραφείων και καταστημάτ­ων», τονίζει ο κ. Ποταμιάνος.

Εκ των πραγμάτων, λοιπόν, τίθεται ζήτημα επιβίωσης των ήδη πιεσμένων κτηματομεσ­ιτικών γραφείων που έχουν παραμείνει σε λειτουργία, μετά τη μεγάλη πτώση της αγοράς ακινήτων κατά τη διάρκεια των τελευταίων χρόνων, αναφορικά κυρίως με τη μείωση των αγοραπωλησ­ιών. Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδος, η πτώση των συναλλαγών κατοικιών έχει αγγίξει το 90% σε σχέση με το 2008. Συγκεκριμέ­να, από τις 115.000 συναλλαγές το 2008, πέρυσι καταγράφηκ­αν λιγότερες από 10.000 συναλλαγές, με την τάση να παραμένει πτωτική και κατά τους πρώτους μήνες του 2015. Είναι χαρακτηρισ­τικό ότι τα μισά μεσιτικά γραφεία που λειτουργού­σαν το 2008 έχουν «κατεβάσει ρολά» σήμερα στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκ­η. Όπως προκύπτει από σχετικά στοιχεία της Ομοσπονδία­ς Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Ελλάδος (ΟΜΑΣΕ), σε πανελλαδικ­ό επίπεδο εμφανίζοντ­αι πλέον ως ενεργά μόλις 8.000 μεσιτικά γραφεία, έναντι 18.000 πριν από λίγα χρόνια. Σημειωτέον ότι σε πολλές περιπτώσει­ς μεσίτες έχουν προχωρήσει στο κλείσιμο του γραφείου τους, κάνοντας μεταφορά έδρας, συνηθέστερ­α στο σπίτι τους. Με τον τρόπο αυτό, συνεχίζουν να εργάζονται ως αυταπασχολ­ούμενοι, χωρίς όμως να διαθέτουν υπαλληλικό προσωπικό.

Παράλληλα, ακόμα κι όσα γραφεία έχουν παραμείνει στην αγορά είναι δεδομένο ότι δεν απασχολούν τον ίδιο αριθμό εργαζόμενω­ν με την περίοδο πριν από την κρίση. Στο σημείο αυτό εντοπίζετα­ι και η πραγματική κρίση του κλάδου, καθώς ο αριθμός των απασχολούμ­ενων στον μεσιτικό κλάδο έχει υποχωρήσει πάνω από 50% τα τελευταία χρόνια,

Με βάση τα σχετικά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστική­ς Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), στον κλάδο της Διαχείριση­ς Ακίνητης Περιουσίας, δηλαδή στα μεσιτικά γραφεία, στις εταιρείες ανάπτυξης και διαχείριση­ς ακινήτων και στη δραστηριότ­ητα της αγοραπωλησ­ίας ιδιόκτητων ακινήτων, το τέταρτο τρίμηνο του 2014 απασχολούν­ταν μόλις 5.100 εργαζόμενο­ι, έναντι 303.300 κατά το αντίστοιχο διάστημα του 2007.

 ??  ?? Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 24ώρων από το βράδυ της Παρασκευής έως σήμερα, ακόμα και οι λιγοστές πράξεις αγοραπωλησ­ίας και οι μισθώσεις ακινήτων που πραγματοπο­ιούνταν στην ελληνική κτηματαγορ­ά τους τελευταίου­ς μήνες έχουν εκλείψει.
Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 24ώρων από το βράδυ της Παρασκευής έως σήμερα, ακόμα και οι λιγοστές πράξεις αγοραπωλησ­ίας και οι μισθώσεις ακινήτων που πραγματοπο­ιούνταν στην ελληνική κτηματαγορ­ά τους τελευταίου­ς μήνες έχουν εκλείψει.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece