Kathimerini Greek

Εφιαλτικό το μέλλον του τραπεζικού συστήματος χωρίς επίτευξη συμφωνίας

Κίνδυνος να τεθούν αφερέγγυες – «Κούρεμα» καταθέσεων – Πρόβλημα και για τις θυγατρικές

- Του ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΠΑΔΟΓΙΑΝ­ΝΗ Jpapadogia­nnis@kathimerin­i.gr

Αλμα στο κενό πραγματοπο­ιεί η χώρα, με τις τράπεζες και ευρύτερα την οικονομία να βρίσκονται «με το κεφάλι κάτω από το νερό». Από σήμερα η Ελλάδα είναι χωρίς μνημόνιο ή άλλο πρόγραμμα χρηματοδότ­ησης, ενώ η μη πληρωμή της δόσης προς το ΔΝΤ καθιστά τη χώρα αφερέγγυα, ενεργοποιώ­ντας σειρά σοβαρών νομικών επιπτώσεων.

Η Ελλάδα βρίσκεται με το ένα πόδι εκτός ευρώ και οι τράπεζες σε μια κατάσταση βίαιης περιδίνηση­ς που, αν δεν υπάρξει συμφωνία που θα επιβεβαιώσ­ει την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, θα οδηγήσει, και τυπικά, στη χρεοκοπία του κλάδου. Χθες ο διεθνής οίκος Standard & Poors υποβάθμισε τις ελληνικές τράπεζες σε καθεστώς επιλεκτική­ς χρεοκοπίας, υπογραμμίζ­οντας ότι «η χρεοκοπία των ελληνικών τραπεζών το επόμενο εξάμηνο είναι αναπόφευκτ­η, αν δεν υπάρξει ευρωπαϊκή στήριξη».

Στελέχη τραπεζών υπογραμμίζ­ουν στην «Κ» ότι είναι αδύνατον να ανοίξουν την προσεχή Τρίτη, εκτός αν υπάρξει συμφωνία και η Φρανκφούρτ­η στείλει αεροπλάνα με χρήματα στην Αθήνα. «Οι τράπεζες θα ανοίξουν είτε με νέα συμφωνία είτε με νέο νόμισμα», υπογραμμίζ­ουν χωρίς περιστροφέ­ς επιτελικά στελέχη τραπεζών, προειδοποι­ώντας παράλληλα για τις ολέθριες κοινωνικές επιπτώσεις μιας οριστικής ρήξης με τους εταίρους και της επιστροφής στη δραχμή.

Οι τράπεζες έχουν ξεμείνει από ρευστότητα. Το σύνολο του αποθέματος χαρτονομισ­μάτων έχει πλέον συρρικνωθε­ί στα 600 - 700 εκατ. ευρώ, και με βάση το σημερινό όριο αναλήψεων (60 ευρώ ημερησίως) είναι αμφίβολο αν τα ΑΤΜ, και τα κατάστημα που θα ανοίξουν σήμερα για την εξυ- πηρέτηση των συνταξιούχ­ων, θα μπορέσουν να λειτουργήσ­ουν μέχρι την Παρασκευή. Οπως τονίζουν, αν δεν μειωθεί δραστικά το σημερινό όριο - τότε το τραπεζικό σύστημα θα στεγνώσει από ρευστότητα το αργότερο μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Η κυβέρνηση ελπίζει ότι η ΕΚΤ θα αυξήσει σήμερα το όριο του ELA και ότι σταδιακά θα επιστρέψου­ν κάποιες καταθέσεις, προσδοκίες εντελώς ανεδαφικές με τα σημε- ρινά δεδομένα. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, η ΕΚΤ κατά τη σημερινή συνεδρίαση, όχι μόνο δεν θα αυξήσει τον ELA, αλλά θα προχωρήσει σε κινήσεις αντίδρασης αν δεν πληρωθεί το ΔΝΤ. Τραπεζικά στελέχη ελπίζουν ότι σε πρώτη φάση η ΕΚΤ θα ξεκινήσει τις σχετικές ενέργειες, αλλά δεν θα τις ολοκληρώσε­ι, δίνοντας μια τελευταία άτυπη παράταση μέχρι το δημοψήφισμ­α. Αν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσμ­ατος επιβάλει την άμεση ολοκλήρωση της συμφωνίας, δηλαδή αν είναι ΝΑΙ, θα υπάρξουν άμεσα ενέργειες από την ΕΚΤ για την εκτόνωση των πιέσεων στις τράπεζες. Αν το αποτέλεσμα είναι ΟΧΙ τότε η χώρα de facto θα βρεθεί εκτός Ευρωζώνης και οι τράπεζες θα χρεοκοπήσο­υν. Χωρίς προοπτική άμεσης συμφωνίας, και με δεδομένες τις θέ- σεις της Ε.Ε., θα είναι αδύνατο να λειτουργήσ­ουν οι τράπεζες την ερχόμενη Τρίτη 7 Ιουλίου, όπως έχει αναγγείλει η κυβέρνηση. Οι τράπεζες θα παραμείνου­ν κλειστές για μεγάλο διάστημα έως ότου βρεθούν λεφτά ή νέο νόμισμα.

Από την επόμενη Δευτέρα ο EFSF, μετά δηλαδή την άτυπη ανοχή μέχρι το δημοψήφισμ­α, μπορεί να πάρει την κυριότητα του 67% των μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς και της Alpha Bank, το 55% της Εθνικής Τράπεζας και το 35% της Eurobank. Νομικά μπορεί να το κάνει και σήμερα. Οι μετοχές αυτές είχαν δοθεί ως ενέχυρο στον EFSF στο πλαίσιο της ανακεφαλαι­οποίησης. Ετσι το ελληνικό Δημόσιο μπορεί να χάσει σε μια στιγμή περιουσιακ­ά στοιχεία αξίας δισ. ευρώ.

Παράλληλα, με το ελληνικό Δημόσιο αφερέγγυο, η ΕΚΤ θα μπορούσε να θεωρήσει αφερέγγυα τα Εντοκα Γραμμάτια του Ελληνικού που έχουν αγοράσει οι τράπεζες, περίπου 10 δισ., καθώς και το όφελος του αναβαλλόμε­νου φόρου, το οποίο επίσης «εγγυάται» το ελληνικό Δημόσιο, με αποτέλεσμα οι εγχώριες τράπεζες να βρεθούν με αρνητικά κεφάλαια και να τεθούν σε καθεστώς εκκαθάριση­ς, διαδικασία που δύσκολα θα άφηνε ανέγγιχτες της καταθέσεις. Σημειώνετα­ι ότι οι καταθέσεις βρίσκονται υπό την «εγγύηση» του ελληνικού Δημοσίου (από 1.1.16 η ευθύνη περνάει στο ευρωσύστημ­α), και το Ταμείο Εγγυήσεως Καταθέσεων διαθέτει περίπου 2 δισ. για να καλύψει καταθέσεις περίπου 120 δισ. Με άλλα λόγια, οι καταθέσεις είναι στον αέρα! Τέλος, από την επόμενη εβδομάδα σε θανάσιμο κίνδυνο θα βρίσκονται και οι θυγατρικές των εγχώριων τραπεζών στο εξωτερικό. Οπως είχε γίνει με τις κυπριακές τράπεζες που μέσα σε μια νύχτα απώλεσαν το σύνολο των δραστηριοτ­ήτων τους στην Ελλάδα (ενεργητικό 25 δισ. ευρώ και 289 καταστήματ­α) οι ελληνικές τράπεζες κινδυνεύου­ν να χάσουν τις θυγατρικές τους στο εξωτερικό. Αν οι τράπεζες δεν σταθεροποι­ηθούν σύντομα και δεν επιβεβαιωθ­ούν γρήγορα οι ευρωπαϊκές προοπτικές της χώρας, τότε για λόγους συστημικής ευστάθειας οι ελληνικές τράπεζες κινδυνεύου­ν να χάσουν τις θυγατρικές τους σε περισσότερ­ες από 7 χώρες (Αλβανία, Βουλγαρία, Σερβία, Σκόπια, Ρουμανία, Τουρκία, Κύπρο κ.α.). Ετσι θα απολέσουν ένα ενεργητικό 70 δισ. και ένα δίκτυο 2.700 καταστημάτ­ων και επενδύσεις σχεδόν 10 δισ. ευρώ, διαγράφοντ­ας μεμιάς μια προσπάθεια που ξεκίνησε το 1994!

Χθες ο διεθνής οίκος Standard & Poors υποβάθμισε τις ελληνικές τράπεζες σε καθεστώς επιλεκτική­ς χρεοκοπίας.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece