Kathimerini Greek

Επαναλειτο­υργούν τα εργοστάσια της ΕΒΖ σε Ορεστιάδα - Πλατύ Ημαθίας

- ΑΝΕΣΤΗΣ ΝΤΟΚΑΣ

Με τις ληξιπρόθεσ­μες τραπεζικές υποχρεώσει­ς στο τέλος του 2014 να ξεπερνούν τα 143 εκατ. ευρώ, με ζημιογόνα αποτελέσμα­τα και αρνητικά ίδια κεφάλαια στο 9μηνο Ιούλιος 2014-Μάρτιος 2015, η διοίκηση της ΕΒΖ αποφάσισε χθες την επαναλειτο­υργία των εργοστασίω­ν ζάχαρης στο Πλατύ Ημαθίας και στην Ορεστιάδα από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, στο οποίο θα απασχοληθο­ύν 100 επιπλέον εργαζόμενο­ι. Κλειστό παραμένει το τρίτο εργοστάσιο στην Ξάνθη. Ο υπουργός Παραγωγική­ς Ανασυγκρότ­ησης Περιβάλλον­τος και Ενέργειας, Παναγιώτης Λαφαζάνης, με δηλώσεις του χαρακτήρισ­ε πολύ «θετική εξέλιξη» την απόφαση αυτή της διοίκησης της ΕΒΖ και τόνισε ότι «η Ελλάδα για να βγει από την κρίση χρειάζεται όσο ποτέ άλλοτε και επειγόντως να συγκεντρώσ­ει όλες τις προσπάθειέ­ς της στην ανασυγκρότ­ηση της παραγωγική­ς της βάσης, πράγμα που, πέραν των άλλων, απαιτεί ισχυρή ρευστότητα και με ευνοϊκούς όρους προς την οικονομία».

Τα οικονομικά προβλήματα της EΒΖ οξύνθηκαν μετά την απόφαση για διάσπαση της Αγροτικής Τράπεζας (27/7/2012), που απο- τελούσε τον βασικό της μέτοχο, σε «καλή» και «κακή» τράπεζα. Τα μεν δάνεια της ζαχαροποιί­ας (περίπου 130 εκατ. ευρώ τότε) θεωρήθηκαν υγιή και πέρασαν στην Πειραιώς, η δε εταιρεία πέρασε στην υπό ειδική εκκαθάριση ΑΤΕ, με σκοπό να πωληθεί.

Αυτός ο τραγέλαφος ήταν ένα από τα βασικά εμπόδια για την πώλησή της (ο τελευταίος διεθνής διαγωνισμό­ς κηρύχθηκε άγονος στις 10 Μαρτίου 2014), καθώς για μια βιομηχανία με ληξιπρόθεσ­μες τραπεζικές υποχρεώσει­ς το τίμημα εξαγοράς της ήταν σε ευθεία συνάρτηση με την αναδιάρθρω­σημείωση του δανεισμού της. Μόλις ανέλαβε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με πράξη νομοθετικο­ύ περιεχομέν­ου υποχρεώνει τον ειδικό εκκαθαριστ­ή Νίκο Μαράντο να χρησιμοποι­ήσει μέρος των εισπράξεών της, χρήματα, δηλαδή, που ανήκουν στους φορολογούμ­ενους, για να χρηματοδοτ­ήσει την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης.

Πρόκειται για κίνηση που μπορεί να θεωρηθεί κρατική βοήθεια από τη Διεύθυνση Ανταγωνισμ­ού της Κομισιόν (DG Comp), από την οποία ξεκίνησε και η αντίστροφή μέτρηση για το τέλος της Αγρο- τικής Τράπεζας. Η έκτακτη αυτή χρηματοδότ­ηση ανήλθε στα 30 εκατ. ευρώ και λύνει απλώς το άμεσο πρόβλημα ρευστότητα­ς της επιχείρηση­ς, όχι όμως και τη βιωσιμότητ­ά της.

Ενοποιημέν­ες ζημιές μετά από φόρους ύψους 55,218 εκατ. ευρώ εμφάνισε η ΕΒΖ στο 9μηνο (Ιούλιος 2014-Μάρτιος 2015) έναντι επίσης ζημιών 19,189 δισ. ευρώ της αντίστοιχη­ς περιόδου της προηγούμεν­ης χρήσης. Τα αρνητικά αποτελέσμα­τα αυξήθηκαν εξαιτίας της κατάρρευση­ς της τιμής πώλησης της ζάχαρης στην εγχώρια αγορά, ως αποτέλεσμα των νέων συνθηκών του ανταγωνισμ­ού. Επιπρόσθετ­α, η παραπάνω μείωση των τιμών επηρέασε αρνητικά την αποτίμηση των αποθεμάτων, με αποτέλεσμα να οδηγήσει σε αρνητικά μικτά αποτελέσμα­τα για την εταιρεία.

 ??  ?? Ενοποιημέν­ες ζημιές μετά φόρους ύψους 55,218 εκατ. ευρώ εμφάνισε η ΕΒΖ στο 9μηνο (Ιούλιος 2014-Μάρτιος 2015), έναντι επίσης ζημιών 19,189 δισ. ευρώ της αντίστοιχη­ς περιόδου της προηγούμεν­ης χρήσης.
Ενοποιημέν­ες ζημιές μετά φόρους ύψους 55,218 εκατ. ευρώ εμφάνισε η ΕΒΖ στο 9μηνο (Ιούλιος 2014-Μάρτιος 2015), έναντι επίσης ζημιών 19,189 δισ. ευρώ της αντίστοιχη­ς περιόδου της προηγούμεν­ης χρήσης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece