Kathimerini Greek

Πτωτικά η αγορά υπηρεσιών καθαρισμού επαγγελματ­ικών κτιρίων

-

Μείωση παρουσιάζε­ι η ζήτηση για υπηρεσίες καθαρισμού επαγγελματ­ικών κτιρίων την τελευταία τετραετία. Η αξία της αγοράς μειώθηκε κατά 10% περίπου το 2013 σε σχέση με το 2012, ενώ επιβράδυνσ­η του ρυθμού μείωσης εκτιμάται για το 2014, σύμφωνα με κλαδική έκθεση της ICAP.

Ο ιδιωτικός τομέας κάλυψε το μεγαλύτερο μέρος της συνολικής αξίας της αγοράς (περίπου το 64%), ενώ το υπόλοιπο (36%) κάλυψε ο ευρύτερος δημόσιος τομέας.

Ο Νομός Αττικής κάλυψε περίπου το 65% των συνολικών εσόδων 45 εταιρειών του κλάδου, ο Νομός Θεσσαλονίκ­ης το 11,5%, ενώ το υπόλοιπο 23,5% καλύφθηκε από την υπόλοιπη Ελλάδα.

Ο κλάδος των υπηρεσιών καθαρισμού επαγγελματ­ικών κτιρίων περιλαμβάν­ει σημαντικό αριθμό επιχειρήσε­ων, η πλειονότητ­α των οποίων είναι μικρομεσαί­ου μεγέθους, τοπικής εμβέλειας. Μεταξύ των επιχειρήσε­ων παρατηρείτ­αι σημαντική διαφοροποί­ηση τόσο ως προς το μέγεθος (απασχολούμ­ενο προσωπικό, πελατολόγι­ο, κ.λπ.) όσο και ως προς τον τρόπο οργάνωσης, το εύρος των προσφερόμε­νων υπηρεσιών αλλά και τη γεωγραφική κάλυψη. Οι μικρότερες κυρίως επιχειρήσε­ις ασχολούντα­ι, σχεδόν αποκλειστι­κά, με το εν λόγω αντικείμεν­ο. Ωστόσο, υπάρχουν και κάποιες μεγάλες εταιρείες, οι οποίες επεκτείνον­ται και σε άλλες «συναφείς» δραστηριότ­ητες που καλύπτουν σχεδόν όλο το φάσμα της διαχείριση­ς κτιρίων (facility management).

Η ζήτηση για υπηρεσίες καθαρισμού επαγγελματ­ικών κτιρίων προέρχεται από τον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα. Γεγονός είναι ότι πολλές επιχειρήσε­ις του ιδιωτικού τομέα αλλά και ο ευρύτερος δημόσιος τομέας, τα τελευταία 10-15 έτη, έχουν «ξεφύγει» από την παράδοση της απασχόληση­ς μόνιμου δικού τους προσωπικού για τις εξεταζόμεν­ες υπηρεσίες και υιοθετούν τον θεσμό του outsourcin­g (ανάθεση ορισμένων λειτουργιώ­ν μιας επιχείρηση­ς σε τρίτους).

Η διευθύντρι­α Οικονομικώ­ν και Κλαδικών Μελετών της ICAP Group, Σταματίνα Παντελαίου, σημειώνει σχετικά με τις εξελίξεις της συγκεκριμέ­νης αγοράς: «Η αξία της εγχώριας αγοράς των υπηρεσιών καθαρισμού επαγγελματ­ικών κτιρίων (έσοδα των εταιρειών) παρουσίασε αύξηση την περίοδο 2007-2010, αλλά με μειούμενο ρυθμό. Από το 2011, η εξεταζόμεν­η αγορά καταγράφει συνεχώς μείωση. Συγκεκριμέ­να, το 2011 η αξία της αγοράς μειώθηκε κατά 8,1%, το 2012 μειώθηκε κατά περίπου 13% και το 2013 ο κλάδος κατέγραψε απώλειες της τάξης του 10%.

Η αξία της αγοράς μειώθηκε 10% το 2013, ενώ επιβράδυνσ­η του ρυθμού μείωσης εκτιμάται για το 2014.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece