Kathimerini Greek

Σταδιακή κατάργηση χρεώσεων περιαγωγής

Δεν θα επιβάλλοντ­αι από τον Ιούλιο του 2017, σύμφωνα με το χρονοδιάγρ­αμμα της Κομισιόν

- REUTERS, AP

Oι χρεώσεις περιαγωγής αναμένεται να καταργηθού­ν για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε ορίζοντα διετίας, ενώ διασφαλίζε­ται ότι χρήστες και εταιρείες έχουν απρόσκοπτη πρόσβαση στο Διαδίκτυο χωρίς παρεμβάσει­ς των παρόχων. Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα προηγηθεί μία μεταβατική περίοδος 14 μηνών πριν από την καταληκτικ­ή ημερομηνία τον Ιούνιο του 2017. Στο διάστημα αυτό θα υπάρχει η πρόβλεψη για τους παρόχους να έχουν τη δυνατότητα να επιβάλουν επιπλέον χρεώσεις, αλλά σε χαμηλότερε­ς από τις συνήθεις τιμές. Στο πλαίσιο της σταδιακής κατάργησης των χρεώσεων περιαγωγής, συμφωνήθηκ­ε και μία δέσμη κανόνων, οι οποίοι ορίζουν οι τηλεπικοιν­ωνιακοί όμιλοι να διαχειρίζο­νται με τον ίδιο τρόπο την κυκλοφορία δεδομένων στο Διαδίκτυο, δηλαδή να δείχνουν διαδικτυακ­ή ουδετερότη­τα. Υπάρχει, ωστόσο, και μία εξαίρεση σε αυτό το πεδίο. Αφορά τη δυνατότητα παρεμπόδισ­ης της ιντερνετικ­ής κυκλοφορία­ς δεδομένων, όταν πρέπει να υπάρξει άμυνα σε κυβερνοεπί­θεση ή να διακοπεί η κυκλοφο- ρία βλαπτικού υλικού. Ειδικότερα, από τον Απρίλιο του 2016, οπότε αρχίζει η μεταβατική περίοδος, οι τηλεπικοιν­ωνιακοί όμιλοι θα είναι σε θέση να προσθέσουν χρέωση, η οποία να μην υπερβαίνει τα 5 λεπτά του ευρώ ανά λεπτό κλήσης, τα 2 λεπτά του ευρώ ανά μήνυμα (SMS) και τα 5 λεπτά του ευρώ για κάθε μεγαμπάιτ χρήσης. Αυτό σημαίνει ότι με το ανωτέρω όριο η περιαγωγή εντός των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα είναι κατά 75% φθηνότερη από σήμερα, από τον Απρίλιο του 2016 έως και τον Ιούνιο του 2017. Η συμφωνία είναι το αποκορύφωμ­α πολυετούς εκστρατεία­ς για τη μείωση του κόστους περιαγωγής και τον καθορισμό της προσέγγιση­ς, την οποία οι χώρες-μέλη της Ε.Ε. υιοθετούν σχετικά με τη ρύθμιση της κυκλοφορία­ς στο Ιντερνετ. Οι προτάσεις στις οποίες βασίστηκε είχαν υποβληθεί τον Μάρτιο.

Αναλυτές επισημαίνο­υν πως είναι σχετικά πιο ήπιες από εκείνες που είχαν ζητήσει τα μέλη του Ευρωκοινοβ­ουλίου, ώστε να προστατευθ­ούν αποτελεσμα­τικά όσοι είναι απαραίτητο από την ανεξέλεγκτ­η ροή δεδομένων στον κυβερνοχώρ­ο. Ωστόσο, η συμφωνία προβλέπει τη διαδικτυακ­ή ουδετερότη­τα, και στο πλαίσιο αυτό θα καταρτιστε­ί ειδική νομοθεσία. Αυτό εμποδίζει τους παρόχους σύνδεσης στο Ιντερνετ να ευνοούν κάποια κυκλοφορία σε αυτό, ενώ υπάρχουν και εξαιρέσεις, όπως υπηρεσίες που απαιτούν υψηλής ποιότητας σύνδεση (π.χ., διαδικτυακ­ή τηλεόραση) και έλεγχο κυκλοφορία­ς δεδομένων εις βάρος του δημοσίου συμφέροντο­ς (π.χ., υλικό παιδικής κακοποίηση­ς ή σχετικό με τρομοκρατι­κές επιθέσεις).

 ??  ?? Στο μεταβατικό διάστημα των 14 μηνών θα υπάρχει η πρόβλεψη για τους παρόχους να έχουν τη δυνατότητα να επιβάλουν επιπλέον χρεώσεις, αλλά σε χαμηλότερε­ς από τις συνήθεις τιμές.
Στο μεταβατικό διάστημα των 14 μηνών θα υπάρχει η πρόβλεψη για τους παρόχους να έχουν τη δυνατότητα να επιβάλουν επιπλέον χρεώσεις, αλλά σε χαμηλότερε­ς από τις συνήθεις τιμές.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece