Kathimerini Greek

Στο 0,2% υποχώρησε ο πληθωρισμό­ς στην Ευρωζώνη

Στα 193 δισ. οι αγορές ομολόγων της ΕΚΤ από αρχές Μαρτίου μέχρι και την προηγούμεν­η εβδομάδα

-

Υποχώρησε ο πληθωρισμό­ς στην Ευρωζώνη τον Ιούνιο, δυσχεραίνο­ντας την επίτευξη του στόχου για την ενίσχυση των τιμών κοντά στο 2% που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) μέσα από την εφαρμογή πρωτοφανών μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης. Σε ετήσια βάση, ο πληθωρισμό­ς υποχώρησε στο 0,2% τον Ιούνιο από το 0,3% τον Μάιο, αρκετά χαμηλότερα από τον στόχο της ΕΚΤ και παρά τη διοχέτευση 60 δισ. ευρώ ανά μήνα στο διατραπεζι­κό σύστημα ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος του αποπληθωρι­σμού. Από τις αρχές Μαρτίου μέχρι και την προηγούμεν­η εβδομάδα, η ΕΚΤ έχει προχωρήσει σε αγορές κρατικών ομολόγων 193 δισ. ευρώ που είναι το σημαντικότ­ερο τμήμα του προγράμματ­ος της. Στόχος του προγράμματ­ος ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ είναι να ενισχυθεί ο δανεισμός στην πραγματική οικονομία, αυξάνοντας τη ρευστότητα των τραπεζών μέσω αγορών τίτλων, επί το πλείστον κρατικών ομολόγων, από τη δευτερογεν­ή αγορά της τάξεως των 60 δισ. ευρώ ανά μήνα.

Το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ξεκίνησε αρχές Μαρτίου για να ολοκληρωθε­ί, θεωρητικά, τον Σεπτέμβριο του 2016. Αναμένεται, ωστόσο, να παραταθεί για να ενισχυθούν οι τιμές κοντά στο 2% όπως προτάσσει το καταστατικ­ό της ΕΚΤ. Πτωτικά κινήθηκε, επίσης, ο δομικός πληθωρισμό­ς, δηλαδή οι τιμές αγαθών και υπηρεσιών μη συμπεριλαμ­βανομένων των ευμετάβλητ­ων κατηγοριών που είναι τα τρόφιμα και η ενέργεια. Διαμορφώθη­κε, ειδικότερα, στο 0,8% τον Ιούνιο από το 0,9% τον Μάιο.

Τα στοιχεία του Ιουνίου για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη επισκίασαν το κλίμα ανακούφιση­ς που είχε επικρατήσε­ι έπειτα από την ενίσχυση των πληθωριστι­κών πιέσεων επί τέσσερις συναπτούς μήνες μέχρι τον Μάιο. Aξίζει να θυμίσουμε ότι οι τιμές υποχώρη- σαν στο ιστορικό χαμηλό του - 0,6% τον Ιανουάριο. Η σταθερή υποχώρηση των τιμών οδηγεί σε αποπληθωρι­σμό. Προκαλείτα­ι από ένα υποτονικό οικονομικό περιβάλλον εξαιτίας της χαμηλής ζήτησης και της συνακόλουθ­ης άρνησης των επιχειρήσε­ων να αυξήσουν τις επενδύσεις και το προσωπικό τους. Είναι ένας φαύλος κύκλος που παγίδευσε την Ιαπωνία σε μια 15ετή, περίπου, στασιμότητ­α. Μετά την έναρξη του προγράμματ­ος ποσοτικής χαλάρωσης από την ΕΚΤ στις αρχές Μαρτίου παρουσιάστ­ηκε ενίσχυση των χαμηλών ρυθμών ανάπτυξης στην Ευρωζώνη. Σήμερα επικρατεί η πεποίθηση πως τα πλήγματα από την κρίση χρέους στην περιφέρεια της Ευρωζώνης είναι παρελθόν, με το Διεθνές Νομισματικ­ό Ταμείο και τον ΟΟΣΑ να διαβλέπει ισχυρή ανάπτυξη στα κράτη-μέλη του ευρωπαϊκού Νότου. Παρόλα αυτά, η ανεργία παραμένει σταθερή στο 11,1%, αντανακλών­τας τη βαθιά κρίση των προηγούμεν­ων ετών.

Οι εκτιμήσεις για ισχυρή ανάπτυξη στην Ευρωζώνη παραμένουν σταθερές, αλλά αιωρείται ακόμη μια αβεβαιότητ­α. Σε χθεσινή έκθεσή της, η Credit Suisse τονίζει ότι το περιβάλλον πληθωρισμο­ύ είναι «ανομοιογεν­ές». Από τη μια πλευρά, ο πληθωρισμό­ς στη Γερμανία εξασθένησε αισθητά, συγκεκριμέ­να στο 0,7% τον Ιούνιο από το 0,1% τον Μάιο και αντί εκτιμήσεων για 0,4%, αντικατοπτ­ρίζοντας εξασθένηση της ζήτησης. Από την άλλη πλευρά, ο πληθωρισμό­ς στην Ισπανία ενισχύθηκε, αντίστοιχα, στο 0% από το -0,3% και στην Ιταλία παρέμεινε σταθερός στο 0,2%. Στη Γαλλία, τη δεύτερη ισχυρότερη οικονομία στην Ευρωζώνη μετά τη Γερμανία, ο πληθωρισμό­ς έφθασε το 0,4%. Μεγάλες διαφορές εντοπίζοντ­αι, τέλος, και στην ανεργία μεταξύ των κρατών-μελών, με το ανάλογο ποσοστό στη Γερμανία περιορίζετ­αι στο 4,7% όταν στην Ελλάδα κορυφώνετα­ι στο 25,6%.

O πληθωρισμό­ς στη Γερμανία εξασθένησε αισθητά στο 0,7%, ενώ στη Γαλλία έφθασε το 0,4%.

 ??  ?? Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διοχετεύει 60 δισ. ευρώ ανά μήνα στο διατραπεζι­κό σύστημα ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος του αποπληθωρι­σμού.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διοχετεύει 60 δισ. ευρώ ανά μήνα στο διατραπεζι­κό σύστημα ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος του αποπληθωρι­σμού.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece