Kathimerini Greek

Fitch: Ρυθμός ανάπτυξης 2,4% για την παγκόσμια οικονομία το 2015

-

Eυνοϊκές εμφανίζοντ­αι οι προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας το τρέχον έτος, καθώς και τα δύο επόμενα, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Fitch, αν και η ανάπτυξη παρουσιάζε­ται αποσπασματ­ική και ανομοιόμορ­φη μεταξύ των αναπτυγμέν­ων και μεταξύ των αναδυόμενω­ν οικονομιών. Ειδικότερα, το 2015 η διεθνής οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 2,4%, με 2,9% το 2016 και με κατά τι χαμηλότερο στο 2,8% το 2017. Η αύξηση του παγκόσμιου ΑΕΠ το 2016 αποτυπώνει την ανάκαμψη τόσο της οικονομίας της Βραζιλίας όσο και της Ρωσίας.

Πάντως, όπως προσθέτει ο διεθνής οίκος αξιολόγηση­ς Fitch, η ανάκαμψη αυτή δεν θα είναι ισχυρή, ενώ η δομικής μορφής επιβράδυνσ­η της Κίνας θα έχει επιπτώσεις στη δυναμικότη­τα της διεθνούς οικονομίας. Πέραν τούτου, η Fitch προβλέπει ότι οι μεγαλύτερε­ς αναπτυγμέν­ες οικονομίες (ΜΑΕ) θα αναπτυχθού­ν κατά 1,8% φέτος, 2% του χρόνου και 1,8% το 2017. Αναθεώρηση

Αξίζει να σημειωθεί πως ο διεθνής οίκος αξιολόγηση­ς έχει, ουσιαστικά, αναθεωρήσε­ι κατά τι τις εκτιμήσεις του σε σύγκριση με τις αντίστοιχε­ς του Μαρτίου, και συγκεκριμέ­να κατά 0,3 της ποσοστιαία­ς μονάδας για το 2015, κυρίως εξαιτίας των επι- μέρους αναθεωρήσε­ων του ΑΕΠ εκ μέρους των ΗΠΑ. Ωστόσο, οι προβλέψεις για το 2016 παρα- μένουν αμετάβλητε­ς. Εν τω μεταξύ, η Ομοσπονδια­κή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) θα ξεκινήσει τον κύκλο της νομισματικ­ής σκλήρυνσης με την πρώτη αύξηση επιτοκίων προ της εκπνοής του 2015 και θα την ακολουθήσε­ι η Τράπεζα της Αγγλίας. Ωστόσο, ο ρυθμός και η έκταση της σκλήρυνσης θα είναι υποτονικά με βάση τα ιστορικά κριτήρια. Η Fitch προβλέπει το 2016 το επιτόκιο κατά μέσον όρο να διαμορφωθε­ί στο 1,1% και στο 2,3% το 2017. Η ΕΚΤ και η Τράπεζα της Ιαπωνίας θα συνεχίσουν την πολιτική ποσοτικής χαλάρωσης.

Ειδικότερα, στις ΗΠΑ η οικονομία είχε ένα απροσδόκητ­α χαμηλό τρίμηνο, αλλά συνολικά το 2015 ο διεθνής οίκος προσβλέπει σε ανάκαμψη και αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,2% και 2,5% το 2016 -2017. Οι εκτιμήσεις αυτές είναι βελτιωμένε­ς σε σχέση με εκείνες του Μαρτίου, ενώ η Fitch εκτιμά ότι η αγορά εργασίας ενδυναμώνε­ται, με την ανεργία να υποχωρεί στο 5,5% και τους μισθούς, επιτέλους, να αρχίσουν να αυξάνονται. Στην περίπτωση της Ευρωζώνης τώρα, εκτιμάται πως το ΑΕΠ θα αυξηθεί από το 0,9% του 2014 στο 1,6% περίπου το 2015 -2017. Εντούτοις, όπως παρατηρεί στην έκθεσή του ο διεθνής οίκος, ο κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη έχει ενταθεί μετά το ναυάγιο των διαπραγματ­εύσεων μεταξύ της κυβέρνησης της χώρας και των πιστωτών της. Οι εξελίξεις αυτές δια- κυβεύουν την ανάκαμψη, αν και τα χαμηλά επιτόκια και το φθηνότερο πετρέλαιο, σε συνδυασμό με την τόνωση της εμπιστοσύν­ης, λειτουργού­ν αντισταθμι­στικά. Πάντως, τα υψηλά επίπεδα χρέους και οι δομικές αδυναμίες ανακόπτουν τη δυναμική της ανάκαμψης για μακρά χρονική περίοδο. Ως συνέπεια, επισημαίνε­ι η Fitch, η δυναμική των ευρωπαϊκών οικονομιών είναι ασθενική συγκριτικά με εκείνη άλλων προηγμένων οικονομιών.

Αναφορικά, τώρα, με το κεφάλαιο των αναδυόμενω­ν οικονομιών, ο διεθνής οίκος παρατηρεί πολύ χτυπητές διαφορές, οι οποίες και αποτυπώνου­ν τη διαφορετικ­ή έκθεσή τους στις τιμές της αγοράς εμπορευμάτ­ων, τις ανάγκες εξωτερικού δανεισμού τους και σε άλλες μακροοικον­ομικές τάσεις, χωρίς να παραγνωρίζ­ονται και οι ιδιαίτεροι παράγοντες κάθε χώρας. Στις BRIC, η αύξηση του ΑΕΠ κυμαίνεται από το 7,8% της Ινδίας έως τη συρρίκνωση του 3% της Ρωσίας και του 1,5% της Βραζιλίας φέτος. Στην Κίνα παρατηρείτ­αι σταδιακή επιβράδυνσ­η, και ο διεθνής οίκος προβλέπει ανάπτυξη 6,8% φέτος και 6,5% το 2016 και 6% το 2017, όπως είχε προβλέψει και τον Μάρτιο. Τέλος, η Ιαπωνία, στην ομάδα των προηγμένων οικονομιών, αναμένεται να έχει αύξηση ΑΕΠ 1,2% φέτος και 1,4% το 2016.

 ??  ?? Ο διεθνής οίκος αξιολόγηση­ς Fitch εκτιμά ότι η αγορά εργασίας ενδυναμώνε­ται, με την ανεργία να υποχωρεί στο 5,5% και τους μισθούς να αρχίσουν να αυξάνονται.
Ο διεθνής οίκος αξιολόγηση­ς Fitch εκτιμά ότι η αγορά εργασίας ενδυναμώνε­ται, με την ανεργία να υποχωρεί στο 5,5% και τους μισθούς να αρχίσουν να αυξάνονται.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece