Kathimerini Greek

«Αναιμικός» ο δανεισμός στην Κεντρική και ΝΑ Ευρώπη

-

Στο 6% του ΑΕΠ μειώθηκε ο δανεισμός των δυτικών τραπεζών στις οικονομίες της Κεντρικής, Ανατολικής και Νοτιοανατο­λικής Ευρώπης από την τελευταία χρηματοπισ­τωτική κρίση έως τα τέλη του 2014, σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Νομισματικ­ού Ταμείου (ΔΝΤ). Παρ’ όλα αυτά, η εν λόγω τάση φαίνεται να αντιστρέφε­ται από τις αρχές του 2015 λόγω, εν μέρει, της έναρξης του προγράμματ­ος ποσοτικής χαλάρωσης στην Ευρωζώνη από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), που φαίνεται να επηρεάζει θετικά και τις αγορές πίστωσης στην υπόλοιπη Ευρώπη, τονίζει το Ταμείο. Από την άλλη πλευρά, αναλυτές της αγοράς στρέφουν την προσοχή τους σε πιθανές επιπτώσεις της ελληνικής κρίσης στα τραπεζικά συστήματα των χωρών στην ανατολική Ευρώπη, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της «Wall Street Journal».

Το ΔΝΤ τονίζει ότι, εξαιρουμέν­ης της Ρωσίας και της Τουρκίας, των μεγαλύτερω­ν οικονομίων στην ευρύτερη περιοχή της κεντρικής, ανατολικής και νοτιοανατο­λικής Ευρώπης, η χορήγηση πιστώσεων από τη χρηματοπισ­τωτική κρίση του 2008 έως τα τέλη του 2014 συρρικνώθη­κε κατά 12%. Κάτι τέτοιο προδίδει την έκταση των επιπτώσεων από την κατάρρευση της Lehman Brothers. Όπως επισημαίνε­ται από το ΔΝΤ, παρουσίαστ­ηκε αύξηση στην παροχή πιστώσεων από τα τέλη του 2014 στην Τουρκία, τη Ρωσία και την Πολωνία, αν και ο δανεισμός «παραμένει αναιμικός». Μεγάλη υποχώρηση του δανεισμού εμφανίστηκ­ε στην Ουκρανία που διανύει ιδιαίτερα δυσμενή περίοδο σε πολιτικό και κατ΄ επέκταση σε οικονομικό επίπεδο. Σημαντική είναι, επίσης, η συρρίκνωση της πίστωσης προς τις επιχειρήσε­ις στη Σλοβενία και τη Βουλγαρία, τονίζει το ΔΝΤ. Όλο και περισσότερ­ες τράπεζες τονίζουν ότι υπάρχουν ενδείξεις σταθεροποί­ησης και επιλεκτική­ς επέκτασης της έκθεσής τους σε αυτές τις χώρες, ενώ παρατηρείτ­αι ενίσχυση της ζήτησης για δάνεια. Παράλληλα παρατηρείτ­αι βελτίωση στα μη εξυπηρετού­μενα δάνεια. Ειδικότερα, όπως σχολιάζετα­ι στην έρευνα του ΔΝΤ, τα ποσοστά των μη εξυπηρετού­μενων δανείων στις θυγατρικές ξένων τραπεζών υποχώρησαν στο 30% των συνολικών χαρτοφυλακ­ίων από το τέταρτο τρίμηνο του 2014 έως το πρώτο τρίμηνο του 2015, από το 50% που ίσχυε στην προηγούμεν­η έκθεση του ΔΝΤ, τον Σεπτέμβριο του 2014. Εκφράζοντα­ι, ωστόσο, ανησυχίες για τυχόν αλυσιδωτές αντιδράσει­ς στις χώρες των Βαλκανίων από την ελληνική κρίση, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της «Wall Street Journal». Στη Βουλγαρία, τράπεζες ελληνικών συμφερόντω­ν ελέγχουν πάνω από το ένα πέμπτο του κλάδου στη γείτονα χώρα. Εκτεταμένη είναι, παράλληλα, η παρουσία των ελληνικών τραπεζών στη Ρουμανία, τα Σκόπια, την Αλβανία και τη Σερβία. Για παράδειγμα, η Κεντρική Τράπεζα της Σερβίας περίορισε τις συναλλαγές τραπεζών από τις μητρικές τους στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι αυτά τα μέτρα είναι προσωρινά.

Αναλυτές της Royal Bank of Scotland επισημαίνο­υν στην αμερικανικ­ή εφημερίδα ότι η μεγάλη παρουσία των ελληνικών τραπεζών στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία καθιστούν τις δύο χώρες πιο ευάλωτες από τις υπόλοιπες στην ευρύτερη περιοχή.

«Ανησυχίες για τυχόν αλυσιδωτές αντιδράσει­ς στις χώρες των Βαλκανίων από την ελληνική κρίση».

 ??  ?? Eκθεση του ΔΝΤ για τον δανεισμό των δυτικών τραπεζών στις οικονομίες της Κεντρικής, Ανατολικής και Νοτιοανατο­λικής Ευρώπης.
Eκθεση του ΔΝΤ για τον δανεισμό των δυτικών τραπεζών στις οικονομίες της Κεντρικής, Ανατολικής και Νοτιοανατο­λικής Ευρώπης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece