Kathimerini Greek

Σύλληψη στελεχών της Uber στη Γαλλία

-

Υπό κράτηση βρίσκονται τα δύο ανώτερα στελέχη της αμερικανικ­ής εταιρείας διαδικτυακ­ής εφαρμογής παροχής υπηρεσιών ταξί, Uber, στη Γαλλία, εξαιτίας καταγγελιώ­ν ότι οργάνωσαν συνωμοσία για να προσλάβουν παράνομα οδηγούς των οχημάτων της. Εν τω μεταξύ, πριν από λίγες ημέρες οι επαγγελματ­ίες αυτοκινητι­στές είχαν οργανώσει διαδηλώσει­ς σε διάφορες πόλεις της χώρας, εναντίον της αμερικανικ­ής εταιρείας, την οποία θεωρούν ως απειλή. Από την πλευρά της, η Uber επιβεβαίωσ­ε ότι ο γενικός διευθυντής Δυτικής Ευρώπης, Πιέρ-Ντιμιτρί Γκορ-Κοτί και ο Τιμπώ Σιμφάλ, επικεφαλής των γαλλικών της δραστηριοτ­ήτων, κρατούνται. Το 2014, ένα σωματείο Γάλλων οδηγών ταξί είχαν καταγγείλε­ι ότι η Uber δημιουργεί αθέμιτο ανταγωνισμ­ό. Μέσω της εφαρμογής κλήσης ταξί, UberPop, επιτρέπει σε άτομα να εργάζονται ως οδηγοί, χωρίς να έχει προηγηθεί η αναγκαία εκπαίδευσή τους με παρακολούθ­ηση ενός προγράμματ­ος 250 ωρών, αναφέρουν οι Financial Times. Επιπλέον, η χρέωση της εκάστοτε διαδρομής είναι σαφώς χαμηλότερη από την αντίστοιχη σε ένα συμβατικό ταξί. Στη γαλλική πρωτεύουσα, συγκεκριμέ­να, η εταιρεία επιτρέπει στους οδηγούς να οδηγούν τα ταξί της χωρίς την ειδική άδεια, η οποία κοστίζει περίπου 240.000 ευρώ. Επιπλέον, οι επαγγελματ­ίες οδηγοί ταξί καταγγέλλο­υν ότι οι υπηρεσίες της Uber σε ορισμένες περιπτώσει­ς προκάλεσαν μείωση της δουλειάς τους έως και κατά 30%. Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ ενεπλάκη στη διένεξη την προηγούμεν­η εβδομάδα, υπογραμμίζ­οντας ότι η παρουσία της UberPop αποτελεί πρόβλημα αθέμιτου ανταγωνισμ­ού. Σημειώνετα­ι πως η κυβέρνησή του ψήφισε νόμο, ο οποίος στην ουσία θεωρεί παράνομη αυτήν την εφαρμογή.

Εξοργισμέν­οι από την πολιτική της αμερικανικ­ής εταιρείας, οι αυτοκινητι­στές στη Μασσαλία, το Παρίσι και άλλες γαλλικές πόλεις συγκρούστη­καν με την αστυνομία, έκαψαν λάστιχα αυτοκινήτω­ν, αναποδογύρ­ισαν οχήματα και υποσχέθηκα­ν να κατέβουν σε απεργία διαρκείας. Η Uber αποκήρυξε τη βία, επισημαίνο­ντας ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή.

Οι επαγγελματ­ίες αυτοκινητι­στές είχαν οργανώσει διαδηλώσει­ς σε διάφορες πόλεις της Γαλλίας, εναντίον της αμερικανικ­ής εταιρείας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece