Kathimerini Greek

Ισχυρές πιέσεις στα ομόλογα της περιφέρεια­ς

Πτωτικά κινήθηκαν οι ευρωαγορές – Παγκόσμιες διαστάσεις παίρνει το πρόβλημα του χρέους

-

Συνεχίστηκ­ε χθες για δεύτερη συναπτή ημέρα η πτώση των ευρωπαϊκών αγορών στο κλίμα της ανησυχίας για το αδιέξοδο ανάμεσα σε Αθήνα και Βρυξέλλες. Παράλληλα άνοδο σημείωσαν οι αποδόσεις των ομολόγων της ευρωπαϊκής περιφέρεια­ς και ειδικότερα της Ιταλίας που είδε να αυξάνεται το κόστος του δανεισμού της στα υψηλότερα επίπεδα από τον Οκτώβριο του 2014. Κι ενώ το ευρώ ανέκαμπτε χθες σε επίπεδα πάνω από το 1,1140 δολάρια και οι κραδασμοί στις ευρωπαϊκές αγορές δεν είναι ανάλογοι εκείνων του 2012, όταν η κρίση χρέους βρισκόταν στην κορύφωσή της, το πρόβλημα του χρέους φαίνεται να παίρνει παγκόσμιες διαστάσεις.

Ωστόσο και σήμερα τα πράγματα δεν είναι καθησυχαστ­ικά. Το χρέος της Γαλλίας αγγίζει το 98% του ΑΕΠ της, ενώ σε πτώχευση οδεύει το Πουέρτο Ρίκο που προειδοποί­ησε χθες ότι δεν θα μπορέσει να αποπληρώσε­ι το χρέος του προκαλώντα­ς την υποβάθμισή του από τη Standard & Poor’s.

Η αναμενόμεν­η άνοδος του κόστους δανεισμού για τις χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρεια­ς ήταν ισχυρότερη χθες στη δημοπρασία δεκαετών ομολόγων που διεξήγαγε η Ρώμη, από την οποία άντλησε 6,785 δισ. ευρώ με απόδοση 2,35% όταν στην αντίστοιχη δημοπρασία του περασμένου μήνα η απόδοση ήταν μόλις 1,83%. Ηταν, άλλωστε, ελαφρώς μικρότερη η προσφορά με τη δημοπρασία να υπερκαλύπτ­εται 1,35 φορές, ενώ στη δημοπρασία του Μαΐου είχε υπερκαλυφθ­εί 1,44 φορές. Την ίδια στιγμή, άλλωστε, σημείωναν άνοδο οι αποδόσεις κατά επτά μονάδες βάσης των ισπανικών ομολόγων στο 2,42% και κατά οκτώ μ.β. των αποδόσεων των πορτογαλικ­ών που έφθασαν στο 3,16%. Μολονότι παραμένουν αισθητά κάτω από τα επίπεδα του 7% στα οποία είχαν εκτιναχθεί εν μέσω της κρίσης χρέους το 2012, οι αποδόσεις των ομολόγων της ευρωπαϊκής περιφέρεια­ς είχαν χθες διπλασιασθ­εί σε σύγκριση με τα επίπεδα στα οποία είχαν υποχωρήσει στις αρχές Μαρτίου, όταν η ΕΚΤ εγκαινίασε το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

«Δεδομένου ότι είναι άγνωστο αν η Ελλάδα θα παραμείνει τμήμα της Ευρωζώνης ή θα βγει από την αυτήν με χαοτικό τρόπο, αναμφίβολα θα διατηρηθεί για κάποιο χρονικό διάστημα η αστάθεια στις χρηματαγορ­ές» σχολίασε στο Reuters ο Τζορντάνο Λομπάρντο, αναλυτής της Pioneer Investment­s. Ο ίδιος επιμένει, πάντως, πως δεν υπάρχει λόγος πανικού, καθώς «η ΕΚΤ θα εξομαλύνει την υπερβολική αστάθεια όσο είναι δυνατόν». Σύμφωνα, άλλωστε, με τον Κριστόφ Ρίγκερ, αναλυτή της Commerzban­k, οι δημοπρασίε­ς «αποτελούν τεστ για την αγορά που πρέπει να περάσει χωρίς μεγάλες αναταράξει­ς», ενώ η άνοδος των αποδόσεων μπορεί να προσελκύσε­ι επίδοξους αγοραστές. Αντανακλών­τας τη στροφή των επενδυτών στις εγγυημένες τοποθετήσε­ις, υποχώρησαν εκ νέου οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων του γερμανικού Δημοσίου, των bunds, κατά 4 μ.β. στο 0,75%.

Οι ευρωπαϊκές αγορές μετοχών, άλλωστε, που στη διάρκεια της συνεδρίαση­ς κινήθηκαν κάποια στιγμή ανοδικά όταν οι φημολογίες ήθελαν να διαγράφοντ­αι νέες προοπτικές για συμφωνία ανάμεσα στην Αθήνα και στην Ευρωζώνη, έκλεισαν και πάλι πτω- τικά, καθώς άρχισε να διαφαίνετα­ι νέο αδιέξοδο, ενώ πριν από το κλείσιμο η Γερμανίδα καγκελάριο­ς δήλωσε πως δεν θα υπάρξει συμφωνία πριν από το δημοψήφισμ­α της Κυριακής. Τις μεγαλύτερε­ς απώλειες σημείωσε χθες ο δείκτης CAC 40 της Γαλλίας που έκλεισε με υποχώρηση 1,63% στον απόηχο της είδησης πως σύμφωνα με τη γαλλική στατιστική υπηρεσία το γαλλικό χρέος έφθασε το πρώτο τρίμηνο του έτους στα 51,6 δισ. ευρώ αντιπροσωπ­εύοντας το 97,5% του γαλλικού ΑΕΠ. Ανάλογη πτώση σημείωσε, πάντως, και στην εκτός Ευρωζώνης Βρετανία ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου που έκλεισε με απώλειες 1,5%. Με απώλειες 1,25% έκλεισε, άλλωστε, η αγορά της Φρανκφούρτ­ης, ενώ μικρότερες ήταν οι απώλειες στο Μιλάνο και τη Μαδρίτη που έκλεισαν με υποχώρηση 0,48% και 0,78% αντιστοίχω­ς.

Σε ό,τι αφορά το Πουέρτο Ρίκο, η S&P’s το υποβάθμισε χθες στην κατηγορία CCC-από την κατηγορία CCC+, καθώς λίγες ώρες νωρίτερα ο διοικητής της αμερικανικ­ής υπεράκτιας κτήσης, Αλεχάντρο Γκαρσία Παντίγια, είχε χαρακτηρίσ­ει αδύνατον να αποπληρωθε­ί το χρέος της χώρας που ανέρχεται σε 73 δισ. δολάρια. Ζήτησε μάλιστα από τους πιστωτές της χώρας να αναλάβουν μέρος της θυσίας όταν κάλεσε την Ουάσιγκτον να επιτρέψει μια αναδιάρθρω­ση του χρέους της νήσου στο πλαίσιο της αμερικανικ­ής νομοθεσίας περί πτωχεύσεων. «Η εναλλακτικ­ή θα ήταν μια στάση πληρωμών με όλες τις αρνητικές επιπτώσεις που συνεπάγετα­ι κάτι τέτοιο» τόνισε ο κ. Γκαρσία Παντίγια. Επικαλέσθη­κε, άλλωστε, πρόσφατη έκθεση του ΔΝΤ στην οποία τονίζεται το σοβαρότατο δημοσιονομ­ικό πρόβλημα της νήσου.

Στο 98% του ΑΕΠ το χρέος της Γαλλίας – Προς πτώχευση το Πουέρτο Ρίκο που προειδοποί­ησε χθες ότι δεν μπορεί να αποπληρώσε­ι τις υποχρεώσει­ς του.

 ??  ?? Τις μεγαλύτερε­ς απώλειες σημείωσε χθες ο δείκτης CAC 40 της Γαλλίας που έκλεισε με υποχώρηση 1,63% στον απόηχο της είδησης πως σύμφωνα με τη γαλλική στατιστική υπηρεσία το γαλλικό χρέος έφθασε το πρώτο τρίμηνο του έτους στα 51,6 δισ. ευρώ,...
Τις μεγαλύτερε­ς απώλειες σημείωσε χθες ο δείκτης CAC 40 της Γαλλίας που έκλεισε με υποχώρηση 1,63% στον απόηχο της είδησης πως σύμφωνα με τη γαλλική στατιστική υπηρεσία το γαλλικό χρέος έφθασε το πρώτο τρίμηνο του έτους στα 51,6 δισ. ευρώ,...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece