Kathimerini Greek

Πράσινο φως από το Πεκίνο στα Ταμεία να επενδύουν και σε μετοχές

-

Επιτρέποντ­ας στα συνταξιοδο­τικά ταμεία της Κίνας να επενδύουν εφεξής το 30% των αποθεματικ­ών τους σε μετοχές, τιτλοποιημ­ένα δάνεια, προθεσμιακ­ά συμβόλαια, funds και σε έργα υποδομής, το Πεκίνο επέτυχε χθες να αντιστρέψε­ι τη θεαματική πτώση στην οποία είχαν οδηγηθεί τη Δευτέρα τα χρηματιστή­ρια της χώρας και να επαναφέρει την ευφορία στην κινεζική αγορά. Επρόκειτο για την πλέον δυναμική παρέμβασή του που συνεπάγετα­ι ότι θα διοχετευθε­ί στην κινεζική αγορά ρευστότητα ύψους τουλάχιστο­ν 600 δισ. γουάν, ποσό αντίστοιχο των 97 δισ. δολαρίων. Στο ποσό αυτό ανέρχεται το 30% των αποθεματικ­ών των κινεζικών συνταξιοδο­τικών ταμείων που εκτιμάται ότι υπερβαίνου­ν τα δύο τρισ. γουάν, ποσό αντίστοιχο των 322 δισ. δολαρίων.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας, η κινεζική αγορά αντέδρασε με μια θεαματική αντιστροφή της πορείας των δεικτών: ο δείκτης της αγοράς της Σαγκάης, που κάποια στιγμή υποχωρούσε μέχρι και κατά 5,1%, έκλεισε τελικά με κέρδη 5,5%. Ο δείκτης του χρηματιστη­ρίου της Σεντζέν, που είχε κλείσει τη συνεδρίαση της Δευτέρας με απώλειες 6,1%, έκλεισε χθες με κέρδη 4,8% ενώ ο δείκτης ChiNext, το πλησιέστερ­ο κινεζικό ανάλογο του Nasdaq, έκλεισε με κέρδη 6,4% μία ημέρα μετά τη συνε- δρίαση στην οποία είχε σημειώσει απώλειες 8%. Αναλυτές της αγοράς προεξοφλού­ν σταθεροποί­ηση των κινεζικών χρηματιστη­ρίων χάρη στην ένεση ρευστότητα­ς από τα συνταξιοδο­τικά ταμεία, που όπως τόνισε στους Financial Times ο Βεν Μπιν ερευνητής στην China Minsheng Banking, είναι «μακροπρόθε­σμοι επενδυτές με σημαντική ρευστότητα και θα συνεισφέρο­υν σε μια βιώσιμη, υγιή ανάπτυξη της αγοράς».

Η απόφαση του Πεκίνου να απελευθερώ­σει τη διαχείριση των αποθεματικ­ών των συνταξιοδο­τικών ταμείων έπεται συζητήσεων ετών γύρω από το θέμα. Ως τώρα τα κινεζικά συνταξιοδο­τικά ταμεία μπορούσαν να τοποθετούν τα αποθεματικ­ά τους μόνον σε επενδύσεις θεωρούμενε­ς ασφαλείς όπως τα ομόλογα του αμερικανικ­ού Δημοσίου και οι τραπεζικές καταθέσεις. Οι υποστηρικτ­ές της απελευθέρω­σης τόνιζαν πως οι διαχειριστ­ές των αποθεματικ­ών θα έχουν τη δυνατότητα να επιδιώξουν υψηλότερες αποδόσεις για τους δικαιούχου­ς των ταμείων και να διασφαλίσο­υν τις μελλοντικέ­ς συντάξεις, καθώς η Κίνα αν- τιμετωπίζε­ι ήδη πρόβλημα γήρανσης του πληθυσμού της και τη συνεπακόλο­υθη επιβάρυνση του συνταξιοδο­τικού και ασφαλιστικ­ού της συστήματος.

Ισχύει, όμως, εξίσου ότι η αγορά της Κίνας ουσιαστικά χειραγωγεί­ται από το Πεκίνο που συχνά επιστρατεύ­ει χρήμα του κράτους για να τονώσει το χρηματιστή­ριο. Εχουν, άλλωστε, καταγραφεί περιπτώσει­ς στις οποίες η χειραγώγησ­η ήταν εμφανής όπως το 2007 όταν η αγορά της Σαγκάης κάλπαζε με ιλιγγιώδη άνοδο. Τότε το κινεζικό υπουργείο Οικονομικώ­ν αύξησε τον φόρο των συναλλαγών για να αποτρέψει μια υπερθέρμαν­ση της αγοράς και τον κατήργησε όταν άρχισε η κατάρρευση με την παγκόσμια χρηματοπισ­τωτική κρίση το 2008. Εκτιμάται, έτσι, από παράγοντες της αγοράς ότι οι κινεζικές αρχές ενδέχεται να καταφύγουν σε πρόσθετα μέτρα για να αποτρέψουν μια νέα πτώση της αγοράς. Ισως αναστείλου­ν κάποιες αρχικές δημόσιες εγγραφές, καθώς ο μεγάλος αριθμός τούς τελευταίου­ς μήνες απορρόφησε τη ρευστότητα από την αγορά.

 ??  ?? Θα διοχετευθε­ί στην κινεζική αγορά ρευστότητα ύψους 97 δισ. δολαρίων. Μετά την ανακοίνωση η κινεζική αγορά αντέδρασε με μια θεαματική αντιστροφή της πτώσης: ο δείκτης της αγοράς της Σαγκάης, που κάποια στιγμή υποχωρούσε μέχρι και κατά 5,1%, έκλεισε...
Θα διοχετευθε­ί στην κινεζική αγορά ρευστότητα ύψους 97 δισ. δολαρίων. Μετά την ανακοίνωση η κινεζική αγορά αντέδρασε με μια θεαματική αντιστροφή της πτώσης: ο δείκτης της αγοράς της Σαγκάης, που κάποια στιγμή υποχωρούσε μέχρι και κατά 5,1%, έκλεισε...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece