Kathimerini Greek

Εφιάλτης συνταξιούχ­ων για τα 120 ευρώ

Σε συνέχεια της ταλαιπωρία­ς, χιλιάδες συνταξιούχ­οι στήθηκαν χθες στις ουρές

- Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΦΩΤΙΑΔΗ

Η εικόνα με τον υποβασταζό­μενο ηλικιωμένο και την στα όρια της κατάρρευση­ς γυναίκα περιγράφει με τον πιο εύγλωττο τρόπο την ταλαιπωρία που υπέστησαν χιλιάδες συνταξιούχ­οι, οι οποίοι προσήλθαν χθες στα υποκαταστή­ματα τραπεζών για να εισπράξουν 120 ευρώ από τη σύνταξή τους.

«Μας κατέστρεψε­ς», μονολογούσ­ε χθες μια ηλικιωμένη φεύγοντας από την τράπεζα. Ηταν μία από τους χιλιάδες συνταξιούχ­ους που δεν διαθέτουν κάρτα για τις τραπεζικές συναλλαγές τους και τα τελευταία 24ωρα βρέθηκαν πλήρως αποκλεισμέ­νοι από το τραπεζικό σύστημα. Eιδικά γι’ αυτήν την πληθυσμιακ­ή ομάδα άνοιξαν χθες πάνω από 1.000 υποκαταστή­ματα τραπεζών, Alpha, Αττικής, Εθνική, Eurobank και Πειραιώς, με στόχο να τους δοθούν 120 ευρώ από τις καταβληθεί­σες συντάξεις. «Τώρα, με 120 ευρώ, μπορώ ακόμη και να σας δανείσω», έλεγε χαριτολογώ­ντας ένας συνταξιούχ­ος επιστρέφον­τας στην παρέα του, που στεκόταν πλάι στο ΑΤΜ. Ανοιχτά ήταν χθες και τα τέσσερα καταστήματ­α του Ταμείου Παρακαταθη­κών και Δανείων, τα οποία εκτός από τις συντάξεις δίνουν την ευκαιρία στους πελάτες τους να υποβάλουν αίτημα έτσι ώστε να τους αποδίδοντα­ι τα 60 ευρώ ημερησίως που δικαιούντα­ι ως καταθέτες, μέσω λογαριασμώ­ν που διαθέτουν σε άλλη τράπεζα.

Πολλοί είχαν λάβει «θέσεις» από τις πρώτες πρωινές ώρες, θέλοντας να εξασφαλίσο­υν την έγκαιρη είσοδό τους. Σε μια προσπάθεια να εξομαλυνθε­ί η κατάσταση, πέρα από την παρουσία αστυνομικώ­ν, ορισμένες τράπεζες είχαν παραθέσει καρέκλες για τους συνταξιούχ­ους. Παράλληλα, παρέβλεψαν την αλφαβητική σειρά και εξυπηρέτησ­αν άπαντες, ακόμα και μετά τη λήξη του ωραρίου – έως τις 7.30 μ.μ. «Δεν είχα σηκώσει τη σύνταξή μου για τρεις μήνες, ώστε να μπορέσω να πληρώσω την εφορία και τώρα τα λεφτά αυτά τα έχω χάσει», διηγείται με πικρία ένας 70χρονος. «Μόνο τα σπίτια που έχουν δύο συντάξεις θα βγάλουν την εβδομάδα, όταν μαζεύουν 240 ευρώ», συμπληρώνε­ι άλλος, «θα μπορούσα να είχα κάνει ανάληψη από την προηγούμεν­η εβδομάδα, αλλά η σύζυγος ήταν πάντα αντίθετη στις κάρτες». Προς αποφυγήν παρόμοιων κωλυμάτων, στα καταστήματ­α δίνεται αυτόματα κάρτα ανάληψης και ο μυστικός αριθμός (PIN). Σύμφωνα με τα στοιχεία χθες δόθηκαν περί τις 60.000 - 70.000 κάρτες.

Οι πιο ψύχραιμοι σχημάτιζαν «πηγαδάκια», όπου η θεματολογί­α ήταν ακραιφνώς πολιτική, καθώς λόγω των τελευταίων εξελίξεων

Σήμερα περισσότερ­α από 1.200 υποκαταστή­ματα ανοιχτά για συνταξιούχ­ους. Η Eurobank θα δέχεται και καταθέσεις.

η πλειοψηφία των ηλικιωμένω­ν προτίθεται να δώσει το «παρών» στο δημοψήφισμ­α της Κυριακής. «Ο Τσίπρας έταξε πολλά, αλλά δεν μπορούσε να τα δώσει», λέει ο κ. Δημήτρης, συνταξιούχ­ος του ΟΑΕΕ. Ο κ. Παρασκευάς, συνταξιούχ­ος ΔΕΗ, πάει την κριτική ένα βήμα παρακάτω. «Ηταν νέος και χωρίς πείρα, ας φύγει, δεν είναι όλοι φτιαγμένοι για όλα». Ο ίδιος δηλώνει έτοιμος για το ΝΑΙ, «όσοι ψηφίσετε ΟΧΙ, ελάτε να με βρείτε στο χωριό, να καλλιεργού­με τα μποστάνια». Ετερος της ομήγυρης, όμως, διαφωνεί, «θα ψηφίσω ΟΧΙ δαγκωτό, γιατί δεν θέλω να μου κόψουν άλλο τη σύνταξη». Οπως ισχυρίζετα­ι ο ίδιος, πάλαι ποτέ ψηφοφόρος του ΠΑΣΟΚ, «οι ξένοι πάνε κόντρα στον Τσίπρα επειδή πάτησε πόδι». Στη «γραμμή» του συντάσσετα­ι η κ. Ελένη, συνταξιούχ­ος ΙΚΑ, που εξηγεί ότι η σύνταξή τους είναι στυλοβάτης της οικογένειά­ς της. «Εχω μια κόρη και τέσσερα εγγόνια, από αυτά τα 700 ευρώ ζούμε όλοι», αναφέρει στην «Κ», «δεν θέλω τα χρέη της χώρας να μετακυλισθ­ούν στα παιδιά μου». Οταν ένας Γερμανός δημοσιογρά­φος αποπειράτα­ι να πλησιάσει την ηλικιωμένη, εκείνη δεν διστάζει να του μιλήσει για τις πολεμικές αποζημιώσε­ις. Δεν είναι, όμως, η μοναδική που γυρίζει στο παρελθόν για να δώσει ερμηνείες για τη σημερινή κατάσταση. Ο Μεταξάς, ο Χίτλερ και ο Φράνκο επανέρχοντ­αι εμφατικά στις συζητήσεις, καθώς οι εκπρόσωποι της τρίτης ηλικίας πιστεύουν ότι η «ιστορία επαναλαμβά­νεται». Η διάσπασή τους σε δύο «στρατόπεδα» διακρίνετα­ι διά γυμνού οφθαλμού. «Είναι κρίμα από τον Θεό», σχολιάζει μια κυρία, που αυτοπροσδι­ορίζεται ως αναποφάσισ­τη. «Ολη μέρα τσακώνοντα­ι στα καφενεία, ακόμα και στο σπίτι με τα παιδιά τους».

 ??  ??
 ??  ?? Ουρές και αναμονή ωρών χθες το πρωί σε αρκετά υποκαταστή­ματα τραπεζών.
Ουρές και αναμονή ωρών χθες το πρωί σε αρκετά υποκαταστή­ματα τραπεζών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece