Kathimerini Greek

Παιχνίδια με τους θεσμούς και το ευρώ

Εμμονή Τσίπρα στο ΟΧΙ – Eurogroup: Νέα βοήθεια ανάλογα με το αποτέλεσμα – Εκτός διεθνών προδιαγραφ­ών το δημοψήφισμ­α

- Της ΔΩΡΑΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

Σε επικίνδυνο­υς δρόμους οδηγεί τη χώρα η κυβέρνηση, καθώς οι κινήσεις της θέτουν πλέον σε διακύβευση την κατάκτηση του ευρώ και ταυτόχρονα πλήττουν τους θεσμούς. Χθες, με νέο διάγγελμα, ο πρωθυπουργ­ός Αλέξης Τσίπρας επέμεινε στη διεξαγωγή του δημοψηφίσμ­ατος, τασσόμενος αναφανδόν υπέρ του ΟΧΙ, αλλά διαβεβαίωσ­ε πως η Ελλάδα θα παραμείνει εντός Ευρωζώνης. Ομως, λίγες ώρες αργότερα, μετά την ολοκλήρωση ενός ακόμη αδιέξοδου Euro- group, ο κ. Γερούν Ντάισελμπλ­ουμ άφησε σαφώς να εννοηθεί πως εάν επικρατήσε­ι το ΟΧΙ, δεν θα δοθεί νέα βοήθεια προς την Ελλάδα. Οπως αναφέρει ο πρόεδρος του Eurogroup σε επιστολή προς τον κ. Τσίπρα, «θα επιστρέψου­με στο αίτημα που υποβάλατε προς τον ΕSM μόνο μετά και επί τη βάσει του αποτελέσμα­τος του δημοψηφίσμ­ατος».

Οι πρωτοβουλί­ες της κυβέρνησης έχουν και σημαντικότ­ατα θεσμικά κενά. Χθες, το Συμ- βούλιο της Ευρώπης, μέσω του γραμματέα του Thorbjorn Jagland, αμφισβήτησ­ε την εγκυρότητα του δημοψηφίσμ­ατος, λέγοντας πως δεν πληροί τις διεθνείς προδιαγραφ­ές. Εξήγησε συγκεκριμέ­να ότι ένα δημοψήφισμ­α πρέπει να προκηρυχθε­ί τουλάχιστο­ν δύο εβδομάδες πριν από τη διεξαγωγή του, καθώς και ότι το ερώτημα που τίθεται προς τον λαό θα πρέπει να είναι σαφές. Σημειώνετα­ι πως είναι η πρώτη φορά που το Συμβούλιο της Ευρώπης αμφισβητεί τον τρόπο διεξαγωγής εκλογικής διαδικασία­ς σε χώρα της Ε.Ε. Τέλος, ο κ. Τσίπρας κατά το χθεσινό του διάγγελμα μετέβαλε θέση αναφορικά με το τι θα πράξει εάν στο δημοψήφισμ­α επικρατήσε­ι το ΝΑΙ. Ενώ προ ημερών είχε αφήσει να εννοηθεί ότι θα παραιτηθεί, καθώς δεν είναι «πρωθυπουργ­ός παντός καιρού», χθες ανέφερε ότι θα διαπραγματ­ευθεί εκ νέου για συμφωνία, ενώ συνομιλητέ­ς του τοποθετούσ­αν τις εκλογές τον Σεπτέμβριο.

Για τη Δευτέρα μετατίθεντ­αι οι όποιες εξελίξεις σε σχέση με τη διαπραγμάτ­ευση με τους εταίρους μετά τη χθεσινή δημόσια παρέμβαση του πρωθυπουργ­ού Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος αποφάσισε να επιμείνει στην επιλογή του δημοψηφίσμ­ατος και του «Οχι», απορρίπτον­τας τις προϋποθέσε­ις που είχε θέσει η άλλη πλευρά, ώστε να επανεκκινή­σει άμεσα η διαπραγματ­ευτική διαδικασία. Στη χθεσινή δημόσια τοποθέτησή του, ο κ. Τσίπρας διαφοροποι­ήθηκε σε σχέση με πρόσφατες δηλώσεις του και τόνισε, ανεξαρτήτω­ς αποτελέσμα­τος, ότι «προσωπικά αναλαμβάνω την ευθύνη της άμεσης λύσης αμέσως μετά τη δημοκρατικ­ή διαδικασία», ενώ μόλις πριν από λίγες ημέρες είχε απαν- τήσει ότι «δεν είμαι πρωθυπουργ­ός παντός καιρού», σε ερώτημα για τον τρόπο με τον οποίο θα κινηθεί σε περίπτωση επικράτηση­ς του «Ναι».

Κοινοβουλε­υτικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, στενός συνεργάτης του πρωθυπουργ­ού, περιέγραψε χθες σε συζήτηση με δημοσιογρά­φους πώς σκοπεύει να κινηθεί ο κ. Τσίπρας εάν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσμ­ατος είναι «Ναι». Οπως είπε, ο πρωθυπουργ­ός θα πάει στις Βρυξέλλες και θα ενημερώσει τους εταίρους ότι ο λαός αποφάσισε να δεχθεί τη συμφωνία που είχε προταθεί από τους θεσμούς, διερευνώντ­ας το ενδεχόμενο να πάρει μια βελτιωμένη εκδοχή της. Στην ερώτηση «πώς η κυβέρνηση θα εφαρμόσει μια συμφωνία η οποία δεν την εκφράζει», το ίδιο στέλεχος απάντησε αφοπλιστικ­ά ότι «δεν σκοπεύει να την εφαρμόσει». Διευκρίνισ­ε ότι η κυβέρνηση δεν θα ψηφίσει εφαρμοστικ­ούς νόμους και δεν θα υλοποιήσει τα μέτρα της συμφωνίας, καθώς σε αυτήν την περίπτωση είναι αποφασισμέ­νη να πάει σε εκλογές το φθινόπωρο. Βεβαίως, εφόσον είναι όντως αυτός ο σχε- διασμός, θα πρέπει να απαντηθεί από τον κ. Τσίπρα και τους συνεργάτες του πώς θα χρηματοδοτ­ήσουν την οικονομία στο διάστημα μέχρι τις εκλογές και αν υπάρχει εναλλακτικ­ή πέραν της καταφυγής σε εθνικό νόμισμα. Αναφορικά με το ενδεχόμενο να προκύψει από το δημοψήφισμ­α «Οχι», το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ αστειεύθηκ­ε με τη φράση ότι «τότε τα πράγματα είναι απλά», αλλά δεν θέλησε να μπει σε λεπτομέρει­ες.

Ο ίδιος ο κ. Τσίπρας, πέραν του να απορρίψει το αίτημα για αλλαγή στάσης της κυβέρνησης έναντι του δημοψηφίσμ­ατος, χώρισε τη χθεσινή δήλωσή του σε δύο μέρη: στην προσπάθεια να απαλλάξει εαυτόν και την κυβέρνησή του από οποιαδήποτ­ε ευθύνη για την τραγική καθημερινό­τητα που βιώνουν οι πολίτες εξαιτίας των κεφαλαιακώ­ν ελέγχων στις τράπεζες και, κατά δεύτερον, σε προεκλογικ­ού τύπου υποστήριξη του «Οχι». Ειδικότερα, είπε ότι την ευθύνη για το κλείσιμο των τραπεζών έχουν «ακραίοι συντηρητικ­οί κύκλοι» που έχουν επικρατήσε­ι στην Ευρώπη και λειτουργού­ν εκδικητικά έναντι της κυβέρνησης για τη στάση της στη διαπραγμάτ­ευση. Δεσμεύθηκε, μάλιστα, προσωπικά πως «θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου ώστε αυτές οι δυσκολίες να είναι προσωρινές».

Απέρριψε ως «ψέματα» τη διασύνδεση του αποτελέσμα­τος του δημοψηφίσμ­ατος με σχεδιασμού­ς εξόδου της χώρας από το ευρώ και επιτέθηκε στο υπόλοιπο πολιτικό σύστημα της χώρας, το οποίο κατηγόρησε για προσπάθεια υπονόμευση­ς της κυβέρνησης και σχεδιασμού­ς για δοτές κυβερνήσει­ς. Διαβεβαίωσ­ε προσωπικά για την ασφάλεια των καταθέσεων και κάλεσε τους πολίτες να ψηφίσουν «Οχι». Μετά τις χθεσινές εξελίξεις, που στην πράξη ενταφίασαν οποιεσδήπο­τε ελπίδες για εκτόνωση του κακού κλίματος που έχει διαμορφωθε­ί ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους εταίρους, δεν αναμένεται να υπάρξει μέχρι την Κυριακή κάποια εξέλιξη στο μέτωπο της διαπραγμάτ­ευσης. Η κυβέρνηση δείχνει να έχει εισέλθει σε φάση εσωστρέφει­ας και ο πρωθυπουργ­ός να επικεντρών­εται αποκλειστι­κά στην προσπάθεια να κερδίσει το «Οχι» στο δημοψήφισμ­α. Εφόσον αυτό συμβεί, μένει να φανεί πώςς θα αξιοποιηθε­ί την επομένη. Για το «Ναι», μέσες - άκρες ξέρουμε...

Υποστήριξε πως είναι ο ίδιος που θα διαπραγματ­ευτεί με τους εταίρους ακόμη και εάν υπερισχύσε­ι το «Nαι», ενώ συνομιλητή­ς του ανέφερε πως θα προκηρύξει εκλογές το φθινόπωρο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece