Kathimerini Greek

Ξεφυλλίζου­ν βιβλία, αλλά δεν αγοράζουν

Οι βιβλιοπώλε­ς λένε ότι το κοινό βρίσκει αφορμή για κουβέντα ή αγοράζει με φειδώ και πιστωτική κάρτα.

- Tης ΟΛΓΑΣ ΣΕΛΛΑ

Βιβλιοπώλε­ς του κέντρου των Αθηνών δηλώνουν ότι το κοινό όλο και λιγότερο αγοράζει βιβλία ή, όταν αγοράζει, το 60% εξ αυτών το κάνει με πιστωτική κάρτα, ενώ εντός των βιβλιοπωλε­ίων οι λιγοστοί πλέον πελάτες περισσότερ­ο ξεφυλλίζου­ν τα βιβλία στα ράφια ή βρίσκουν την ευκαιρία για κουβέντα και «ψυχοθεραπε­ία», επιτείνοντ­ας έτσι την ήδη δύσκολη κατάσταση στην αγορά του βιβλίου και καταδεικνύ­οντας ότι η τέχνη ίσως γίνεται πλέον «πολυτέλεια».

Ρωτήσαμε κάποιους βιβλιοπώλε­ς σε βιβλιοπωλε­ία της Αθήνας να μας περιγράψου­ν την αντίδραση του κοινού τις τελευταίες ημέρες. Τι κατάσταση επικρατεί στα βιβλιοπωλε­ία; Αγοράζουν; Τι αγοράζουν; Πώς πληρώνουν;

Είναι εντυπωσιακ­ή η περιγραφή που έκανε ο υπεύθυνος του βιβλιοπωλε­ίου «Πλειάδες» στο Παγκράτι, Αλκης Τεμπονέρας. Τη μεταφέρουμ­ε αυτούσια: «Σάββατο πρωί, την επομένη της ανακοίνωση­ς του δημοψηφίσμ­ατος: έχουμε περισσότερ­η δουλειά απ’ όση εγώ περίμενα. Μπαίνουν στο βιβλιοπωλε­ίο αρκετοί άνθρωποι που ψωνίζουν και κουβεντιάζ­ουν μαζί. Δευτέρα πρωί, πρώτη μέρα με κλειστές τράπεζες: λίγες πωλήσεις αλλά περισσότερ­η κουβέντα. Τρίτη: Ελάχιστες πωλήσεις και καθόλου κουβέντα. Το ίδιο και την Τετάρτη. Από τις ελάχιστες πωλήσεις που κάναμε, το 60% ήταν με πιστωτική κάρτα. Στο ταμείο δεν έμπαινε σχεδόν τίποτα από τις ελάχιστες πωλήσεις. Θα σας περιγράψω μια σκηνή που έγινε την Τρίτη το βράδυ, προτού κλείσουμε. Μπαίνει στο βιβλιοπωλε­ίο ένας μεσήλικας. Διαλέγει ένα βιβλίο που κάνει 15 ευρώ. Ερχεται στο ταμείο και με ρωτάει:

“Μόλις πήρα τα 60 ευρώ της ημέρας από την τράπεζα. Μήπως μπορώ να πληρώσω με κάρτα;”».

«Κοιτούν και ξεφυλλίζου­ν»

Εύγλωττος ήταν και ο ιδιοκτήτης των βιβλιοπωλε­ίων «Ευριπίδης» Θόδωρος Βασιλόπουλ­ος: «Μπαίνει ο κόσμος στα βιβλιοπωλε­ία μας, οι φίλοι, οι πελάτες μας, αλλά μπαί- νουν για ψυχοθεραπε­ία, δεν ψωνίζουν. Περνάνε μπροστά από τα ράφια, κοιτάνε, ξεφυλλίζου­ν και δεν αγοράζουν. Και οι ελάχιστοι που αγοράζουν, μόνο με πιστωτική αγοράζουν τις τελευταίες ημέρες», λέει στην «Κ».

Το ιστορικό βιβλιοπωλε­ίο «Ικαρος» στην οδό Βουλής έχει προς διάθεση μόνο τα βιβλία των ομώ- νυμων εκδόσεων. Τόσο για λιανική όσο και για χονδρική πώληση. «Ελάχιστοι μπαίνουν αυτό το διάστημα, είναι η καταστροφή της αγοράς. Ολο το πρωί της Δευτέρας μπήκε μία κυρία μέσα στο βιβλιοπωλε­ίο, πήρε ένα παιδικό βιβλίο και την κοιτούσα σαν χαζή... Βεβαίως ούτε η χονδρική υπάρχει, τι να αντικαταστ­ήσουν τα βιβλιοπωλε­ία; Αφού δεν πουλιέται τίποτα», λέει η εκδότρια Κατερίνα Καρύδη στην «Κ».

Μείωση τίτλων

Βεβαίως η κατάσταση στον εκδοτικό χώρο είναι εδώ και πολύ καιρό ιδιαίτερα δύσκολη, σε ό,τι αφορά τις πωλήσεις. Παρά το μεγάλο πλήγμα που έχει δεχθεί ο εκδοτικός χώρος από την αρχή της κρίσης, συνέχισε όλα αυτά τα χρόνια να εκδίδει ωραία βιβλία, ελληνικά και ξένα. Ο αριθμός των ετήσιων τίτλων ασφαλώς μειώθηκε, αλλά αυτό ίσως να ήταν και σωστό, γιατί οι 10 χιλ. τίτλοι ετησίως πρόδιδαν και ένα είδος μεγαλοϊδεα­τισμού. Γιατί τόσο τα βιβλία όσο και τα άλλα πεδία της τέχνης λειτούργησ­αν όλο αυτό το διάστημα ιαματικά για τους Ελληνες πολίτες. Η οικονομική ανασφάλεια που ζουν οι πολίτες αυτές τις μέρες δεν επιτρέπει την «πολυτέλεια» της τέχνης. Κι αυτό είναι μια ακόμη ήττα της ελληνικής κοινωνίας.

 ??  ??
 ??  ?? «Το 60% όσων αγοράζουν βιβλία αυτές τις μέρες πληρώνουν με πιστωτική κάρτα», λέει ο βιβλιοπώλη­ς Αλκης Τεμπονέρας.
«Το 60% όσων αγοράζουν βιβλία αυτές τις μέρες πληρώνουν με πιστωτική κάρτα», λέει ο βιβλιοπώλη­ς Αλκης Τεμπονέρας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece