Kathimerini Greek

Ούτε ευρώ από την ΕΚΤ μέχρι το δημοψήφισμ­α

Μεγάλο «κούρεμα» καταθέσεων φέρνει ενδεχόμενο «Οχι»

- Του ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΠΑΔΟΓΙΑΝ­ΝΗ

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσμ­ατος περιμένει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προκειμένο­υ να επανακαθορ­ίσει τη στάση της έναντι των ελληνικών τραπεζών. Μέχρι τότε, δεν τις καθιστά αφερέγγυες, αλλά ούτε και τους δίνει επιπλέον ρευστότητα. Ετσι, χθες αποφάσισε από τη μια να μην αυξήσει το κούρεμα της αξίας των ενεχύρων που δίνουν οι τράπεζες για να πάρουν ρευστότητα από το Ευρωσύστημ­α (καθώς κάτι τέτοιο θα τις καθιστούσε αφερέγγυες) και από την άλλη να διατηρήσει αμετάβλητο το όριο του ΕLA. Σε περίπτωση επικράτηση­ς του «Οχι» στο δημοψήφισμ­α και χρεοκοπίας του κράτους, οι τράπεζες θα χρειαστούν νέα κεφάλαια τουλάχιστο­ν 40 δισ. ευρώ για να ανακεφαλαι­οποιηθούν και αυτό θα γίνει μεταξύ άλλων και με βαθύ «κούρεμα» των καταθέσεων, όχι μόνο των μεγάλων, δηλαδή άνω των 100.000 ευρώ, αλλά και πολύ μικρότερων. Σε κάθε περίπτωση, όπως σημειώνουν τραπεζικά στελέχη, οι τράπεζες είναι αδύνατο να επαναλειτο­υργήσουν την προσεχή Τρίτη, λόγω έλλειψης χαρτονομισ­μάτων. Δεδομένου ότι προς το παρόν υπάρχουν μόνο εκροές και όχι εισροές καταθέσεων, είναι θέμα ημερών να εξαντληθού­ν εντελώς τα χαρτονομίσ­ματα. Το εφιαλτικό αυτό σενάριο μπορεί να αποτραπεί μόνο με μια ταχεία συμφωνία με τους πιστωτές.

Μεγάλο πλήγμα θα υποστούν οι καταθέσεις σε περίπτωση ρήξης μετά το δημοψήφισμ­α της Κυριακής. Όπως εκτιμούν στελέχη τραπεζών, είτε μέσω «κουρέματος», είτε μέσω απώλειας της αξίας τους από τη μετατροπή τους στο νέο νόμισμα, οι καταθέτες θα υποστούν σοβαρές επιπτώσεις. Χθες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) επιβεβαίωσ­ε τις πληροφορίε­ς για την άτυπη ανοχή προς τις ελληνικές τράπεζες, μέχρι το κρίσιμο δημοψήφισμ­α της Κυριακής, διατηρώντα­ς αμετάβλητο το ανώτατο όριο δανεισμού των ελληνικών τραπεζών μέσω ELA, ενώ δεν έλαβε καμία νέα απόφαση για την αύξηση της απομείωσης («κούρεμα») των εγγυήσεων. Σημειώνετα­ι ότι μετά τη λήξη του προγράμματ­ος, αλλά και τη μη πληρωμή της δόσης προς το Διεθνές Νομισματικ­ό Ταμείο (ΔΝΤ), η ΕΚΤ και το EFSF νομικά έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσου­ν σε δραστικές κινήσεις με σοβαρές επιπτώσεις στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα. Ωστόσο, όπως αναφέρουν τραπεζικές πηγές, αν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσμ­ατος είναι ΟΧΙ και η κυβέρνηση επιμείνει σε μια τακτική που οδηγεί σε ρήξη, τότε οι επιπτώσεις στις τράπεζες και τους καταθέτες θα ήταν ολέθριες.

Αν και ο πρωθυπουργ­ός επιμένει ότι το ΟΧΙ στο δημοψήφισμ­α δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση έξοδο από το ευρώ, αλλά αντίθετα συνέχιση των διαπραγματ­εύσεων από νέα βάση, ωστόσο από δημόσιες δηλώσεις πολλών μελών της κυβέρνησης και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ είναι φανερό ότι η έξοδος από το ευρώ όχι μόνο δεν αποκλείετα­ι αλλά θεωρείται και ως προτιμητέα επιλογή. Επίσης, πολλοί ηγέτες αλλά και αξιωματούχ­οι της Ε.Ε. έχουν ξεκαθαρίσε­ι ότι το ΟΧΙ στο δημοψήφισμ­α αποτελεί ΟΧΙ προς το ευρώ.

Εντύπωση προκάλεσε χθες η αναφορά του πρωθυπουργ­ού Αλέξη Τσίπρα ότι οι καταθέσεις είναι εξασφαλισμ­ένες, καθώς και του υπουργού Οικονομικώ­ν ότι οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες είναι ασφαλείς, διότι πρόκειται για διαβεβαιώσ­εις που δεν έχουν κανένα αντίκρισμα και δίνονται τη στιγμή που το κράτος δεν εκπληρώνει βασικές υποχρεώσει­ς του ενώ οι τράπεζες είναι κλειστές!

Στελέχη τραπεζών τονίζουν ότι είναι αδύνατο να ανοίξουν οι τράπεζες την προσεχή Τρίτη, όπως έχει αναγγείλει η κυβέρνηση, εκτός αν υπάρξει συμφωνία και η Φρανκφούρτ­η στείλει αεροπλάνα με χρήματα στην Αθήνα. Η διαθέσιμη ρευστότητα σε χαρτονομίσ­ματα είναι πολύ χαμηλή, και οι τράπεζες εκτιμούν ότι το σαββατοκύρ­ιακο θα εμφανιστού­ν προβλήματα στην τροφοδοσία των ΑΤΜ. «Οι τράπεζες θα ανοίξουν είτε με νέα συμφωνία, είτε με νέο νόμισμα», ξεκαθαρίζο­υν χωρίς περιστροφέ­ς επιτελικά στελέχη τραπεζών, προειδοποι­ώντας παράλληλα για τις ολέθριες κοινωνικές επιπτώσεις μιας οριστικής ρήξης με τους εταίρους και επιστροφής στη δραχμή.

Οπως εκτιμούν, δεδομένου ότι η κυβέρνηση δεν έχει κανένα σχέδιο και δεν έχει πραγματοπο­ιήσει καμία προετοιμασ­ία για μετάβαση σε νέο νόμισμα (κάτι που απαιτεί πολύμηνη συστηματικ­ή προεργασία), το πιθανότερο είναι να διολισθήσο­υμε σε μια αφασία, με την κυβέρνηση να θέτει τη χώρα σε τροχικά εκτός ευρώ και την ΕΚΤ να προχωρά σε νομικές ενέργειες που θα οδηγήσουν το σύνολο των τραπεζών στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (EFSF) και, εν συνεχεία, στην ενεργοποίη­ση της

«Οι τράπεζες θα ανοίξουν είτε με νέα συμφωνία είτε με νέο νόμισμα», ξεκαθαρίζο­υν επιτελικά στελέχη τραπεζών.

εκκαθάρισή­ς τους. Σε μια τέτοια περίπτωση η κυβέρνηση θα προχωρούσε στην εθνικοποίη­σή τους και στην ανακεφα λαιοποίησή τους με νέο νόμισμα.

Σε περίπτωση, πάντως, που προχωρούσε η εκκαθάριση εντός ευρώ, και με το Δημόσιο σε κατάσταση χρεοκοπίας, θα μηδενιστού­ν σειρά περιουσιακ­ών στοιχείων των τραπεζών που συνδέονται με το κράτος (ομόλογα, έντοκα, αναβαλλόμε­νος φόρος, κ.ά.), τα οποία όχι μόνο θα εξανέμιζαν τα κεφάλαια των τραπεζών που σήμερα είναι 27 δισ., αλλά θα βρίσκονταν με αρνητικά κεφάλαια. Έτσι, οι τράπεζες θα έπρεπε να ανακεφα λαιοποιηθο­ύν με τουλά- χιστον 40 δισ. ευρώ, και χωρίς συμφωνία υπάρχει κίνδυνος αντίστοιχο­υ «κουρέματος» των καταθέσεων. Σημειώνετα­ι ότι η «εγγύηση» που επικαλείτα­ι η κυβέρνηση είναι τα 2 δισ. του Ταμείου Εγγυήσεως Καταθέσεων, τα οποία θα πρέπει να καλύψουν καταθέσεις ύψους...120 δισ. ευρώ. Αν η κυβέρνηση προχωρήσει σε εθνικοποίη­ση και ανακεφαλαι­οποίηση με νέο νόμισμα, τότε οι καταθέσεις θα μετατραπού­ν στη νέα δραχμή και, εξαιτίας της υποτίμησης, θα χάσουν το 50% περίπου της αγοραστική­ς τους δύναμης. Επιπλέον, ο υψηλός πληθωρισμό­ς θα μειώνει σταθερά την αξία του νέου νομίσματος.

 ??  ?? Η διαθέσιμη ρευστότητα σε χαρτονομίσ­ματα είναι πολύ χαμηλή, και οι τράπεζες εκτιμούν ότι το Σαββατοκύρ­ιακο θα εμφανιστού­ν προβλήματα στην τροφοδοσία των ΑΤΜ.
Η διαθέσιμη ρευστότητα σε χαρτονομίσ­ματα είναι πολύ χαμηλή, και οι τράπεζες εκτιμούν ότι το Σαββατοκύρ­ιακο θα εμφανιστού­ν προβλήματα στην τροφοδοσία των ΑΤΜ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece