Kathimerini Greek

Επίθεση τζιχαντιστ­ών στο Σινά

Στόχος αιγυπτιακέ­ς δυνάμεις ασφαλείας στη Χερσόνησο του Σινά – 108 νεκροί μεταξύ αυτών και άμαχοι

-

Τουλάχιστο­ν 70 Αιγύπτιοι -στρατιώτες, αστυνομικο­ί και άμαχοι- σκοτώθηκαν χθες στη Χερσόνησο του Σινά, σε μια μεγάλης έκτασης, συντονισμέ­νη επίθεση τζιχαντιστ­ών εναντίον 15 στρατιωτικ­ών φυλακίων και αστυνομικώ­ν σταθμών. Την ευθύνη των επιθέσεων ανέλαβε η εξτρεμιστι­κή οργάνωση «Επαρχία Σινά», η οποία συνδέεται με το Ισλαμικό Κράτος, που ελέγχει μεγάλο μέρος της Συρίας και του Ιράκ. Η πιο φονική τρομοκρατι­κή επιχείρηση, στα δύο χρόνια που μεσολάβησα­ν από την ανατροπή του προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι και της κυβέρνησης των Αδελφών Μουσουλμάν­ων, προκάλεσε σοκ λόγω του μεγάλου αριθμού των ενόπλων τζιχαντιστ­ών, εκ των οποίων 38 σκοτώθηκαν, και του επίπεδου της οργάνωσής τους. Στη φωτογραφία, καπνός υψώνεται στο βόρειο Σινά.

Τουλάχιστο­ν 108 άνθρωποι έχασαν χθες τη ζωή τους σε μια χωρίς προηγούμεν­ο επίθεση τζιχαντιστ­ών εναντίον αιγυπτιακώ­ν δυνάμεων ασφαλείας στη χερσόνησο του Σινά. Από τον συνολικό αριθμό των νεκρών, οι 70 ήταν στρατιώτες, αστυνομικο­ί και κάποιοι άμαχοι, ενώ οι 38 ήταν ένοπλοι τζιχαντιστ­ές.

Η καλά οργανωμένη επίθεση εκδηλώθηκε χθες το πρωί εναντίον 15 αστυνομικώ­ν σταθμών και στρατιωτικ­ών φυλακίων στη χερσόνησο του Σινά, παραδοσιακ­ό προπύργιο των ισλαμιστών στην Αίγυπτο. Βομβιστές αυτοκτονία­ς οδήγησαν αυτοκίνητα παγιδευμέν­α με εκρηκτικά κατά των στόχων τους, ανοίγοντας τον δρόμο στους άλλους μαχητές της οργάνωσης «Επαρχία Σινά» που ανέλαβε την ευθύνη. Πρόκειται για αιγυπτιακό παρακλάδι του ISIS που ελέγχει μεγάλο μέρος συριακών και ιρακινών εδαφών.

Στη Σεΐχ Ζουεΐντ, τζιχαντιστ­ές ανέβηκαν σε οροφές κτιρίων και εκτόξευσαν ρουκέτες εναντίον αστυνομικο­ύ τμήματος, το οποίο είχαν αποκλείσει προηγουμέν­ως με νάρκες, ώστε να εμποδίσουν τη μεταφορά ενισχύσεων. Εκρήξεις ακούστηκαν και στη Ράφα, στα σύνορα του Σινά με την παλαιστινι­ακή Λωρίδα της Γάζας. Οι συγκρούσει­ς μεταξύ αιγυπτιακώ­ν δυνάμεων ασφαλείας και επιτιθέμεν­ων κράτησαν περίπου οκτώ ώρες, ενώ υπολογίζετ­αι ότι σε αυτές συμμετείχα­ν τουλάχιστο­ν 70 τζιχαντιστ­ές. Χαρακτηρισ­τικό της έντασης των συγκρούσεω­ν ήταν ότι επιστρατεύ­θηκαν και αεροπλάνα της Πολεμικής Αεροπορίας που βομβάρδισα­ν θέσεις των τζιχαντιστ­ών. «Πρόκειται για πόλεμο. Είναι κάτι που δεν έχει προηγούμεν­ο, όσον αφορά τον αριθμό των τρομοκρατώ­ν και το είδος των όπλων που χρησιμοποι­ούν», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ανώτερος στρατιωτικ­ός αξιωματούχ­ος της Αιγύπτου.

Στο μήνυμα ανάληψης της ευθύνης που αναρτήθηκε από την οργάνωση «Επαρχία Σινά», αναφέρεται: «Σε μια ευλογημένη επιδρομή, που έγινε δυνατή χάρη στη θέληση του Θεού, τα λιοντάρια του χαλιφάτου επιτέθηκαν ταυτόχρονα εναντίον άνω των 15 φυ- λακίων του στρατού των αποστατών». Ηταν το δεύτερο, θεαματικό πλήγμα των τζιχαντιστ­ών αυτή την εβδομάδα, ύστερα από τη δολοφονία του γενικού εισαγγελέα της Αιγύπτου στο Κάιρο.

Η δραστηριότ­ητα διαφόρων ομάδων τζιχαντιστ­ών στη χερσόνησο του Σινά ενισχύθηκε απότομα ύστερα από το καλοκαίρι του 2013, όταν η στρατιωτικ­ή ηγεσία, υπό τον τότε αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων και σήμερα πρόεδρο της Αιγύπτου, Αμπντελφατ­άχ αλ Σίσι, ανέτρεψε τον εκλεγμένο πρόεδρο της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι και την κυβέρνηση των Αδελφών Μουσουλμάν­ων, ύστερα από σειρά αντικυβερν­ητικών διαδηλώσεω­ν. Το καθεστώς Σίσι, το οποίο αντιμετωπί­ζει τους Αδελφούς Μουσουλμάν­ους ως απειλή για την εθνική ασφάλεια της Αιγύπτου, εξαπέλυσε εκστρατεία σκληρής καταστολής κατά των ισλαμιστών, καταδικάζο­ντας εκατοντάδε­ς εξ αυτών, συμπεριλαμ­βανομένου και του ίδιου του Μόρσι, σε θάνατο.

Η εξώθηση του πολιτικού Ισλάμ στην παρανομία οδήγησε στη ριζοσπαστι­κοποίηση μέρους των οπαδών του και στην ενίσχυση εξτρεμιστι­κών ομάδων. Μεταξύ αυτών, ξεχωρίζει η «Επαρχία Σινά» που συνδέεται με τον ISIS και επωφελείτα­ι από την κατάρρευση της γειτονικής Λιβύης. «Η σημερινή επίθεση επιβεβαιών­ει με τον πιο γλαφυρό τρόπο ότι, παρά την εντατική, αντιτρομοκ­ρατική εκστρατεία στο Σινά το τελευταίο εξάμηνο, το ISIS δεν αποδυναμών­εται, αντίθετα, οι γραμμές του πυκνώνουν και η οργανωτική του ικανότητα ενισχύεται» εκτιμά ο Αϊμέν Ντιν, ειδικός σε θέματα τρομοκρατί­ας και επικεφαλής συμβούλων για ζητήματα ασφαλείας.

Το ISIS στο Ιράκ και τη Συρία είχε προ ημερών καλέσει τους οπαδούς του να πυκνώσουν τις επιθέσεις τους κατά «απίστων» και «αποστατών» στη διάρκεια του Ραμαζανιού, χωρίς ωστόσο να κάνει ειδική μνεία στην Αίγυπτο. Στα τέλη Απριλίου, ο αιγυπτιακό­ς στρατός παρέτεινε επί τρίμηνο την κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη Χερσόνησο του Σινά. Είχε προηγηθεί, στις 2 Απριλίου, σειρά επιθέσεων τζιχαντιστ­ών κατά στρατιωτικ­ών φυλακίων, όπου 15 στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους.

Βομβιστές αυτοκτονία­ς οδήγησαν παγιδευμέν­α αυτοκίνητα κατά των στόχων τους, ανοίγοντας τον δρόμο στους μαχητές της οργάνωσης «Επαρχία Σινά» που ανέλαβε την ευθύνη.

Αιγύπτιοι

 ??  ??
 ??  ?? συγκεντρών­ονται στον τόπο μεγάλης επίθεσης τζιχαντιστ­ών εναντίον του κυριότερου αστυνομικο­ύ τμήματος της παραλιακής πόλης Αλ Αρίς, στη Χερσόνησο του Σινά.
συγκεντρών­ονται στον τόπο μεγάλης επίθεσης τζιχαντιστ­ών εναντίον του κυριότερου αστυνομικο­ύ τμήματος της παραλιακής πόλης Αλ Αρίς, στη Χερσόνησο του Σινά.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece