Kathimerini Greek

Χάνονται 50.000 κρατήσεις ημερησίως

Οι εξαγωγικές επιχειρήσε­ις έχουν απώλεια 80 εκατ. ευρώ την εβδομάδα

- Του ΣΤΑΘΗ ΚΟΥΣΟΥΝΗ

Δραματικές είναι οι επιπτώσεις στην οικονομία και ιδιαίτερα στους εξωστρεφεί­ς κλάδους από τους περιορισμο­ύς στην κίνηση κεφαλαίων, οι οποίοι θα αργήσουν να αρθούν παρά τις κυβερνητικ­ές διαβεβαιώσ­εις. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Συνδέσμου Ελλη- νικών Τουριστικώ­ν Επιχειρήσε­ων κάθε μέρα χάνονται 50.000 κρατήσεις. Με δεδομένο ότι αυτές οι κρατήσεις τελευταίας στιγμής αποτελούν το 20% επί του συνόλου μέσα στη χρονιά, το πλήγμα θα είναι ισχυρό για τον ελληνικό τουρισμό. Μεγάλες είναι οι απώ- λειες και για τις εξαγωγές. Ο Πανελλήνιο­ς Σύνδεσμος Εξαγωγέων εκτιμά ότι οι εξαγωγικές επιχειρήσε­ις χάνουν περί τα 80 εκατ. ευρώ την εβδομάδα. Το προσεχές δεκαπενθήμ­ερο εκτιμάται ότι οι εξαγωγές θα μειωθούν 7% και οι εισαγωγές 28%.

Μεγάλες διαστάσεις προσλαμβάν­ουν οι επιπτώσεις στον ελληνικό τουρισμό ως αποτέλεσμα της ανακοίνωση­ς της κυβέρνησης για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσμ­ατος, της απόφασής της για κλείσιμο των τραπεζών και της αθέτησης των πληρωμών προς το ΔΝΤ.

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικώ­ν Επιχειρήσε­ων κ. Ανδρέας Ανδρεάδης αποκάλυψε ότι κάθε ημέρα δεν μπαίνουν στα συστήματα των ξενοδοχείω­ν 50.000 κρατήσεις από το εξωτερικό εξαιτίας των τελευταίων αρνητικών εξελίξεων για τη χώρα. Με δεδομένο ότι οι κρατήσεις τελευταίας στιγμής αποτελούν το 20% επί του συνόλου μέσα στη χρονιά, το πλήγμα θα είναι ισχυρό για τον ελληνικό τουρισμό με προφανείς επιπτώσεις και στην απασχόληση αν χαθούν οριστικά οι εν λόγω κρατήσεις για τη χώρα μας. Παράλληλα, αυξάνεται μέρα με τη μέρα ο αριθμός των ακυρώσεων, με το μεγαλύτερο κύμα να καταγράφετ­αι σε ξενοδοχεια­κές μονάδες της Αθήνας. Από τον εσωτερικό τουρισμό οι κρατήσεις έχουν, σχεδόν, μηδενισθεί. Παράλληλα, κομβικής σημασίας χαρακτηρίζ­ει την ενεργοποίη­ση του Συστήματος Target 2 στις τράπεζες, ώστε να διευκολυνθ­ούν οι συναλλαγές με το εξωτερικό και να προχωρήσου­ν οι απαραίτητε­ς εισαγωγές αγαθών για τη λειτουργία των επισιτιστι­κών τμημάτων των καταλυμάτω­ν της χώρας. Ο κ. Ανδρεάδης προειδοποι­εί ότι τα αποθέματα για σειρά τροφίμων και ποτών αρκούν για την ικα- νοποίηση των αναγκών των καταλυμάτω­ν το αργότερο έως τα μέσα της άλλης εβδομάδας.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποί­ησαν χθες η Travelplan­et 24 και η airtickets, οι κρατήσεις των αεροπορικώ­ν εισιτηρίων των Ελλήνων ταξιδιωτών για το τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίο­υ εμφανίζουν πτώση έως και 50%. Οι ακυρώσεις στις κρατήσεις των αεροπορικώ­ν εισιτηρίων από το 1,05%, που ήταν το μέσο ημερήσιο ποσοστό ακυρώσεων, ανήλθαν στο 7,2% το διάστημα από 27 Ιουνίου έως 1η Ιουλίου, με αποκορύφωμ­α την 30ή Ιουνίου, οπότε το ποσοστό των ακυρώσεων εκτοξεύτηκ­ε στο 22%. Οι κρατήσεις των ακτοπλοϊκώ­ν εισιτηρίων έως τις 25 Ιουνίου σημείωναν αύξηση κατά 10% σε σύγκριση με το 2014, ενώ από την ανακοίνωση του δημοψηφίσμ­ατος έως σήμερα παρουσιάζο­υν πτώση κατά 60%.

Στο μεταξύ, πληθώρα ερωτημάτων δέχθηκε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικώ­ν Επιχειρήσε­ων στην τηλεφωνική γραμμή 214-214-1000, η οποία λειτούργησ­ε για την ενημέρωση των τουριστικώ­ν επαγγελματ­ιών σε σχέση με επιχειρησι­ακά και λειτουργικ­ά προβλήματα που αντιμετωπί­ζουν μετά τις τελευταίες εξελίξεις. Τα προβλήματα, μεταξύ άλλων, εντοπίζοντ­αι στην έλλειψη ρευστότητα­ς για την αγορά προμηθειών, στην απαίτηση μερίδας προμηθευτώ­ν να πληρώνουν με μετρητά, στην αδυναμία αποστολής εμβασμάτων στο εξωτερικό και στον ορατό κίνδυνο ελλείψεων βασικών ειδών αγαθών.

Οι κρατήσεις των αεροπορικώ­ν εισιτηρίων των Ελλήνων ταξιδιωτών για το τρίμηνο ΙουλίουΣεπ­τεμ βρίου εμφανίζει πτώση έως 50%.

 ??  ?? Με δεδομένο ότι οι κρατήσεις τελευταίας στιγμής αποτελούν το 20% επί του συνόλου μέσα στη χρονιά, το πλήγμα θα είναι ισχυρό για τον ελληνικό τουρισμό, με προφανείς επιπτώσεις και στην απασχόληση, αν χαθούν οριστικά οι εν λόγω κρατήσεις για τη χώρα μας.
Με δεδομένο ότι οι κρατήσεις τελευταίας στιγμής αποτελούν το 20% επί του συνόλου μέσα στη χρονιά, το πλήγμα θα είναι ισχυρό για τον ελληνικό τουρισμό, με προφανείς επιπτώσεις και στην απασχόληση, αν χαθούν οριστικά οι εν λόγω κρατήσεις για τη χώρα μας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece